Korporacyjne zarządzanie zasobami wodnymi
Woda szybko staje się najbardziej krytycznym zasobem na naszej planecie. Przemysłowe zakłady produkcyjne coraz częściej napotykają przeszkody związane z dostępnością słodkiej wody i odpowiednim oczyszczaniem ścieków. Wyzwania te nasilają się wraz ze wzrostem globalnego ocieplenia i w miarę jak produkcja dotrzymuje kroku rosnącemu popytowi konsumpcyjnemu w różnych sektorach. Wzrost reakcji politycznej na ograniczenia zasobów wodnych i zanieczyszczenie wody zwiększa presję, ponieważ firmy dostosowują się do nowych ograniczeń regulacyjnych dotyczących poboru i zrzutu wody.
Alfa Laval umożliwia korporacyjne zarządzanie zasobami wodnymi w wielu branżach. Dzięki rozwiązaniom i kompetencjom gromadzonym przez wiele dziesięcioleci i w różnych branżach, Alfa Laval umożliwia zakładom przemysłowym optymalizację ich śladu wodnego poprzez skupienie się na oszczędzaniu wody, oczyszczaniu ścieków, ponownym wykorzystaniu wody i tworzeniu obiegowych systemów wodnych. W ten sposób zakłady mogą stopniowo dążyć do osiągnięcia neutralności wodnej, co stanowi bramę do przyszłych operacji wodooszczędnych.
Złożoność i lokalny charakter korporacyjnego zarządzania wodą są dobrze znane wielu ekspertom Alfa Laval w tej dziedzinie. Lokalna obecność w połączeniu z globalnymi centrami kompetencyjnymi daje nam podstawę, której potrzebujemy, aby angażować się i spotykać z firmami, aby doradzać w zakresie wyboru i wdrażania odpowiednich rozwiązań o optymalnym działaniu, trwałości i całkowitym koszcie posiadania.

W kierunku neutralności wodnej i działań pozytywnych dla wody
Wiele firm oceniło lub obecnie ocenia swój ślad wodny - albo ze względu na konieczne zarządzanie ryzykiem z powodu kurczących się zasobów wodnych, albo z powodu surowszych przepisów, które zmuszają je do tego.
Współpraca z Alfa Laval umożliwia większości zakładów przemysłowych osiągnięcie neutralności wodnej i zniwelowanie śladu wodnego. Branże i sektory zależne od zużycia wody muszą dodawać wodę do linii przemysłowej, co nadal można robić zgodnie z ambicjami minimalizacji lub negacji śladu wodnego. Zbieranie wody deszczowej lub kondensacyjnej, ponowne wykorzystanie odpowiednio oczyszczonych ścieków lub odsalanie wody morskiej to opcje do rozważenia. Niezależnie od wybranego podejścia, rozwiązania Alfa Laval umożliwiają firmom osiągnięcie neutralności wodnej jako ważnego kamienia milowego w zrównoważonej gospodarce wodnej.
W niektórych hotspotach na całym świecie stres wodny jest tak poważny, a zlewnie tak zdegradowane przez wpływ człowieka, że licencja firmy na prowadzenie działalności może zostać zakwestionowana. Lokalni urzędnicy mogą odmówić firmie wydania zezwolenia na prowadzenie działalności lub zmusić ją do podjęcia działań mających na celu wsparcie i utrzymanie licencji. Ustanowienie działań pozytywnych dla wody wzmocni licencję firmy na prowadzenie działalności, ponieważ przyczyni się do uzupełnienia i przywrócenia lokalnych działów wodnych, umacniając pozycję firmy.

Odzyskiwanie i ponowne wykorzystanie wody
Optymalizacja systemów obiegu wody w liniach produkcyjnych jest zarówno kamieniem węgielnym w zarządzaniu zasobami wodnymi, jak i strategiczną zmianą mającą na celu zminimalizowanie zależności zakładu od poboru wody. Dzięki rozwiązaniom Alfa Laval firmy mogą znacznie zminimalizować pobór wody i emisję dwutlenku węgla.
We wszystkich gałęziach przemysłu rozwiązania Alfa Laval mogą odzyskiwać wodę do ponownego wykorzystania, aby utrzymać zamknięty obieg wody do 98% całej wody. Ponadto firmy mogą jednocześnie odzyskiwać cenne, rozpuszczone i zawieszone materiały do ponownego wykorzystania lub w celu stworzenia nowego źródła przychodów.
Należy wziąć pod uwagę dwa kluczowe aspekty:
Czyszczenie i chłodzenie w produkcji higienicznej
Higieniczne linie produkcyjne w przemyśle spożywczym, napojów i farmaceutycznym korzystają z ciągłej optymalizacji wody do czyszczenia i chłodzenia. Eksperci Alfa Laval doradzają w wyborze rozwiązań, które spełniają zarówno standardy czystości, jak i zrównoważonego rozwoju. Cyfrowe narzędzia monitorujące i pomiarowe umożliwiają opartą na danych optymalizację obiegu wody i doskonałą efektywność energetyczną przy atrakcyjnym czasie zwrotu z inwestycji.
Oszczędność wody i energii rewolucjonizuje przemysł mleczarski
Niewielkie akcesorium do wymiennika ciepła wywarło ostatnio znaczący wpływ na jednego z największych producentów mleka w Skandynawii, wydłużając czas pracy o 50% i, co najważniejsze, zmniejszając wpływ na środowisko dzięki znacznym oszczędnościom wody i energii.
Producent kawy osiąga radykalny spadek zużycia wody dzięki Optiwia™
Ponieważ UE nadal zaostrza przepisy dotyczące zużycia wody w produkcji żywności, wiele firm w całej Europie ciężko pracuje, aby zrozumieć swoje ryzyko związane z wodą i stopniowo poprawiać swój ślad wodny.
Oszczędność wody i energii zwraca koszty modernizacji zakładu w zaledwie cztery miesiące
Przez dziesięciolecia zakłady produkcyjne wiodącego południowoafrykańskiego producenta lodów rozwijały się, korzystając z różnych dostawców komponentów i pozostawiając zadania serwisowe i konserwacyjne dość złożone, czasochłonne i z kosztownym zapasem wielu różnych części zamiennych.
Odzyskiwanie i ponowne wykorzystanie wody w celu zminimalizowania śladu wodnego w łańcuchu dostaw
Patrząc z perspektywy całego łańcucha dostaw, branże, w których woda jest składnikiem produktu końcowego - takie jak piwo, mleko, napoje itp. - skorzystają na zastosowaniu wyparek i systemów membranowych Alfa Laval. Rozwiązania te umożliwiają ekstrakcję wody z produktu końcowego przed transportem, podczas gdy ekstrahowana woda - znana jako kondensat - może być oczyszczana i ponownie wykorzystywana do wzmocnienia obiegowego systemu wodnego w linii przemysłu. Odzyskując wodę z produktów przed transportem, firmy zatrzymują wodę w ekosystemie, do którego należy, a także obniżają emisję dwutlenku węgla i koszty transportu.
Odzyskiwanie wody i ponowne wykorzystanie w obiegu zamkniętym
Ponieważ producenci napojów roślinnych chcą zwiększyć produkcję na globalnym rynku, który według prognoz wzrośnie do 71,46 mld USD do 2030 r. (Facts & Figures Research, 2023), innowacyjni liderzy w branży włączają „zrównoważony rozwój jako standard” i budują obieg zamknięty w swoich rozwijających się operacjach.
Świeże drożdże z mniejszą ilością wody
W nadchodzącej dekadzie woda będzie istotnym wyzwaniem dla przemysłu spożywczego i napojów, jeśli chodzi o utrzymanie i rozwój produkcji w obecnych lokalizacjach. Dla wiodącego globalnego producenta drożdży wymóg pięciu litrów wody na każde 50 gramów wyprodukowanych drożdży jest już rzeczywistością.
Kroki do zabezpieczenia browaru przed niekorzystnymi warunkami klimatycznymi
Do produkcji piwa potrzeba dużo wody. I to dobrej wody. Dostępność i jakość wody będą w coraz większym stopniu decydować o tym, gdzie piwo będzie produkowane. Są to dobrze znane fakty.
Ścieki i uzupełnianie wody
Ścieki jako źródło „szarej” wody - tj. źródła wody, które można przekształcić w zrównoważone źródło wody - przyciągają uwagę zarówno organów regulacyjnych, jak i przemysłu. Odpowiednio oczyszczone ścieki mogą być lepiej ponownie wykorzystane w celu zwiększenia rentowności i obiegu zamkniętego na liniach przemysłu, jednocześnie chroniąc bardziej wrażliwe i wrażliwe „niebieskie” źródła wody - takie jak wody gruntowe i powierzchniowe. Średnio tylko 2,4% ścieków w UE jest obecnie ponownie wykorzystywanych (Global Water Intelligence, 2023).
Alfa Laval, dzięki szerokiej gamie rozwiązań i bogatemu doświadczeniu w dziedzinie oczyszczania ścieków przemysłowych i komunalnych, oferuje wielu branżom możliwość zapewnienia konkurencyjnych cenowo, wydajnych i zrównoważonych metod oczyszczania i ponownego wykorzystania ścieków. Ponadto branże korzystają z odzyskiwania cennych zasobów - takich jak ciepło i zasoby skończone, w tym fosfor i azot.
Rozwiązanie problemu ścieków z olejarni palmowych
Produkcja oleju palmowego rośnie, co niesie ze sobą znaczne korzyści ekonomiczne, ale także poważne wyzwania w zakresie zrównoważonego rozwoju pod względem wpływu, jaki wywiera na środowisko poprzez wytwarzanie metanu, zużycie wody i gruntów oraz gospodarkę odpadami.
Rozwiązanie do recyklingu wody generuje oszczędności w wysokości 30 000 EUR
Biorąc pod uwagę, że globalna populacja ma wzrosnąć do 9,7 miliarda ludzi do 2050 roku (ONZ, 2024), a także stale zmieniające się i rosnące wymagania konsumentów oraz zmiany klimatu gospodarczego, gigant biosolutions z siedzibą w Skandynawii pomaga producentom żywności i napojów na całym świecie generować więcej z mniejszej ilości.
W poszukiwaniu sposobów na sprostanie wielkiemu wyzwaniu związanemu z wodą w Meksyku
W maju 2023 r. prawie połowa meksykańskich gmin była dotknięta suszą, według Krajowej Komisji Wodnej. Rok później, kiedy kraj wybrał nowego prezydenta, znaczna część kraju cierpiała z powodu historycznej suszy, niedoborów wody, intensywnych upałów i sporadycznych przerw w dostawie prądu.
Kluczowe produkty
