Moduły membranowe
Alfa Laval projektuje, produkuje i instaluje kompletne systemy filtracji membranowej z przepływem krzyżowym, oparte na membranach polimerowych. Nasze jednostki produkcyjne oparte są na unikalnych modułach płytowo-ramowych lub na elementach spiralnych o różnych rozmiarach. W niektórych zastosowaniach można użyć kombinacji obu typów, aby uzyskać najlepsze możliwe rozwiązanie.
Zalety zwiększonej wydajności dzięki modułom membranowym
- Niższe ogólne koszty produkcji
- Wysoka jakość produktu
- Indywidualny projekt
- 24-godzinny program serwisowy
Alfa Laval oferuje kompleksowe rozwiązania w zakresie modułów membranowych z przepływem krzyżowym, obejmujące również produkcję membran. Doświadczenie w mikrofiltracji, ultrafiltracji, nanofiltracji i odwróconej osmozie sięga lat 60-tych, kiedy technologia membranowa została wprowadzona na skalę komercyjną.
Oferta obejmuje membrany polimerowe, moduły sanitarne, komponenty, jednostki laboratoryjne, instalacje pilotażowe oraz gotowe jednostki produkcyjne, zapewniając niezawodność, spójność i efektywność kosztową w aplikacjach przemysłowych.
Spersonalizowane rozwiązania membranowe
Dostarczamy naszym klientom kompleksowe, zoptymalizowane rozwiązania membranowe, uwzględniające każdy aspekt procesu. Rozwiązania projektowane są na podstawie składu surowca, parametrów produkcji, wymagań dotyczących produktu końcowego oraz kosztów. Wybrane rozwiązania membranowe mogą opierać się na unikalnych modułach płytowo-ramaowych lub efektywnych kosztowo elementach spiralnych, bądź ich kombinacji, w celu uzyskania najlepszych efektów. Współpracujemy z klientami przy opracowywaniu systemów filtracji membranowej, oferując wsparcie przy instalacji, uruchomieniu oraz walidacji.
Technologia filtracji i separacji membranowej
Filtracja membranowa stanowi uzupełnienie innych technologii separacji oferowanych przez Alfa Laval, zapewniając idealne rozwiązania dopasowane do konkretnego procesu. Może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z wirówkami czy dekanterami.
Jak działają moduły membranowe?
Filtracja membranowa jest procesem separacji fizycznej, w którym siłą napędową jest różnica ciśnień pomiędzy dwoma stronami specjalnej powierzchni membrany. Proces ten charakteryzuje się zdolnością do oddzielania cząsteczek o różnych rozmiarach i właściwościach.
Prawie caly przemyslowy proces filtracji membranowej jest przeprowadzany jako filtracja z przeplywem poprzecznym, gdzie ciecz, która jest filtrowana przeplywa równolegle do powierzchni membrany z wysoka predkoscia i pod cisnieniem.
Fizyczna bariera ochronna
W najbardziej podstawowych terminach, filtracja membranowa polega na przepuszczeniu pojedynczego strumienia zasilajacego przez system membranowy, który rozdziela go na dwa indywidualne strumienie, znane jako permeat i retentat. Powierzchnia membrany, która je rozdziela, jest fizyczna bariera o wysoce wyspecjalizowanych cechach - bariera, przez która moga przejsc tylko pewne wybrane skladniki w strumieniu zasilajacym.
Przejście
Pory w takim materiale membranowym są tak małe, że mierzy się je w Angstremach (10-10 m), a do przepchnięcia przez nie cieczy wymagane jest ciśnienie. W rzeczywistości, pory w powierzchni membran używanych do nanofiltracji i odwróconej osmozy są tak małe, że nie można ich zobaczyć nawet za pomocą skaningowego mikroskopu elektronowego.
Rodzaje modułów membranowych
Odwrócona osmoza (RO)
Odwrócona osmoza wykorzystuje najszczelniejszą możliwą membranę w separacji cieczy. W zasadzie woda jest jedynym materiałem, który może przeniknąć przez membranę. Wszystkie inne materiały (sole, cukry, itp.) nie będą w stanie przez nią przejść).
Nanofiltracja (NF)
Nanofiltracja nie jest tak dokładnym procesem separacji jak odwrócona osmoza i wykorzystuje membrany, które są nieco bardziej otwarte. Nanofiltracja pozwala na przepuszczanie małych jonów, jednocześnie wykluczając większe jony i większość składników organicznych.
Ultrafiltracja (UF)
Ultrafiltracja wykorzystuje membrany, w których pory są większe, a ciśnienie stosunkowo niskie. Sole, cukry, kwasy organiczne i mniejsze peptydy są przepuszczane, natomiast białka, tłuszcze i polisacharydy nie.
Mikrofiltracja (MF)
W mikrofiltracji zawiesiny, bakterie i kuleczki tłuszczu są zwykle jedynymi substancjami nie przepuszczanymi.
