Leżakownia - wyzwania i rozwiązania

Profesjonalne wyposażenie do procesu fermentacji

Stabilny, niezawodny i efektywny proces fermentacji opiera się na urządzeniach gwarantujących wysokiej jakości zarządzanie drożdżami, higieniczną konstrukcję i dokładną kontrolę zmiennych procesowych.

Nasze rozwiązania w zakresie fermentacji piwa i leżakowania pomagają przezwyciężyć typowe problemy, pozwalając wykorzystać w całości potencjał linii produkcyjnej browaru przemysłowego.

Gospodarka drożdżowa

Wyzwanie

  • Zapotrzebowanie na propagację drożdży, przechowywanie i odzysk

Korzyści

  • Gęstwa drożdżowa o wysokiej witalności i żywotności
  • Prawidłowe zadawanie drożdży
  • Duża elastyczność przy propagacji, przechowywaniu i zadawaniu różnych szczepów drożdży

Wyzwanie

  • Zapewnienie czystej, świeżo namnożonej gęstwy drożdżowej o wysokiej jakości

Rozwiązanie

  • Mieszadła drożdżowe Alfa Laval SCANDI BREW®  

Korzyści

  • Drożdże o wysokiej witalności i żywotności
  • Prawidłowe i precyzyjne dozowanie drożdży do brzeczki
  • Homogeniczna gęstwa drożdżowa
  • Duża elastyczność przy propagacji, przechowywaniu i zadawaniu różnych szczepów drożdży
.

Fermentacja i leżakowanie

Wyzwania

  • Problemy z pianą, kiedy chcemy zwiększyć poziom napełnienia zbiornika
  • Powtarzalność procesu fermentacji

Rozwiązanie

Korzyści

  • Zmniejszone pienienie umożliwia większe wykorzystanie pojemności zbiorników
  • Homogenizacja piwa w zbiorniku zapobiega przedwczesnemu opadaniu drożdży
  • Wyrównanie temperatury i wysycenia CO2 w całej objętości zbiornika
  • Równomierna i krótsza fermentacja

Wyzwanie

  • Długi całkowity proces w fermentorach

Korzyści

  • Efektywne energetycznie chłodzenie piwa po fermentacji
  • Osiągnięcie wymaganej temperatury do transferu piwa zielonego

Wyzwanie

  • Utrzymanie warunków higienicznych w systemach fermentacji oraz liniach przesyłowych piwa

Korzyści

  • Powierzchnie mające kontakt z piwem dokładnie i efektywnie czyszczone
  • Optymalizacja czasu przestojów

Wyzwania

  • Długi czas sedymentacji
  • Zanik piwa

Korzyści

  • Ograniczenie czasu leżakowania (bez oczekiwania na sedymentację drożdży)
  • Zmniejszenie strat

Wyzwanie

  • Drożdże nadmiarowe

Korzyści

  • Odzysk do 88% piwa z drożdży odpadowych
.

Chmielenie na zimno

Wyzwania

  • Niskie wykorzystanie chmielu 
  • Powtarzalność
  • Wydłużony czas procesu, w przypadku chmielenia na zimno na dużą skalę

Korzyści

  • Najlepsze wykorzystanie chmielu
  • Przyspieszony proces chmielenia na zimno
  • Improved downstream clarification
  • Skuteczne usuwanie chmielu

Pobór próbek piwa

Wyzwanie

  • Niespójne, niehigieniczne i czasochłonne pobieranie próbek

Korzyści

  • Podwyższona jakość i częstotliwość poboru próbek
  • Skrócony czas poboru próbek
.

Mycie

Wyzwania

  • Długi i kosztowny proces
  • Wysokie zużycie energii i środków myjących podczas cykli mycia

Korzyści

  • Dostosowany do Klienta, łatwy do weryfikacji system
  • O 30% krótszy czas mycia i zużycie środków myjących
  • Zredukowane zużycie energii w przypadku CIP-u gorącego (do 70%) i zimnego (do 50%)
  • Optymalny odzysk i ponowne użycie środków myjących
  • System automatyczny

Coldblock overall design

Wyzwanie

  • Bezpieczna eksploatacja dużych zbiorników przeznaczonych do gospodarki drożdżowej, fermentacji oraz zbiorników do piwa jasnego

 

Korzyści

  • Zintegrowane systemy bezpieczeństwa
  • Jednolity, powtarzalny i higieniczny proces

Wyzwanie

  • Nieoptymalny projekt leżakowni

 

Korzyści

  • Wyeliminowanie zakażenia
  • Optymalizacja pomp i linii produkcyjnych
  • Optymalizacja kompletnych linii procesowych i urządzeń pomocniczych
  • Większe możliwości dostosowania procesu do zmian produkcyjnych
.