Browary rzemieślnicze

Połączenie doświadczenia, wiedzy i zaawansowanego parku maszynowego Alfa Laval z energią i kreatywnością producentów piwa rzemieślniczego to mocny napar. Alfa Laval wspiera wiele firm w ich wyjątkowej podróży po browarnictwie rzemieślniczym, pomagając im przezwyciężyć różne wyzwania po drodze.

Barley-crops

Alfa Laval oferuje pełne wsparcie w tym zakresie:

  • Rozwiązania dla wszystkich piwowarów rzemieślniczych, opracowane przez tych, którzy znają się na swoim fachu
  • Udokumentowane osiągnięcia w zakresie poprawy wydajności oraz zmniejszenia zużycia wody i energii
  • Elastyczność umożliwiająca klientom dywersyfikację i szybkie wykorzystanie nowych trendów w piwowarstwie rzemieślniczym
  • Globalna sieć serwisowa specjalistów w dziedzinie piwowarstwa rzemieślniczego, którzy wspierają Cię sprzętem, systemami i wiedzą specjalistyczną

Dostarczanie wyjątkowych piw

Rzemiosło warzenia doskonałego piwa łączy złożone procesy z kreatywnym kunsztem. Wypełnienie luki między teorią a praktycznym piwowarstwem rzemieślniczym wynika z doświadczenia w identyfikowaniu przyszłych wyzwań i reagowaniu na nie, zanim staną się problemami, przy jednoczesnym skupieniu się na warzeniu wyjątkowego, charakterystycznego piwa.

Sprawdzone urządzenia i rozwiązania Alfa Laval dla browarnictwa rzemieślniczego, od pojedynczych komponentów i modułów procesowych po gotowe projekty, zostały zaprojektowane tak, aby każdy, od niezależnych lokalnych producentów po globalne browary, mógł poprawić jakość swoich piw rzemieślniczych, zoptymalizować produkcję, obniżyć koszty i zminimalizować wpływ na środowisko. Umożliwiając ścisłą kontrolę nad warzeniem piwa i kosztami, Alfa Laval pomaga klientom tworzyć niesamowite, wyróżniające się piwa.

Sprostanie wyzwaniom w procesie produkcji piwa dzięki naszemu sprzętowi piwowarskiemu

Od warzelni po pakowanie, dążenie do poprawy jakości i wydajności operacji jest codziennością dla piwowarów rzemieślniczych. Przyrostowa poprawa wydajności brzeczki, strat piwa lub zużycia wody może oznaczać znaczny wzrost jakości i oszczędności w dłuższej perspektywie.

Alfa Laval oferuje specjalistyczną wiedzę na temat procesów warzenia piwa, rozwiązania i indywidualne komponenty dla każdego bloku procesu, aby pomóc klientom uniknąć i przezwyciężyć typowe problemy, zwiększając rentowność i wydajność.

.
hands holding seeds

Warzelnia

Dążenie browaru rzemieślniczego do rentownych i wydajnych operacji rozpoczyna się w warzelni i to tutaj Alfa Laval oferuje najnowsze rozwiązania, stale wprowadzając innowacje i optymalizując swoje urządzenia.

Od przygotowania brzeczki, przez wir, po chłodzenie brzeczki - wyzwań jest wiele i mogą one obejmować powolną produkcję brzeczki, wysokie zużycie energii i wody, utratę składników, zanieczyszczenie i zarządzanie odpadami.

Alfa Laval oferuje rozwiązania, aby umożliwić piwowarom rzemieślniczym produkcję doskonałego piwa przy jednoczesnym oszczędzaniu wody i energii. Zaawansowana technologia Alfa Laval zapewnia optymalną wydajność, ponieważ dekantery odwadniają zużyte ziarna; płytowe wymienniki ciepła zasilają systemy odzyskiwania energii, obrotowe głowice poprawiają wydajność i higienę, a systemy whirlpool poprawiają klarowność brzeczki przed schłodzeniem.

Technologia taka jak Aldox, który produkuje wysokiej jakości odgazowaną i gazowaną wodę, została zaprojektowana w ścisłej współpracy z przemysłem, aby zapewnić maksymalną wydajność.

brewing craft beers barrels
Bartender pouring crafted beer from tap in glass

Prawdziwa okazja: poprawa wydajności warzenia piwa rzemieślniczego

Kiedy niezależny browar w Europie Północnej chciał wymienić wymiennik ciepła używany do chłodzenia brzeczki - centralnej części operacji warzenia piwa - wybrał H4 z linii Hygienic Alfa Laval. Teraz produkują swoje charakterystyczne piwa z dzikich drożdży z większą higieną i wydajnością niż kiedykolwiek wcześniej.

Przeczytaj historię

Niezrównana ekspertyza powstaje z globalnej przygody z piwem

Niewiele jest zawodów, w których odwiedzanie browarów rzemieślniczych na całym świecie i próbowanie ich produktów jest częścią opisu pracy - ale Jarim Guajardo może to robić. Ma jednak świetną wymówkę. Jako Global Product Manager, Process and Filtration Systems w Alfa Laval, wizyty te oferują mu niezrównany wgląd w tę część przemysłu piwowarskiego.

Przeczytaj historię

.

Coldblock

Browar rzemieślniczy potrzebuje niezawodnego i skutecznego sprzętu w bloku chłodniczym, aby zapewnić higieniczną produkcję doskonałego piwa, spójną fermentację oraz wydajne i ekonomiczne zużycie wody i energii.

Systemy zarządzania drożdżami, w tym urządzenia do rozmnażania drożdży, i urządzenia do chmielenia na sucho, takie jak Alhop i Iso-Mix External Drive są istotnymi częściami zimnego bloku i muszą być obsługiwane z wielką ostrożnością.

Wyzwania takie jak pienienie, niespójność procesu, niski poziom higieny, długi czas sedymentacji, utrata piwa i nadmiar drożdży mogą być skutecznie rozwiązywane dzięki światowej klasy ofercie produktów Alfa Laval obejmującej rotary jet mixers, wirówki do piwa, chłodnice, zbiorniki i inne.

bearded man with a beer glass craft brewing
Line of beers on wooden table
beer glasses shot from above

Wielofunkcyjny system mieszania pomaga zwiększyć sukces komercyjny browaru Harpoon

Harpoon Brewery to amerykański browar rzemieślniczy, którego korzenie sięgają pasji do piwa, a także determinacji, aby udostępnić entuzjastycznym
konsumentom więcej wysokiej jakości piwa. Harpoon został założony w 1986 roku na nabrzeżu Bostonu - był to pierwszy browar, który komercyjnie warzył i butelkował piwo w Bostonie od ponad ćwierć wieku.

Przeczytaj historię

Optiwia™ wyznacza kamień milowy dla oszczędności wody w browarnictwie i przemyśle napojów

Wraz ze wzrostem globalnego nacisku na znaczenie efektywnego wykorzystania wody w działalności przemysłowej, prosty element nowej technologii może mieć duże znaczenie, jeśli chodzi o oszczędność wody i kosztów w przemyśle browarniczym i napojów. Już teraz pokazuje ona swoją wartość w browarze rzemieślniczym we Francji, gdzie optymalizacja wydajności zużycia wody wirówki Brew 250 bez wpływu na jakość zwiększyła ogólny zrównoważony charakter procesów produkcyjnych.

Przeczytaj historię

.
Beer glass on table

Filtracja i oczyszczanie piwa

Wymagania produkcyjne dla browarów rzemieślniczych rosną wraz z poszerzaniem się i wzrostem gustów konsumentów, a wraz z tym pojawia się wyzwanie zwiększenia oferty produktów przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości i higieny.

Dzięki Alfa Laval browary rzemieślnicze otrzymują specjalistyczne rozwiązania w zakresie zarządzania filtracją, nasycaniem dwutlenkiem węgla, regulacją zawartości alkoholu, zarządzaniem dodatkami, pasteryzacją i sterylną filtracją, a dla tych, którzy tworzą szanty, radlery, napoje niskoalkoholowe lub bezalkoholowe, dostępna jest światowej klasy technologia i wiedza specjalistyczna, aby zapewnić zaspokojenie popytu na tych rozwijających się rynkach.

Zapobieganie psuciu się i zatykaniu oraz efektywne zarządzanie odpadami, wodą i energią w bloku chłodniczym są absolutnie kluczowe dla wydajnej i rentownej działalności. Alfa Laval rozumie konieczność unikania utleniania, zarządzania poziomami CO2 i utrzymywania stabilności mikrobiologicznej, dzięki urządzeniom takim jak Aldox Mini, które wytwarzają doskonale odgazowaną wodę, zapewniając światowej klasy wydajność.

Od separatorów odśrodkowych z Brew Series Alfa Laval, niezrównanych pod względem elastyczności i skuteczności, po sterylne moduły filtracyjne, systemy pasteryzacji, Iso-Mix Mini z dyszami obrotowymi oraz urządzenia spełniające rosnące trendy związane z piciem alkoholu, takie jak Lowal dealcoholizer i moduł dealkoholizacji, browary rzemieślnicze mogą być pewne, że mają dostęp do najlepszej technologii browarniczej i wiedzy specjalistycznej.

Hop cones growing on plant
beer glasses on a table

Doskonałość w rzemiośle: Wpływ wirówki Alfa Laval na smak i wydajność w browarze Fat Head's Brewery

W niedawnej rozmowie Matt Cole i Chris Alltmont z browaru Fat Head's podzielili się kilkoma spostrzeżeniami ze swojej przygody z piwem rzemieślniczym - pełnej niespodzianek i transformacji, z wirówką Alfa Laval jako nieoczekiwaną gwiazdą. Ciekawi Cię, w jaki sposób browar Fat Head's zdobył złote medale na World Beer Cup i Great American Beer Festival? Cóż, Alfa Laval Brew 350 odegrała ważną rolę.

Przeczytaj historię

Jak zmaksymalizować chmielowość za pomocą wirówki do piwa

Mic niedawno zainstalował wirówkę Alfa Laval Brew 80-plus w swoim nowym browarze na pięknej Wyspie Południowej w Nowej Zelandii. Jako weteran browarnictwa rzemieślniczego, który wcześniej był właścicielem odnoszącego sukcesy browaru w USA, wie, że technologia wirówek to coś więcej niż szybka filtracja, ponieważ rośnie zapotrzebowanie konsumentów na piwa chmielowe premium.

Przeczytaj historię

.

Czyszczenie i przygotowanie linii

Przygotowanie i czyszczenie linii w browarnictwie rzemieślniczym jest absolutnie kluczowym etapem procesu, a Alfa Laval wspiera browary w osiąganiu najwyższych standardów higienicznych, unikając takich kwestii jak utlenianie, jednocześnie skutecznie zarządzając wpływem wysokiego zużycia wody, energii i chemikaliów.

Nieprawidłowe działanie może mieć znaczący wpływ na wydajność, jakość i czas pracy, dlatego browary rzemieślnicze mogą mieć pewność, że działają prawidłowo, korzystając z innowacyjnych i skutecznych urządzeń, takich jak obrotowe głowice strumieniowe Aldox MiniTJ40G. System tank-top Alfa Laval, który usprawnia każdy etap procesu, może współpracować z systemami CIP Alfa Laval, dzięki czemu browary rzemieślnicze mogą zoptymalizować sekwencje, zmniejszając ogólne zużycie wody i środków chemicznych.

a man holding beer crops
.
.
man holding and inspecting glass of beer