Warzelnia - wyzwania i rozwiązania

.

Przygotowanie brzeczki

Powolny proces przygotowania brzeczki, wysokie zużycie energii, utrata składników, wysokie zużycie wody to tylko niektóre problemy w produkcji i fermentacji brzeczki. Problemy, dla których mamy wyjątkowe rozwiązania, pozwalające zwiększyć wydajność warzelni.

Wyzwanie

  • Oxidation during mashing and risk of staling

Rozwiązanie

Korzyści

  • Niższe zaniki dzięki wypchnięciu produktu ze wszystkich linii za pomocą odtlenionej wody
  • Poprawiona stabilność smaku piwa i wydłużony czas przydatności do spożycia
.

Whirlpool

Oddzielenie młóta, granulatu lub chmielu z brzeczki

Wyzwania

  • Utrata brzeczki i znaczne straty piwa
  • Duża ilość przenoszonych cząstek stałych do brzeczki może spowodować zanieczyszczenie
  • Potencjalne wysokie koszty usuwania odpadów z młóta

Korzyści

  • Odzysk 99% brzeczki, która inaczej byłaby usunięta  jako młóto, niższe zaniki
  • Skrócony czas w whirlpoolu, niższe zużycie energii i wody
  • Higher hop utilization from counter-current flushing of solids
  • Reduced disposal and reduced fouling/clogging in wort cooler
  • Zamiana młóta w wartościowe produkty
.

Wort cooling

Cool your wort after boiling.

Challenge

  • High energy cost

Outcome

  • Energy reduction of up to 40% by reuse of energy from wort boiling to heat subsequent brews
.

Let's meet

That information is stored and processed in accordance to our privacy policy.