Browary przemysłowe
Alfa Laval posiada szeroki asortyment sprawdzonych rozwiązań dla przemysłu piwowarskiego, co pozwala spełnić wymagania dotyczące wydajności, niezawodności i powtarzalności produkcji. Nasze rozwiązania, począwszy od pojedynczych komponentów i modułów procesowych aż do projektów pod klucz, są tak zaprojektowane i wyprodukowane aby umożliwić pełną kontrolę nad procesem, przy niższych zanikach, redukcji zużycia energii i wody, zmniejszeniu ilości odpadów i produkcji niesamowitej jakości piwa.
Warzenie piwa na skalę przemysłową
Od warzelni po pakowanie, Alfa Laval jest pionierem, który wywiera pozytywny wpływ, umożliwiając komercyjnym browarom osiągnięcie rentownych, elastycznych i zrównoważonych operacji przy jednoczesnym dostosowaniu się do stale zmieniającego się popytu konsumentów.
Zrozumienie wielu wyzwań stojących przed komercyjnymi browarami jest kluczem do partnerskiej współpracy Alfa Laval, ponieważ prowadzi to do dynamicznych, ukierunkowanych rozwiązań, czy to poprzez dostawę nowego sprzętu, czy też modernizację i serwisowanie istniejących zakładów produkcyjnych.
Partnerstwo z Alfa Laval daje browarom komercyjnym dostęp do specjalistycznej wiedzy i rozwiązań, które otworzą drzwi do zwiększonej, zdywersyfikowanej produkcji i innowacyjnych systemów cyrkulacyjnych do warzenia piwa z maksymalnym czasem pracy, odzyskiem energii i ponownym wykorzystaniem wody.
To elastyczne i elastyczne podejście zapewnia trwałą przewagę konkurencyjną, umożliwiając klientom poprawę wydajności na stale zmieniającym się rynku, przy jednoczesnym skupieniu się na ciągłej optymalizacji efektywności energetycznej, śladu węglowego, zużycia wody i odpadów.
Warzelnia
Dążenie do rentownych i zrównoważonych operacji rozpoczyna się w warzelni, gdzie Alfa Laval nieustannie wprowadza innowacje i optymalizuje swoje urządzenia.
Komercyjne browarnictwo stoi tutaj przed poważnymi wyzwaniami związanymi ze zrównoważonym rozwojem, z potencjalnym wysokim zużyciem energii, utratą składników, nadmiernym zużyciem wody i psuciem się piwa. Czyszczenie i zanieczyszczenia mogą również wpływać na czas trwania procesu.
Alfa Laval dostarcza kompleksowe rozwiązania, które torują drogę do produkcji doskonałego piwa, jednocześnie radząc sobie z tymi głównymi wyzwaniami, aby zmaksymalizować zużycie wody i oszczędzać energię.
Wykorzystując najnowszą technologię, dekantery Alfa Laval odwadniają zużyte ziarna, płytowe wymienniki ciepła zasilają systemy odzyskiwania energii, obrotowe głowice strumieniowe poprawiają wydajność i higienę, a inteligentne systemy hydromasażu poprawiają klarowność brzeczki przed schłodzeniem.


Zimny blok
Komercyjne browary potrzebują spójnego, niezawodnego i wydajnego sprzętu, który sprosta wyzwaniom związanym z prowadzeniem działalności na dużą skalę.
Komercyjne browary wymagają drożdży o stałej wysokiej jakości i skutecznej kontroli higieny, która pozwoli zaoszczędzić wodę i energię w zimnym bloku, zwłaszcza w fazie fermentacji i dojrzewania.
Wyzwania takie jak pienienie, niespójność procesu, niski poziom higieny, długi czas sedymentacji, utrata piwa i nadmiar drożdży mogą być skutecznie rozwiązywane dzięki światowej klasy produktom Alfa Laval, takim jak głowice obrotowe, separatory, chłodnice, zbiorniki i inne.
Modernizacja czyszczenia zbiorników zmniejsza zużycie wody o 17%
W świetle rosnącej presji na zasoby słodkiej wody, wiodąca amerykańska grupa browarnicza zobowiązała się do zwiększenia efektywności wykorzystania wody i zmniejszenia jej zużycia w swojej działalności. Jednym z działań mających na celu oszczędność wody była optymalizacja procesu czyszczenia zbiorników. Instalacja nowych głowic obrotowych Alfa Laval zmniejszyła zużycie wody do czyszczenia zbiorników aż o 17%.
Royal Unibrew zaufał Alfa Laval
Royal Unibrew to europejska grupa produkująca napoje z coraz bardziej zróżnicowanym portfolio produktów. Aby sprostać zmieniającym się wymaganiom rynku, firma zwróciła się do Alfa Laval o dostarczenie w pełni dostosowanych, kompletnych rozwiązań systemowych w celu modernizacji 120-letniego browaru w Faxe w Danii. Szereg udanych instalacji doprowadził do rosnącego partnerstwa między obiema firmami, a dalsze projekty są w toku.
Jak uniknąć przypalenia chmielem i pełzania chmielu dzięki najnowszej technologii?
Dla piwowarów rzemieślniczych eksperymentujących z nowymi recepturami oznacza to kontrolowanie różnych aspektów i różnego rodzaju kwestii procesowych związanych z chmieleniem na zimno. Chodzi nie tylko o to, jak chmielić na sucho bez zanieczyszczeń, ale także jak pozbyć się chmielowego przypalenia i zatrzymać chmielowe pełzanie.
Filtrowanie i uzdatnianie
Wraz z poszerzaniem się gustów konsumentów i wzrostem oferty produktów, znaczenie zapobiegania psuciu się i zatykaniu oraz efektywnego zarządzania odpadami, wodą i energią podczas filtrowania i uzdatniania jest większe niż kiedykolwiek w browarnictwie komercyjnym.
Alfa Laval rozumie wyzwania związane z warzeniem szerokiej gamy produktów, od bezalkoholowych po mocne piwa i pochodne smakowe.
Wirówki pionowe z serii Brew Alfa Laval są niezrównane pod względem elastyczności i skuteczności oraz mogą dostarczać rozwiązania umożliwiające niezawodne i zrównoważone wytwarzanie nowych produktów.
Unikalna hermetyczna konstrukcja separatorów Alfa Laval zapewnia również delikatną obsługę produktu i najwyższe standardy higieny. Pasteryzacja lub sterylna filtracja eliminuje wszelkie mikroorganizmy, zwiększając trwałość, smak i bezpieczeństwo produktu.

Produkcja bezalkoholowego piwa o tym samym smaku
W ramach inicjatywy Smart Drinking, Asahi Breweries, jeden z wiodących japońskich browarów, postanowił stworzyć piwo o niewielkiej lub zerowej zawartości alkoholu. Korzystając z modułu Alfa Laval De-alc, Asahi produkuje teraz piwo bezalkoholowe, które zachowuje smak, konsystencję i aromat oryginału. De-alc skutecznie usuwa zawartość alkoholu z piwa bazowego, zachowując jego charakterystyczny charakter, zaspokajając zmieniające się preferencje konsumentów. Pozwala to firmie Asahi zdywersyfikować swoją ofertę i rozszerzyć ją na napoje o niskiej lub zerowej zawartości alkoholu bez konieczności dokonywania dużych inwestycji kapitałowych.
Kroki w celu zabezpieczenia browaru przed zmianą klimatu
Adaptacja do zmian klimatycznych i ich wpływ na dostępność wody stały się głównym nurtem w branży browarniczej. „Browary coraz częściej zwracają uwagę na dostosowanie swoich zakładów do zmian klimatycznych - włączając ryzyko zmian klimatycznych do swoich planów łagodzenia i adaptacji” - mówi Maria Lindmark, dyrektor Revos w Alfa Laval.
Narzędzia
Ogrzewanie, chłodzenie i czyszczenie komercyjnego sprzętu browarniczego ma kluczowe znaczenie dla wydajności i jakości operacji. Procesy te mogą wymagać dużej ilości wody i energii, a także dużego zużycia środków chemicznych, dlatego Alfa Laval dostarcza innowacyjne rozwiązania, które łagodzą te skutki.
Nasze systemy tank-top usprawniają każdy etap procesu, a w połączeniu z systemami CIP Alfa Laval, browary mogą zoptymalizować sekwencje, zmniejszając ogólne zużycie wody i środków chemicznych.


Trendy
Piwowarstwo komercyjne to dynamiczne środowisko, w którym opracowywane są nowe smaki i produkty w kontekście rosnących wymagań w zakresie zrównoważonego rozwoju, z wysokim priorytetem oszczędności wody i energii.
Browary wchodzą w obszary wykraczające poza piwo, w tym piwa bezalkoholowe i napoje funkcjonalne, a rosnąca wartość jest postrzegana w zużytych materiałach z procesu, które można wydobyć do innych zastosowań, takich jak produkty zdrowotne.
Potrzeba partnera-eksperta o globalnym zasięgu ma kluczowe znaczenie, a Alfa Laval jest na miejscu, aby zapewnić swoim klientom unikalną wiedzę i sprzęt, który został ukształtowany przez najnowsze kwestie i czynniki wpływające na branżę, umożliwiając im zarządzanie różnymi punktami bólu i maksymalizację możliwości.
Browary wychodzą poza piwo, aby zdobyć nowe rynki
Nowe pomysły i innowacje poparte doświadczeniem i wiedzą specjalistyczną w całym procesie warzenia piwa będą niezbędne dla dużych i małych browarów, aby odnieść sukces w sektorze, który wszedł w energetyzujący okres zmian i ewolucji.
Upcykling zrównoważonego białka z odpadów browarniczych
Zrównoważone źródła wysokiej jakości białka są niezbędne do zaspokojenia stale rosnącego globalnego zapotrzebowania na zdrową, niedrogą i pożywną żywność. Doświadczenie Alfa Laval w dziedzinie białek sprawia, że jest ona idealnym partnerem w zakresie technologii i rozwiązań w tej dziedzinie.
