Zrównoważona żywność
Alfa Laval powstała z myślą o zrównoważonej produkcji żywności i każdego dnia aktywnie urzeczywistniamy działania w tym kierunku we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego. Nasze innowacyjne rozwiązania zostały stworzone w odpowiedzi na koncentrację producentów żywności na poprawie przetwarzania surowców, osiąganiu wyższych wydajności przy jednoczesnym zużyciu mniejszej ilości wody i energii.
Badamy i realizujemy potencjał upcyklingu produktów ubocznych, które obecnie nie są w pełni wykorzystywane. Ciągły rozwój naszych rozwiązań przesuwa granice wykonalności technicznej, umożliwiając producentom żywności wytwarzanie znacznie większej ilości żywności przy użyciu tych samych lub, w idealnym przypadku, jeszcze mniejszej ilości zasobów.
Z pola na stół
Rozwiązania Alfa Laval wspierają dużą część łańcucha wartości żywności i napojów, koncentrując się głównie, ale nie wyłącznie, na przetwarzaniu i ponownym wykorzystaniu wody.
Globalny nacisk na bardziej zrównoważoną żywność
W ciągu niecałego pokolenia świat będzie potrzebował do 70 procent więcej zdrowej, pożywnej i niedrogiej żywności dla rosnącej populacji – a idealnie byłoby, gdyby była ona produkowana przy znacznie mniejszym zużyciu energii, wody i surowców. Jednak w ostatnich latach ONZ odnotowała mniej niż zadowalające postępy w zakresie zrównoważonego rozwoju w dążeniu do celu numer 2, "Zero głodu".
W międzyczasie globalni producenci żywności reagują na preferencje konsumentów dotyczące zrównoważonej żywności, minimalizując ślad środowiskowy całego łańcucha dostaw – od pola do stołu. A ponieważ zakres Celów Naukowych ONZ został rozszerzony z Klimatu na Naturę – z uwzględnieniem słodkiej wody, ziemi i różnorodności biologicznej – producenci żywności zdominowali grupę wczesnych adaptatorów.
Wydajność
Przemysłowi przetwórcy żywności koncentrują się przede wszystkim na produkcji masowej z maksymalnym czasem bezawaryjnej pracy – wytwarzając duże ilości wysokiej jakości żywności w przystępnej cenie. Kompetencje Alfa Laval w zakresie optymalizacji produkcji żywności sięgają początków firmy, kiedy głównym celem było oddzielanie śmietany od mleka.
Alfa Laval pozostaje głęboko zaangażowana w przemysł mleczarski, pokazując wiele przypadków, w których umożliwiliśmy producentom mleka zwiększenie wydajności, jednocześnie przyczyniając się do upcyklingu produktów ubocznych w żywność nadającą się do spożycia przez ludzi.
Przykładem może być serwatka – bogaty w białko i odżywczy produkt uboczny z produkcji sera. Wcześniej była ona podawana świniom. Teraz umożliwiamy klientom odzyskiwanie wysokiej jakości białka lub wykorzystywanie go do wzbogacania napojów.
Monitorowanie stanu zapobiegło utracie 288 000 butelek produktu
Zapewnienie wysokiej dyspozycyjności jest priorytetem w zakładach produkcyjnych Britvic. W swoim zakładzie w Rugby w Wielkiej Brytanii firma Britvic skutecznie zapobiegła awariom pomp, zoptymalizowała wydajność zasobów i zapewniła ciągłość produkcji dzięki zastosowaniu Alfa Laval Analytics do monitorowania stanu online.
Prawdziwy sukces: poprawa wydajności warzenia piwa rzemieślniczego
Kiedy niezależny browar w Europie Północnej chciał wymienić wymiennik ciepła używany do chłodzenia brzeczki – centralnej części operacji warzenia piwa – wybrał H4 z linii Hygienic Alfa Laval. Obecnie browar produkuje swoje charakterystyczne piwa na dzikich drożdżach z większą higieną i wydajnością niż kiedykolwiek wcześniej.
Booster do oliwy z oliwek zapewnia najwyższą jakość, wysoką wydajność i zrównoważony rozwój
Dla włoskiego producenta oliwy z oliwek, Sacco Oliveti, jakość jest najważniejsza. Ta rodzinna firma od dziesięcioleci produkuje oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z charakterystycznych oliwek Peranzana, uprawianych na 6500 hektarach starożytnych gajów oliwnych w Apulii.
Woda
Zmieniające się wzorce pogodowe spowodowane trwającymi zmianami klimatycznymi skutkują nieregularnymi opadami deszczu, przez co obszary produkcji żywności często cierpią z powodu nadmiaru lub niedoboru wody. Wraz z rosnącymi obawami społeczeństwa dotyczącymi adaptacji do skutków zmian klimatycznych, producenci żywności coraz częściej zastanawiają się nad dostępnością odpowiedniej jakości wody i sposobem przyjęcia obiegowego systemu wodnego w swoich liniach przetwórstwa żywności.
Alfa Laval oferuje liczne rozwiązania, które zwiększają efektywność wykorzystania i zużycia wody technologicznej; na przykład do podstawowych zadań, takich jak chłodzenie i czyszczenie, które są wymagane do higienicznej produkcji.
Nasza różnorodna gama rozwiązań umożliwi również przemysłowym producentom żywności oczyszczanie, polerowanie i oczyszczanie ścieków. Oczyszczone ścieki mogą być ponownie wtryskiwane jako woda technologiczna lub uwalniane do wód powierzchniowych, przyczyniając się do odbudowy lokalnych zbiorników wodnych.
Globalny gigant napojowy przeciera szlaki w zakresie zrównoważonego zużycia wody
Firma szacuje, że 132-procentowy wskaźnik uzupełniania wody na wyprodukowaną butelkę jest obecnie osiągany w jej zakładach produkcyjnych i rozlewniach na Filipinach dzięki programom zarządzania wodą, wydajności operacyjnej i społecznym projektom wodnym.
Oszczędność wody i energii zwraca modernizację zakładu w zaledwie cztery miesiące
Przez dziesięciolecia zakłady produkcyjne wiodącego południowoafrykańskiego producenta lodów rozwijały się, korzystając z różnych dostawców komponentów i pozostawiając zadania serwisowe i konserwacyjne dość złożone, czasochłonne i z kosztownym zapasem wielu różnych części zamiennych.
Modernizacja czyszczenia zbiorników zmniejsza zużycie wody o 17
W świetle rosnącej presji na zasoby słodkiej wody, wiodąca amerykańska grupa browarnicza zobowiązała się do zwiększenia wydajności wody i zmniejszenia jej zużycia w swojej działalności.
Efektywność energetyczna
Wraz ze wzrostem temperatur na naszej planecie, konieczność redukcji emisji gazów cieplarnianych staje się coraz ważniejsza w dążeniu do odwrócenia globalnego ocieplenia. Wraz z kształtowaniem się i ugruntowywaniem polityki w tym obszarze, firmy coraz częściej stają przed wymogiem przestrzegania przepisów i dokumentowania niższych emisji w swoich łańcuchach dostaw.
Efektywność energetyczna od dawna jest fundamentalną cechą rozwiązań Alfa Laval. W dalszym ciągu opieramy się na dziedzictwie naszej technologii separacji, a dziś hermetyczna konstrukcja naszych wirówek talerzowych do produkcji żywności oznacza, że są one o ponad 50 procent bardziej energooszczędne niż wiodące konkurencyjne rozwiązania na rynku. Nasze rozwiązania umożliwiają producentom przejście z paliw kopalnych na energię odnawialną.
Optymalizacja procesów renderowania na sucho dla 40% oszczędności energii i lepszej jakości białka i tłuszczu
Firma Proteg SpA zwróciła się do Alfa Laval z prośbą o poprawę jakości produktu przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów energii i emisji zanieczyszczeń do środowiska. Jakie było zapotrzebowanie? Wyższa zawartość białka w celu podniesienia ceny sprzedaży mączki białkowej do karmy dla zwierząt domowych i wyższej jakości tłuszczu do wykorzystania w biopaliwach. Rozwiązanie? Dodanie Alfa Laval Dry Rendering Optimizer, wysoce wydajnego i opłacalnego systemu, do istniejących linii technologicznych suchego utylizacji, zwiększając zawartość białka w mączce o 3-5% i wydajność tłuszczu o ponad 10%.
Poprawa jakości mączki rybnej dzięki energooszczędnym systemom
Marine Functional Vietnam (MFC), wiodący producent hydrolizatów białkowych do żywności i dodatków paszowych dla zwierząt, postanowił poprawić jakość oleju rybnego i mączki rybnej, jednocześnie umacniając pozycję lidera w zakresie zrównoważonego rozwoju. Firma MFC nawiązała współpracę z Alfa Laval, koncentrując się na zrównoważonym rozwoju, szerokim portfolio urządzeń oraz lokalnym serwisie i wsparciu. Rezultat? 40% redukcja zużycia energii, 80% redukcja emisji zapachów i stężenie wody odstanej do 55% przed koniecznością dalszego oczyszczania.
Chelsea Sugar redukuje emisję dwutlenku węgla dzięki nowemu systemowi odparowywania Alfa Laval
Przejście na bardziej zrównoważone rozwiązanie w zakresie odparowywania umożliwi cukrowni Chelsea ograniczenie emisji dwutlenku węgla i zmniejszenie zużycia energii przy jednoczesnej optymalizacji wydajności operacji. Założona w 1884 roku NZ Sugar Company (Chelsea) jest jedną ze 100 największych firm w kraju. Jej produkty pochodzą z naturalnej trzciny cukrowej, a fabryka nadal działa w swojej pierwotnej lokalizacji nad brzegiem morza w Birkenhead, na przedmieściach Auckland.
Produkty uboczne
Prawie jedna trzecia całej żywności - około 1,3 miliarda ton – każdego roku przepada między farmą a talerzem. Przekłada się to na 14 procent lub 4,9 biliona m3 wody pobieranej przez bardzo potrzebujący sektor rolniczy. Biorąc pod uwagę metan wytwarzany przez rozkładającą się żywność, szacuje się, że straty te stanowią 16 procent całkowitej emisji gazów cieplarnianych.
Alfa Laval regularnie współpracuje z producentami żywności, którzy posiadają produkty uboczne z produkcji żywności, co do których podejrzewają, że można je wykorzystać w niewystarczającym stopniu.
Liczne produkty uboczne pochodzące z produkcji żywności zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak białka. Można je odzyskać, a nawet poddać recyklingowi i przekształcić w odpowiednie składniki do spożycia przez ludzi, wykorzystać jako paszę dla zwierząt gospodarskich lub zmienić ich przeznaczenie na produkty nieżywnościowe, takie jak biopaliwa. Współpraca z Alfa Laval często prowadzi do rozwoju nowych i cennych źródeł przychodów dla producentów żywności.
Wartość z odpadów trafia w sedno gospodarki o obiegu zamkniętym
Współpraca brytyjskiej firmy Elemental i Alfa Laval w zakresie technologii rolno-spożywczych zaowocowała odzyskiwaniem dodatkowych produktów o wartości dodanej ze zwierząt przetwarzanych przez producenta mięsa. Systemy separacji i odparowywania Alfa Laval mają kluczowe znaczenie dla przełomowej technologii przetwarzania żywności, która odzyskuje cenne białka, tłuszcze i minerały z produktów ubocznych przemysłu mięsnego.
Przetwarzanie oliwy z oliwek w obiegu zamkniętym wydobywa cenną oliwę z wytłoczyn z resztek dla producentów w Hiszpanii
Producent oliwy z oliwek, San Miguel Arcángel S.A. w Hiszpanii, wykorzystuje systemy odparowywania i technologię separacji dekanterów, aby uzyskać znacznie więcej ze swoich oliwek – zbierając cenne przeciwutleniacze i oliwę z wytłoczyn z resztek procesu ekstrakcji oliwy z oliwek, a także oczyszczając ścieki do ponownego wykorzystania.
Dla piwa: upcykling zrównoważonego białka z zużytego ziarna browarniczego
Zrównoważone źródła wysokiej jakości białka są niezbędne do zaspokojenia stale rosnącego globalnego zapotrzebowania na zdrową, niedrogą i pożywną żywność. Doświadczenie Alfa Laval w dziedzinie białka sprawia, że jest to idealna technologia i rozwiązanie.