BRUX

Alfa Laval BRUX, wirówka z atestem VLB, jest specjalnie zaprojektowana do ciągłego usuwania nadmiaru drożdży, mikroorganizmów i resztek komórkowych. Delikatna obróbka zapewniona przez niskie siły ścinające w wirówce utrzymuje wysoką żywotność drożdży i wysoką jakość odzyskanego piwa, redukując koszty. Unikalne cechy konstrukcyjne zapewniają wysoce wydajne oddzielanie w zautomatyzowanym procesie działającym w ścisłych standardach higienicznych.

阿法拉伐 BRUX尖嘴离心机-Alfa Laval BRUX tip centrifuge

Skuteczna windykacja w celu zwiększenia zysków

  • Efektywne i delikatne pojedyncze przejście skutkuje wysoką żywotnością drożdży i wysoką jakością odzyskanego piwa.
  • Brak gromadzenia się tlenu dzięki hermetycznemu uszczelnieniu z dodatkiem CO2 i odgazowanej wody
  • Krótki czas zwrotu inwestycji, ponieważ pojedynczy moduł BRUX może odzyskać do 5 mln hl rocznie w przypadku instalacji browarniczej
  • Łatwy montaż dzięki kompaktowej, modułowej konstrukcji
  • Niskie koszty eksploatacji

Wszystkie części zwilżane cieczą są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, aby zapewnić maksymalny standard higieniczny. Kieszenie na zanieczyszczenia stałe są wycięte maszynowo w ścianie bębna, co zapobiega niepożądanemu gromadzeniu się zanieczyszczeń stałych i zapobiega skażeniu bakteriologicznemu. Dla procesu odzyskiwania piwa Alfa Laval oferuje kompletny proces z separatorem dyszowym BRUX jako głównym komponentem, obejmujący zbiornik zbierający nadmiar drożdży, zbiornik na odzyskane piwo oraz zbiornik na skoncentrowane drożdże.

Sprawozdanie VLB

Raport z walidacji jakości technologicznej systemu odzyskiwania piwa drożdżowego BRUX.

Beer and cider production 640x360

Zasada działania

.

Technologia

Wirówka dyszowa BRUX posiada unikalne połączenie cech konstrukcyjnych, które zapewniają efektywne oddzielanie w całkowicie zautomatyzowanych procesach. Unikalne dysze wirowe automatycznie zapewniają stałą koncentrację fazy stałej na wylocie dyszy przy stałym zasilaniu fazą stałą. Ta samoregulująca się funkcja oparta jest na zależności pomiędzy lepkością cieczy wpływającej do komory dyszy i wpływem jej prędkości obrotowej na spadek ciśnienia. Natężenie przepływu ciał stałych może być regulowane poprzez wybór różnych średnic dysz.

 

Skuteczne oddzielanie

Misa BRUX wyposażona jest w rurki koncentratu prowadzące do dysz wirowych. Siła grawitacji bębna wymusza wypychanie drożdży (fazy stałej) na zewnątrz do kieszeni na obrzeżach bębna, a stamtąd przez rury koncentratu i wewnętrzne dysze wirowe do komory rurowej. Po umieszczeniu w komorze, koncentrat jest zgarniany przez rurkę zgarniającą i odprowadzany z separatora pod ciśnieniem. Faza ciekła jest klarowana podczas przechodzenia przez stos talerzy w kierunku środka bębna, skąd jest odprowadzana pod ciśnieniem przez pompę talerzową znajdującą się w górnej części pokrywy ramy.

 

Największa żywotność drożdży

Dzięki stałemu wypływowi ciał stałych przez dysze (jeden przebieg) i niskim siłom ścinającym w bębnie wirówki, obróbka ciał stałych jest bardzo łagodna. Rezultatem jest najwyższa żywotność drożdży spośród wszystkich dostępnych obecnie metod odzyskiwania piwa.

 

Wysoka jakość odzyskanego piwa

Delikatna obróbka utrzymuje również jakość odzyskanego piwa. Jest tak wysoka, że klienci donoszą, iż może być dozowana w ilości 5% objętości piwa przed filtracją końcową bez negatywnego wpływu na końcową jakość piwa. Odzyskane piwo może być również dozowane z powrotem do gorącej brzeczki (przed schładzaniem brzeczki), fermentacji lub dojrzewania.

 

Zaprojektowany do czyszczenia na miejscu (CIP)

BRUX jest w pełni przystosowany do czyszczenia CIP w celu uniknięcia skażenia bakteriologicznego. Podczas cyklu mycia, który jest wykonywany przy pełnej prędkości maszyny, suwak zaworu pod misą otwiera na chwilę zawory CIP, umożliwiając wyrzucenie ciał stałych wraz z niewielką ilością płynu myjącego. System jest zaprojektowany w taki sposób, że wyrzuty ciał stałych mogą być wykonywane w określonych odstępach czasu. Ciecz CIP jest dostarczana z centralnej stacji CIP i jest czyszczona jako "rura". Konstrukcja maszyny jest taka, że moduł jest czyszczony z doprowadzeniem i obydwoma rurami wylotowymi (piwa i drożdży) aż do zbiorników w jednej jedynej pętli.