Systemy technologiczne rafinacji oleju jadalnego | Alfa Laval

Systemy technologiczne rafinacji oleju jadalnego

Rafinacja ropy naftowej na olej jadalny wymaga dogłębnej znajomości procesów technologicznych - od procesu odtłuszczania, neutralizacji i odparafinowania, poprzez bielenie, dezodoryzację, aż po ograniczanie emisji GE i 3-MCPD. Producenci olejów jadalnych na całym świecie polegają na know-how Alfa Laval w zakresie usuwania zanieczyszczeń i składników lotnych oraz optymalizacji procesów rafinacji. Alfa Laval zapewnia optymalny smak, aromat, stabilność, wygląd i wartość odżywczą olejów jadalnych.

Fat and oil processing 640x360

Wysoce niezawodne, uniwersalne, łatwe w obsłudze systemy do produkcji wysokiej jakości olejów spożywczych

  • Szeroki zakres solidnych, niezawodnych i łatwych w obsłudze komponentów, urządzeń i systemów do przetwarzania oleju spożywczego.
  • Wiedza i praktyczne doświadczenie w zakresie włączania sprzętu do aplikacji i innowacyjnych rozwiązań
  • Duże doświadczenie w projektowaniu, instalacji, uruchomieniu, serwisie i wsparciu technicznym systemów przetwarzania oleju spożywczego
  • Wysoka jakość produktu i wydajność, niskie straty produktu i zużycie mediów
Alfa Laval jest w pełni odpowiedzialna, a ja nie muszę się o nic martwić." - Henk Vedder, Maintenance Manager, Cargill, Amsterdam.
Eksperci Alfa Laval naprawdę wiedzą co robić, jak naprawiać i jak radzić sobie z problemami. Nalegamy, aby zawsze wracać do Alfa Laval na serwis posprzedażowy. - Haji Matan Ibrahim, Mill Manager/Chief Engineer of Kilang Sawit Bukit Bandi. 
Otrzymujemy regularne wsparcie od zespołu Alfa Laval. Jesteśmy zadowoleni z pracy zespołu Alfa Laval.” - Ramhari Gaikwad, technical manager, Shalimar Nutrients.

Wykorzystaj w pełni swoją ropę naftową dzięki sprawdzonym rozwiązaniom procesowym rafinacji oleju spożywczego, które optymalizują jakość, zapewniają bezpieczeństwo żywności i maksymalizują wydajność.

Alfa Laval posiada ponad 3700 patentów, z czego około 140 dotyczy systemów olejów jadalnych. Nieustannie inwestujemy w badania i rozwój, aby udoskonalać podstawowe komponenty i urządzenia o innowacyjne technologie, które optymalizują procesy produkcyjne naszych klientów.

Bez względu na to, czy potrzebujesz kompletnych systemów do rafinacji olejów spożywczych, czy też komponentów i urządzeń do modernizacji istniejących linii technologicznych, możesz być pewien, że mamy dla Ciebie wsparcie. Otrzymacie Państwo optymalny projekt, niezawodność, łatwość obsługi, wyższą jakość produktu, niższe straty produktu i koszty, zminimalizowaną ilość odpadów, globalną wiedzę i lokalny serwis. Wszystkie te czynniki przyczyniają się do zwiększenia zysków i obniżenia kosztów cyklu życia produktu.

Nasze portfolio linii technologicznych do produkcji oleju spożywczego.

Po klarowaniu oleju (dla olejów tłoczonych), olej może być rafinowany w sposób przedstawiony poniżej.

Edible oil process line portfolio.jpg

Ropa naftowa jest następnie przekazywana albo do specjalnego odszlamowania a drodze rafinacji fizycznej, albo do odszlamowania wodnego, albo bezpośrednio do neutralizacji neutralizacji ia drodze rafinacji chemicznej. W procesie rafinacji chemicznej z wolnych kwasów tłuszczowych powstaje mydło wodne, które jest usuwane z ropy w wirówkach. W procesie rafinacji fizycznej z oleju usuwane są tylko niektóre zanieczyszczenia (głównie fosfatydy, zwane też fosfolipidami lub gumami). Niektóre oleje, takie jak słonecznikowy i kukurydziany, przechodzą przez etap odparafinowania, aby osiągnąć wymaganą stabilność na zimno, to znaczy, aby mogły zachować klarowność w niskiej temperaturze. Proces wybielania usuwa dodatkowe zanieczyszczenia, takie jak metale, pozostałości mydła i składniki barwiące. Na koniec, aby przedłużyć okres przydatności do spożycia, olej poddawany jest dezodoryzacji, która inicjuje rozkład termiczny resztek barwnika, wszelkich składników nadających niepożądany smak oraz nadtlenków. Lotne związki (głównie kwasy tłuszczowe) są usuwane poprzez odpędzanie parą wodną w temperaturze około 240 - 260°C w warunkach próżni. Destylat kwasów tłuszczowych jest wytwarzany jako cenny produkt uboczny w procesie rafinacji fizycznej, w znacznie mniejszym stopniu w procesie rafinacji chemicznej.

Na koniec warto skorzystać z naszych systemów Utility Process , aby jeszcze bardziej obniżyć koszty operacyjne w zakładach rafinerii oleju jadalnego poprzez redukcję wydatków na media - energię elektryczną, wodę technologiczną, parę, paliwo i/lub media chłodzące. 

Odniesienia

Publikacje

Zobacz obszerną listę recenzowanych publikacj, których autorami są doświadczeni eksperci Alfa Laval.

.
.

Co możemy dla Ciebie zrobić?

Szukasz zaufanego partnera, który zrozumie Twój biznes, jego wyzwania i możliwości? Polegaj na Alfa Laval, która dostarczy rozwiązania dla kluczowych wyzwań, jakie stoją przed Twoją firmą i zoptymalizuje procesy produkcji olejów spożywczych w oparciu o dostępne surowce.

Jestem zainteresowany
Czy chcesz otrzymywać webinaryna żądanie, zaproszenia na przyszłe wydarzenia oraz wiadomości o produktach i usługach?

Informacje te są przechowywane i przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności.

Podstawowe urządzenia Alfa Laval do rafinacji oleju spożywczego:

Webinarium dla przemysłu olejów spożywczych

Nasi eksperci dzielą się know-how w zakresie optymalizacji procesów rafinacji oleju jadalnego, usuwania zanieczyszczeń i składników lotnych w celu uzyskania lepszej jakości produktu, bezpieczeństwa i wydajności.

Webinar 640x360