Browary rzemieślnicze
Połączenie doświadczenia, wiedzy i zaawansowanego parku maszynowego Alfa Laval z energią i kreatywnością producentów piwa rzemieślniczego to mocny napar. Alfa Laval wspiera wiele firm w ich wyjątkowej podróży po browarnictwie rzemieślniczym, pomagając im przezwyciężyć różne wyzwania po drodze.
Alfa Laval oferuje pełne wsparcie w tym zakresie:
- Rozwiązania dla wszystkich piwowarów rzemieślniczych, opracowane przez tych, którzy znają się na swoim fachu
- Udokumentowane osiągnięcia w zakresie poprawy wydajności oraz zmniejszenia zużycia wody i energii
- Elastyczność umożliwiająca klientom dywersyfikację i szybkie wykorzystanie nowych trendów w piwowarstwie rzemieślniczym
- Globalna sieć serwisowa specjalistów w dziedzinie piwowarstwa rzemieślniczego, którzy wspierają Cię sprzętem, systemami i wiedzą specjalistyczną
Dostarczanie wyjątkowych piw
Rzemiosło warzenia doskonałego piwa łączy złożone procesy z kreatywnym kunsztem. Wypełnienie luki między teorią a praktycznym piwowarstwem rzemieślniczym wynika z doświadczenia w identyfikowaniu przyszłych wyzwań i reagowaniu na nie, zanim staną się problemami, przy jednoczesnym skupieniu się na warzeniu wyjątkowego, charakterystycznego piwa.
Sprawdzone urządzenia i rozwiązania Alfa Laval dla browarnictwa rzemieślniczego, od pojedynczych komponentów i modułów procesowych po gotowe projekty, zostały zaprojektowane tak, aby każdy, od niezależnych lokalnych producentów po globalne browary, mógł poprawić jakość swoich piw rzemieślniczych, zoptymalizować produkcję, obniżyć koszty i zminimalizować wpływ na środowisko. Umożliwiając ścisłą kontrolę nad warzeniem piwa i kosztami, Alfa Laval pomaga klientom tworzyć niesamowite, wyróżniające się piwa.
Sprostanie wyzwaniom w procesie produkcji piwa dzięki naszemu sprzętowi piwowarskiemu
Od warzelni po pakowanie, dążenie do poprawy jakości i wydajności operacji jest codziennością dla piwowarów rzemieślniczych. Przyrostowa poprawa wydajności brzeczki, strat piwa lub zużycia wody może oznaczać znaczny wzrost jakości i oszczędności w dłuższej perspektywie.
Alfa Laval oferuje specjalistyczną wiedzę na temat procesów warzenia piwa, rozwiązania i indywidualne komponenty dla każdego bloku procesu, aby pomóc klientom uniknąć i przezwyciężyć typowe problemy, zwiększając rentowność i wydajność.

Warzelnia
Dążenie browaru rzemieślniczego do rentownych i wydajnych operacji rozpoczyna się w warzelni i to tutaj Alfa Laval oferuje najnowsze rozwiązania, stale wprowadzając innowacje i optymalizując swoje urządzenia.
Od przygotowania brzeczki, przez wir, po chłodzenie brzeczki - wyzwań jest wiele i mogą one obejmować powolną produkcję brzeczki, wysokie zużycie energii i wody, utratę składników, zanieczyszczenie i zarządzanie odpadami.
Alfa Laval oferuje rozwiązania, aby umożliwić piwowarom rzemieślniczym produkcję doskonałego piwa przy jednoczesnym oszczędzaniu wody i energii. Zaawansowana technologia Alfa Laval zapewnia optymalną wydajność, ponieważ dekantery odwadniają zużyte ziarna; płytowe wymienniki ciepła zasilają systemy odzyskiwania energii, obrotowe głowice poprawiają wydajność i higienę, a systemy whirlpool poprawiają klarowność brzeczki przed schłodzeniem.
Technologia taka jak Aldox, który produkuje wysokiej jakości odgazowaną i gazowaną wodę, została zaprojektowana w ścisłej współpracy z przemysłem, aby zapewnić maksymalną wydajność.


Prawdziwa okazja: poprawa wydajności warzenia piwa rzemieślniczego
Kiedy niezależny browar w Europie Północnej chciał wymienić wymiennik ciepła używany do chłodzenia brzeczki - centralnej części operacji warzenia piwa - wybrał H4 z linii Hygienic Alfa Laval. Teraz produkują swoje charakterystyczne piwa z dzikich drożdży z większą higieną i wydajnością niż kiedykolwiek wcześniej.
Niezrównana ekspertyza powstaje z globalnej przygody z piwem
Niewiele jest zawodów, w których odwiedzanie browarów rzemieślniczych na całym świecie i próbowanie ich produktów jest częścią opisu pracy - ale Jarim Guajardo może to robić. Ma jednak świetną wymówkę. Jako Global Product Manager, Process and Filtration Systems w Alfa Laval, wizyty te oferują mu niezrównany wgląd w tę część przemysłu piwowarskiego.
Coldblock
Browar rzemieślniczy potrzebuje niezawodnego i skutecznego sprzętu w bloku chłodniczym, aby zapewnić higieniczną produkcję doskonałego piwa, spójną fermentację oraz wydajne i ekonomiczne zużycie wody i energii.
Systemy zarządzania drożdżami, w tym urządzenia do rozmnażania drożdży, i urządzenia do chmielenia na sucho, takie jak Alhop i Iso-Mix External Drive są istotnymi częściami zimnego bloku i muszą być obsługiwane z wielką ostrożnością.
Wyzwania takie jak pienienie, niespójność procesu, niski poziom higieny, długi czas sedymentacji, utrata piwa i nadmiar drożdży mogą być skutecznie rozwiązywane dzięki światowej klasy ofercie produktów Alfa Laval obejmującej rotary jet mixers, wirówki do piwa, chłodnice, zbiorniki i inne.



Wielofunkcyjny system mieszania pomaga zwiększyć sukces komercyjny browaru Harpoon
Harpoon Brewery to amerykański browar rzemieślniczy, którego korzenie sięgają pasji do piwa, a także determinacji, aby udostępnić entuzjastycznym
konsumentom więcej wysokiej jakości piwa. Harpoon został założony w 1986 roku na nabrzeżu Bostonu - był to pierwszy browar, który komercyjnie warzył i butelkował piwo w Bostonie od ponad ćwierć wieku.
Optiwia™ wyznacza kamień milowy dla oszczędności wody w browarnictwie i przemyśle napojów
Wraz ze wzrostem globalnego nacisku na znaczenie efektywnego wykorzystania wody w działalności przemysłowej, prosty element nowej technologii może mieć duże znaczenie, jeśli chodzi o oszczędność wody i kosztów w przemyśle browarniczym i napojów. Już teraz pokazuje ona swoją wartość w browarze rzemieślniczym we Francji, gdzie optymalizacja wydajności zużycia wody wirówki Brew 250 bez wpływu na jakość zwiększyła ogólny zrównoważony charakter procesów produkcyjnych.

Filtracja i oczyszczanie piwa
Wymagania produkcyjne dla browarów rzemieślniczych rosną wraz z poszerzaniem się i wzrostem gustów konsumentów, a wraz z tym pojawia się wyzwanie zwiększenia oferty produktów przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości i higieny.
Dzięki Alfa Laval browary rzemieślnicze otrzymują specjalistyczne rozwiązania w zakresie zarządzania filtracją, nasycaniem dwutlenkiem węgla, regulacją zawartości alkoholu, zarządzaniem dodatkami, pasteryzacją i sterylną filtracją, a dla tych, którzy tworzą szanty, radlery, napoje niskoalkoholowe lub bezalkoholowe, dostępna jest światowej klasy technologia i wiedza specjalistyczna, aby zapewnić zaspokojenie popytu na tych rozwijających się rynkach.
Zapobieganie psuciu się i zatykaniu oraz efektywne zarządzanie odpadami, wodą i energią w bloku chłodniczym są absolutnie kluczowe dla wydajnej i rentownej działalności. Alfa Laval rozumie konieczność unikania utleniania, zarządzania poziomami CO2 i utrzymywania stabilności mikrobiologicznej, dzięki urządzeniom takim jak Aldox Mini, które wytwarzają doskonale odgazowaną wodę, zapewniając światowej klasy wydajność.
Od separatorów odśrodkowych z Brew Series Alfa Laval, niezrównanych pod względem elastyczności i skuteczności, po sterylne moduły filtracyjne, systemy pasteryzacji, Iso-Mix Mini z dyszami obrotowymi oraz urządzenia spełniające rosnące trendy związane z piciem alkoholu, takie jak Lowal dealcoholizer i moduł dealkoholizacji, browary rzemieślnicze mogą być pewne, że mają dostęp do najlepszej technologii browarniczej i wiedzy specjalistycznej.


Doskonałość w rzemiośle: Wpływ wirówki Alfa Laval na smak i wydajność w browarze Fat Head's Brewery
W niedawnej rozmowie Matt Cole i Chris Alltmont z browaru Fat Head's podzielili się kilkoma spostrzeżeniami ze swojej przygody z piwem rzemieślniczym - pełnej niespodzianek i transformacji, z wirówką Alfa Laval jako nieoczekiwaną gwiazdą. Ciekawi Cię, w jaki sposób browar Fat Head's zdobył złote medale na World Beer Cup i Great American Beer Festival? Cóż, Alfa Laval Brew 350 odegrała ważną rolę.
Jak zmaksymalizować chmielowość za pomocą wirówki do piwa
Mic niedawno zainstalował wirówkę Alfa Laval Brew 80-plus w swoim nowym browarze na pięknej Wyspie Południowej w Nowej Zelandii. Jako weteran browarnictwa rzemieślniczego, który wcześniej był właścicielem odnoszącego sukcesy browaru w USA, wie, że technologia wirówek to coś więcej niż szybka filtracja, ponieważ rośnie zapotrzebowanie konsumentów na piwa chmielowe premium.
Czyszczenie i przygotowanie linii
Przygotowanie i czyszczenie linii w browarnictwie rzemieślniczym jest absolutnie kluczowym etapem procesu, a Alfa Laval wspiera browary w osiąganiu najwyższych standardów higienicznych, unikając takich kwestii jak utlenianie, jednocześnie skutecznie zarządzając wpływem wysokiego zużycia wody, energii i chemikaliów.
Nieprawidłowe działanie może mieć znaczący wpływ na wydajność, jakość i czas pracy, dlatego browary rzemieślnicze mogą mieć pewność, że działają prawidłowo, korzystając z innowacyjnych i skutecznych urządzeń, takich jak obrotowe głowice strumieniowe Aldox Mini i TJ40G. System tank-top Alfa Laval, który usprawnia każdy etap procesu, może współpracować z systemami CIP Alfa Laval, dzięki czemu browary rzemieślnicze mogą zoptymalizować sekwencje, zmniejszając ogólne zużycie wody i środków chemicznych.

Dokumentacja
