Alfa Laval - Stacja CIP

Stacja CIP

Stacja CIP stanowi modułowy gotowy do podłączenia do instalacji układ. Funkcją układu jest automatyczne mycie na miejscu, czyli CIP (Cleaning In Place), technologicznych linii browarniczych takich jak: układy rurociągów, zbiorniki, nalewarki, wymienniki ciepła, itp. Program mycia, a więc czas mycia, temperaturę, ciśnienie i wielkość przepływu, można w pełni dostosowywać dla poszczególnych obiektów.

cip station front right 640x360

Stacja CIP najczęściej wybierana przez ekspertów z branży browarniczej

  • Niskie straty produku
  • Automatyczna regulacja
  • Uniwersalność i łatwość w dostosowywaniu do różnych wymogów procesu
  • Niskie koszty utrzymania
  • Projektowana we współpracy z przemysłem browarniczym

Stacja CIP w podstawowej wersji to kompaktowy, niezależny, fabrycznie montowany i testowany przed wysyłką układ. W skład stacji mogą wchodzić zbiorniki detergentów, ale również istnieje możliwość wykorzystania istniejących dostarczanych przez klienta zbiorników. Zgodnie z wymogami obowiązującymi w przemyśle spożywczym wszystkie komponenty są wykonane ze stali nierdzewnej oraz wyposażone w uszczelki wytrzymałe na wysokie temperatury

Zasada działania

Mycie w systemie CIP

Roztwór myjący wprowadzany jest za pomocą pompy do specjalnie skonstruowanego płytowego wymiennika ciepła, gdzie jest ogrzewany do wymaganej temperatury. Następnie roztwór kierowany jest do obiektu, który ma być poddany myciu i zawracany do zbiornika cyrkulacyjnego wchodzącego w skład stacji CIP. 

Po każdym cyklu mycia roztwór myjący jest wyprowadzany do spustu lub kierowany  z powrotem do zbiornika detergentu do powtórnego użytku.

Ponadto, stacja jest wyposażona w opcję automatycznego uzupełnienia roztworów myjących. Program przygotowawczy uruchamiany jest albo przez operatora albo automatycznie po określonym czasie lub po wybranej ilości sekwencji mycia.

Często zadawane pytania dotyczące stacji myjącej CIP

water cleaning 300x169.jpg

Alfa Laval dzieli się wskazówkami dotyczącymi czyszczenia z przemysłem spożywczym i napojów

Utrzymanie wysokiego standardu higieny zawsze było kluczowe dla producentów żywności i napojów. W tym niezwykłym czasie czyszczenie staje się jeszcze ważniejsze dla Twojego zakładu produkcyjnego, ludzi i klientów ...

rotary 2

Webinar o rozmnażaniu drożdży - 26 czerwca 2019

Drożdże używane do fermentacji piwa nie żyją wiecznie i muszą być od czasu do czasu zastąpione przez świeże. Uprawa świeżych kultur drożdży nazywana jest propagacją.

Brewing a better yeast 640x360