Filtracja i ostateczne przygotowanie piwa - wyzwania i rozwiązania

Filtracja i pakowanie

Dwie główne technologie filtracji piwa to filtracja z ziemią okrzemkową i filtracja membranowa typu cross-flow. Zakażenia, zatkanie filtra i zarządzanie odpadami to niektóre z wyzwań, przed którymi stają browary.

Wzrasta produkcja niestandardowych produktów, od piw bezalkoholowych i mocnych do piw aromatyzowanych. Nasze portfolio modułów do mieszania, saturacji i dealkoholizacji zapewnia skuteczne sposoby niezawodnej i elastycznej produkcji nowych i unikalnych produktów dla obecnych i przyszłych klientów.

Przed zapakowaniem, pasteryzacja lub sterylna filtracja eliminuje wszelkie mikroorganizmy, aby zwiększyć trwałość, smak i bezpieczeństwo produktu. Oferujemy rozwiązania, które pozwalają robić to skutecznie w bardziej zrównoważony sposób.

.

Filtracja piwa

Wyzwanie

  • Zatykanie się filtra ziemią okrzemkową
  • Duże zużycie ziemi okrzemkowej
  • Krótkie cykle filtracji na filtrach cross-flow

Rezultat

  • Stabilna i niska zawartość cząstek stałych na wylocie z separatora
  • Usunięcie cząstek stałych przez odwirowanie, zmniejsza całkowite zużycie ziemi okrzemkowej i zmniejsza obciążenie podczas filtracji
  • Minimalizacja mikronizacji cząstek stałych w piwie, redukująca zatykanie się filtra i umożliwiająca dłuższe cykle filtracji

Wyzwanie

  • Krótki okres trwałości produktu
  • Ponowna infekcja

Rezultat

  • Eliminacja powstawania infekcji

Wyzwanie

  • Utlenianie podczas filtracji

Rezultat

  • Odtleniona woda w liniach pomiędzy szarżami zapobiega utlenianiu.

Wyzwanie

  • Wysokie koszty zarządzania odpadami

Rozwiązanie

Rezultat

  • Łatwiejsze zarządzanie odpadami ziemi okrzemkowej z usuniętą cieczą, co czyni je bardziej suchym i lżejszym.
.

Mieszanie, dozowanie i saturacja

Wyzwanie

  • Doprowadzenie piwa do zgodności z wymaganiami specyfikacji

Rezultat

  • Zapewniona dokładność w mieszaniu, dozowaniu i saturacji
.

Usunięcie alkoholu

Wyzwanie

  • Potrzeba produkcji piwa o niskiej zawartości alkoholu

Rozwiązanie

Rezultat

  • Brak wpływu termicznego na produkt
  • Produkcja piwa o niskiej zawartości alkoholu (<0,5% v/v)

Wyzwanie

  • Potrzeba produkcji piwa bezalkoholowego

Rozwiązanie

Rezultat

  • Produkcja piwa bezalkoholowego (<0.05% v/v)
  • Stałość parametrów
  • Oddzielony alkohol może być ponownie wykorzystany jako składnik innych produktów

Ostateczne przygotowanie piwa

. .

Wyzwanie

  • Utrzymanie wymaganego okresu trwałości i ryzyko ponownego zakażenia
  • Wysokie zużycie energii

Rezultat

  • Wyeliminowanie mikroorganizmów w piwie
  • Zwiększona trwałość produktu
  • Z modułem Flexitherm, do 95% odzysku energii, zmniejszenie kosztów operacyjnych (do 80%) w porównaniu z tradycyjnym pasteryzatorem tunelowym.
  • Z modułem sterylnej filtracji piwa, zimny proces wymagający minimalnej ilości energii
.