2023-02-23 Produkty
Jak efektywnie przeprowadzić proces chmielenia na zimno?
Chmielenie na zimno stało się w ostatnich latach często poruszanym wśród środowisk piwowarskich tematem. Sukces wykorzystujących go amerykańskich browarów nie umknął uwadze piwowarów w innych częściach świata. Jednym z kluczy do osiągnięcia zysków była maksymalna wydajność procesów technologicznych.
Chmielenie na zimno
Chmielenie na zimno polega na dodaniu chmielu do naczyń fermentacyjnych i/lub leżakowych, przed lub po fermentacji głównej, w celu wprowadzenia do piwa aromatów i smaków chmielowych, których nie można uzyskać poprzez chmielenie na warzelni. Praktyka ta rozpowszechniła się w ostatnich latach, ponieważ style Pale Ale i Indian Ale zyskały popularność na rynku. Istnieje wiele wyzwań związanych z automatyzacją i zwiększeniem objętości chmielonego na zimno piwa . Należą do nich: efektywne wprowadzenie chmielu bez nadmiernego wpływu tlenu, efektywna ekstrakcja związków aromatycznych do piwa, usuwanie chmielu przy minimalnych stratach produktu oraz efektywny CIP systemu.
Większość istniejących na rynku systemów chmielenia na zimno wykazuje ograniczenia wydajności, jest trudna do oczyszczenia w zautomatyzowanym procesie CIP i stanowi wyzwanie dla integracji w zautomatyzowanych, nowoczesnych browarach.
Jak przyśpieszyć proces chmielenia na zimno?
Alhop Alfa Laval służy do przyspieszania i upraszczania procesu chmielenia na zimno cieszącego się coraz większą popularnością dzięki rosnącemu zainteresowaniu piwami chmielonymi na zimno. Dzięki wysokiej efektywności (wydobywa więcej substancji z granulek chmielu), Alhop zmniejsza zużycie chmielu i pozwala uniknąć konieczności stosowania większej ilości peletów na tym etapie procesu warzenia. Oferuje on szeroki wachlarz możliwości zaoferowania konsumentom piwa z mocniejszym i czystym aromatem chmielu.
W jaki sposób działa Alhop? – 4 etapy chmielenia na zimno
W procesie produkcji piwo jest dynamicznie chmielone przepływając w pętli przez Alhop. Właściwy proces chmielenia na zimno składa się z czterech etapów.
- Wprowadzenie granulatu chmielowego
- Dezagregacja – granulat chmielu zostaje zdezagregowany w piwie i jest homogenizowany poprzez pętlę recyrkulacji
- Ekstrakcja aromatów i smaków - system Alhop jest stale zasilany piwem bazowym, podczas gdy piwo z chmielem jest stale cyrkulowane przez pętlę recyrkulacji z odpowiednim sitem
- Oddzielanie cząstek chmielu
Po zakończeniu procesu ekstrakcji uwięzione w systemie piwo z chmielem może zostać odzyskane w procesie koncentracji i diafiltracji. W celu odzyskania alfa kwasów zawiesinę chmielu przemywa się wodą odtlenioną do momentu, gdy stanie się ona pompowalną zawiesiną chmielu w wodzie odtlenionej.
Jakie korzyści przynosi mieszanie cząstek chmielu w piwie?
Wiele z trudnych problemów związanych z chmieleniem na zimno można rozwiązać poprzez mieszanie cząstek chmielu w piwie.
Iso-Mix External Drive (IMXD) jest nowym typem mieszadła turbinowego, który nadaje się do zastosowań takich jak chmielenie na zimno, w których występuje wysokie stężenie cząstek stałych w płynie obiegowym.
Główne zalety systemu IMXD:
- System może być stosowany do chmielenia na zimno dużych objętości piwa (>1000 hl). Żadna inna technologia chmielenia na zimno dostępna obecnie na rynku nie jest w stanie obsłużyć tak dużych ilości piwa.
- System szybko rozprasza chmiel w całej objętości piwa, co prowadzi do znacznie szybszej ekstrakcji aromatów i smaków. Czas przebywania chmielu w zbiornikach można skrócić z dni do godzin.
- System ujednolica rozkład cząstek chmielu w piwie podczas całego procesu, co pozwala na usunięcie ich przez wirowanie bez ryzyka zablokowania wirówki. Ta operacja zapewnia znaczne zmniejszenie strat produktu .
- System nadaje się do większości metod dodawania chmielu do piwa.
Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj nasz webinar dedykowany chmieleniu na zimno: Jak efektywnie przeprowadzić proces chmielenia piwa na zimno? – webinar Alfa Laval - YouTube