Zrównoważony rozwój dzięki modernizacji systemu Aldox oraz zmianie wymiennika ciepła
Kolejny kamień milowy w udanej rumuńskiej synergii. Jeśli chodzi o realizację ambitnych celów w zakresie zrównoważonego rozwoju, jeden z browarów w Rumunii odnotowuje uderzające wyniki swojej ostatniej modernizacji operacyjnej, a także czerpie znaczące korzyści z długoterminowej relacji z partnerem branżowym, która wykracza daleko poza dostarczanie sprzętu.
DATA 2025-03-07
Browary Ursus chcą być neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla w swojej działalności do 2030 roku. W branży, która zużywa, a także podgrzewa i chłodzi, dużo wody, cel ten stanowi poważne wyzwanie.
Jednak współpraca z Alfa Laval oznacza, że podejmują oni znaczące kroki w kierunku osiągnięcia tego celu. Najnowsze ulepszenia systemu Aldox, która wytwarza odgazowaną wodę, zapewniły znaczny wzrost zrównoważonego rozwoju i są najnowszym wydarzeniem w produktywnej relacji, która rozwijała się przez ponad dwie dekady.
Valeriu Radu, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju technicznego w Ursus Breweries, wyjaśnia: „Rozpoczęliśmy współpracę z Alfa Laval w Rumunii w 2004 roku i od tego czasu współpraca układa się pomyślnie. Jesteśmy bardzo zadowoleni z jakości produktów Alfa Laval, ale nie tylko.
Wolimy współpracować z firmami, które dostarczają coś więcej niż tylko sprzęt. Firmy, które dostarczają również know-how, abyśmy mogli nawiązać z nimi współpracę, ponieważ ostatecznie szukamy partnerów, a nie tylko dostawców, i liczymy na ich doświadczenie techniczne, które pomoże nam zoptymalizować nasze procesy.
Valeriu Radu
Kierownik ds. zrównoważonego rozwoju technicznego, Browary Ursus
Jeśli chodzi o dążenie do zrównoważonego rozwoju, współpraca partnerska jest ważniejsza niż kiedykolwiek. Alfa Laval dostosowała swoją wiedzę do celów Ursusa, który jest spółką zależną Asahi Breweries Europe Ltd, zatrudniającą około 1400 osób w Rumunii i prowadzącą trzy browary w Timișoarze, Buzău i Braszowie, a także mini-browar rzemieślniczy w Kluż-Napoka.
To właśnie w browarze w Braszowie, z historią sięgającą 1892 roku i dumną reputacją w zakresie stosowania najnowszych technologii i pomysłów, Ursus współpracował ostatnio z zespołem Alfa Laval w celu zidentyfikowania możliwości zwiększenia rentowności i poprawy zrównoważonego charakteru ich działalności. Kluczowym działaniem w tym zakresie jest modernizacja jednostki Aldox browaru w celu zapewnienia większych oszczędności energii i wydajności cieplnej, ponieważ napędza ona produkcję 1,2 miliona hektolitrów piwa rocznie.
Jednostka, która odgazowuje i pasteryzuje napływającą wodę, została pierwotnie zakupiona przez Ursus w 2005 roku. Obejmowała ona regenerującą sekcję wymiany ciepła o sprawności około 90-92%, która została teraz zwiększona do minimum 95% dzięki modernizacji Alfa Laval.

Antoniu (Toni) Stefan, Dyrektor Sprzedaży Regionalnej, Sprzedaż Globalna, Systemy Browarnicze w Alfa Laval, wyjaśnia dalej: „Sekcja regen to miejsce, w którym odzyskujemy energię, ponieważ woda wchodząca jest podgrzewana regeneracyjnie przez wodę wychodzącą. Zwiększając wydajność sekcji regeneracji do 95% dzięki nowo wprowadzonemu wymiennikowi ciepła HL8, potrzebujemy mniej energii do procesu pasteryzacji i mniej pary do podgrzania wody oraz mniej glikolu do chłodzenia”.
Nowy wymiennik ciepła HL8 zapewnia oszczędność w ogrzewaniu równą 58 kilowatów, a w chłodzeniu 59 kilowatów. Oznacza to, że dzięki modułowi Aldox na każde 200 hektolitrów wyprodukowanej odgazowanej wody Ursus oszczędza około 16 300 euro rocznie.
Zespół Ursusa wie, że modernizacja przyniesie korzyści, ponieważ przeszedł już to samo ćwiczenie w Timișoarze i Buzău, odpowiadając na ogólnogrupową inicjatywę mającą na celu zapewnienie, że wszystkie sekcje regeneracji w ich wymiennikach ciepła na całym świecie działają na poziomie co najmniej 95%.
Valeriu mówi: „Chcemy zoptymalizować wszystko, co się da, aby w jak największym stopniu odzyskiwać ciepło. To jeden z przykładów, ale chcemy więcej i pracuję z Tonim nad omówieniem innej aplikacji, aby zoptymalizować nasze zużycie ciepła w warzelni. Szukamy tego rodzaju projektów i jesteśmy naprawdę aktywni w tego rodzaju obszarach, aby zmniejszyć nasze ogólne zużycie gazu”.
Antoniu dodaje: „Wspaniale jest mieć takiego klienta jak Valeriu, który dokładnie wie, o co pytać i gdzie szukać, a także rozumie, o czym mówimy. Istnieje doskonała synergia między naszymi organizacjami, w której obie strony odnoszą korzyści: pomagamy im zmodernizować istniejący sprzęt i działać lepiej, mądrzej, taniej i bardziej ekologicznie, a my uczymy się tak wiele od nich i ich doświadczenia. Prawdopodobnie jestem mu winien piwo!”
Główne technologie

Oszczędność energii: 315,900kWh/rok

Oszczędność CO2: 94,500 kg