Alfa Laval - Wykorzystanie opakowań typu bag in box w celu zaspokojenia rosnącego popytu ze strony konsumentów

Wykorzystanie opakowań typu bag in box w celu zaspokojenia rosnącego popytu ze strony konsumentów

W ciągu najbliższych pięciu lat popyt na opakowania typu bag-in-box (BIB) do żywności i napojów gwałtownie wzrośnie. Aby sprostać zapotrzebowaniu przemysłu spożywczego, producenci potrzebują inteligentnych rozwiązań w zakresie pakowania i napełniania opakowań typu bag-in-box.

DATA 2021-08-11

Istnieje wiele powodów, dla których warto stosować przyjazne dla środowiska opakowania typu bag-in-box (BIB). Wśród nich:

  • BIB ośmiokrotnie zmniejszają emisję dwutlenku węgla w porównaniu z butelkami szklanymi,
  • BIB zużywają o 85% mniej plastiku niż sztywne pojemniki.
  • BIB zmniejszają emisję zanieczyszczeń podczas transportu i koszty logistyczne.
  • W porównaniu z innymi rodzajami opakowań, BIB-y zmniejszają ilość wody i energii potrzebnej do produkcji opakowań.
  • Jedna ciężarówka transportująca pojemniki BIB przewozi taką samą ilość produktów jak siedem ciężarówek przewożących butelki o pojemności 75 cl
  • Ponad 75% tektury falistej używanej do produkcji opakowań BIB nadaje się w pełni do recyklingu, jest odnawialna i ulega biodegradacji.
  • Możliwość recyklingu minimalizuje ilość odpadów trafiających na wysypiska i kończących w naszych drogach wodnych i oceanach

 

 Zalety opakowań BIB

Oprócz tego, że stanowią bardziej ekologiczną alternatywę opakowaniową, BIB oferują hermetycznie zamknięte opakowania zaprojektowane z myślą o przechowywaniu określonego rodzaju produktu. Hermetyczne opakowanie poprawia higienę, zapewnia integralność produktu i przedłuża jego trwałość, zapobiegając przedostawaniu się powietrza, tlenu lub innych gazów.

 

Portfolio urządzeń do napełniania BIB, które są wygodne i elastyczne

Alfa Laval dostarcza zarówno aseptyczne jak i nieaseptyczne urządzenia do napełniania opakowań typu bag-in-box, począwszy od opakowań konsumenckich w trzylitrowych kartonach do opakowań przemysłowych w beczkach i pojemnikach o pojemności od 200 do 1000 litrów.

 

Aseptyczne urządzenia napełniające Alfa Laval. Stosuje się je do napełniania produktów mleczarskich, takich jak mleko o bardzo wysokiej temperaturze (UHT), mieszanki lodowe, bita śmietana, śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu i inne produkty.

 

  • Urządzenie aseptyczne Alfa Laval Pilot jest podstawowym urządzeniem do aseptycznego napełniania BIB (3-20 litrów), beczek 200-litrowych i worków o większej objętości z bagażnikiem, w którym stosuje się różne zawory napełniające.
  • Zdecydowanie najpopularniejszym modelem jest  the kompaktowa asceptyczna nalewaczka Alfa Laval przeznaczona do pracy w trudnych warunkach przemysłowych. Konkurencyjna cenowo, sprawdza się na liniach wieloformatowych, napełniając lepkie płyny w temperaturze 20°C do worków i pojemników 3/20L i 200L/1000L na tej samej linii. Łatwa do skonfigurowania zgodnie z dokładnymi wymaganiami klienta, przetestowane, wstępnie zmontowane moduły typu "plug-and-play" mogą napełniać szeroką gamę produktów spożywczych i napojów, działając w trybie automatycznym lub półautomatycznym, do worków o pojemności 200 litrów i 1000 litrów.
  • Aseptyczna nalewaczka Alfa Laval High Speed Low Acid (HS-LA) jest uniwersalnym systemem aseptycznego napełniania typu bag-in-box, przeznaczonym do soków, napojów, przecierów i produktów mlecznych. Spełnia wymagania przepisów FDA i działa z większą prędkością, precyzją i niezawodnością, ponieważ jest napędzana przez bezszczotkowe serwomotory elektryczne.

 

Wypełniacze nieaseptyczne Alfa Laval. Wypełniacze te są zazwyczaj stosowane, gdy produkt jest: napełniany na gorąco, co umożliwia pasteryzację w pojemniku; stabilny w temperaturze otoczenia; lub napełniany na zimno i przechowywany w łańcuchu chłodniczym, jak np. sok pomarańczowy, świeże mleko lub mleko o przedłużonej trwałości (ESL).

 

  • Urządzenie Alfa Laval Piccolo jest kompaktowym, półautomatycznym, podstawowym modułem, łatwy w obsłudze i utrzymaniu.
  • Alfa Laval Grande filler jest zautomatyzowanym, szybkim i wydajnym systemem do produktów płynnych, takich jak wino, woda, majonez, ketchup pomidorowy, produkty typu post-mix, syropy i oleje roślinne.
  • Alfa Laval Combibox to system kartonowania monoblokowego, który formuje karton, wkłada do środka torebkę, a następnie zamyka i zakleja karton, używając taśmy lub kleju na gorąco. Combibox jest wynikiem współpracy z dużym włoskim przedsiębiorstwem produkującym maszyny pakujące.

 

Dowiedz się więcej o ofercie Alfa Laval bag-in-box . Możesz również skontaktować się z lokalnym przedstawicielem Alfa Laval.