Na całym świecie zauważalny jest wzrost popytu na napoje bezalkoholowe, soki, wodę butelkowaną, kawę, herbatę, piwo, cydr, wino, itp. Efektywna produkcja tego typu napojów wymaga najlepszego wykorzystania surowców i utrzymania pożądanych właściwości produktów końcowych na wszystkich etapach procesu produkcyjnego. Alfa Laval dostarcza urządzenia, moduły i kompletne linie technologiczne skonfigurowane, aby spełnić specyficzne wymagania producentów napojów.

W zgodzie z najnowszymi trendami w produkcji napojów

Producenci napojów i browary stoją przed wieloma wyzwaniami. Oprócz rosnących kosztów surowców, składników i produkcji, coraz wyższe są wymagania konsumentów w zakresie smaków i ceny oferowanych napojów.

Nakładane są również coraz bardziej rygorystyczne ograniczenia na produkcję i zmniejszenia jej wpływu na środowisko naturalne.

Rozwiązania i urządzenia Alfa Laval pozwalają sprostać tym wyzwaniom poprzez redukcję kosztów produkcji, zmniejszenie zużycia energii, wody i innych mediów oraz zapewnienie wyjątkowego poziomu higieny.

Rozwiązania i urządzenia Alfa Laval zapewniają niezawodną, higieniczną produkcję, a także skuteczne mycie w systemie CIP, wszystko zgodnie z surowymi standardami, obowiązującymi w przemyśle spożywczym.

Współpraca z Alfa Laval pozwala: 

  • Zwiększyć wydajność produkcji i utrzymać długi czas eksploatacji.
  • Zmniejszyć zużycie i straty surowców naturalnych poprzez coraz efektywniejsze ich wykorzystanie.
  • Zmniejszyć zużycie mediów, takich jak energia i woda oraz zwiększyć odzysk ze strumieni odpadowych.

Na przykład, nasz najnowszy typoszereg wirówek pozwala zredukować zużycie energii o 30%. A właściwie dobrana do procesu pompa Alfa Laval pozwala zredukować zużycie energii nawet o 50%. 

Beer recovery

Through an Alfa Laval microfiltration system, Oettinger Brewery has been able to recover 20-25 thousand hectoliters of beer from harvested yeast and reduce CO2 emissions.

Read more

Biuletyn near

Biuletyn near to informacje na temat rozwiązań Alfa Laval w zakresie zrównoważonego rozwoju w procesach higienicznych.

Dowiedz się więcej