2022-08-08 Produkty

Jak zoptymalizować produkcję mięsa?

W celu zwiększenia efektywności w produkcji mięsa, tkanka mięsna niezakwalifikowana do dalszej produkcji może zostać poddana procesowi, który umożliwia odzysk białek i tłuszczy. Wszystko dzięki systemowi Alfa Laval Centriflow.

W każdym zakładzie produkcyjnym pojawia się część frakcji mięsnych, która z różnych powodów (np. uszkodzeń lub przerośnięcia części mięsnej tłuszczem) nie zostaje zakwalifikowana do dalszej obróbki. System Alfa Laval CentrFlow pozwala na ponowne przetworzenie tych frakcji. Ma to na celu zwiększenie efektywności poprzez redukcję odpadów.

Odzysk tłuszczy i białek w procesie produkcji mięsa 

Odzysk tłuszczy i białek z użyciem systemu CentriFlow składa się z kilku etapów: rozdrobnienia, przepchnięcia produktu pod ciśnieniem przez rurę oraz separacji na dekanterze i wirówce pionowej.

Podczas przepompowania produktu przez rurę do topienia pod ciśnieniem, nastrzykuje się go parą nasyconą. Ma to na celu podgrzanie produktu do ponad 90 stopni, by uwolnić z niego fazę wodną i tłuszczową. Jednak dzięki jego krótkiej ekspozycji na wysoką temperaturę (4-8min) otrzymujemy nieprzepalony, klarowny olej o żółtej barwie.

W dekanterze separowane są następujące fazy: faza tłuszczowa, faza wodna (która zawiera około 1,5-3% białka) oraz faza stała.

Efektywność dekantera jest wysoka – po jego obróbce otrzymujemy fazę olejową o czystości około 98%-99%. Natomiast w ostatnim etapie wirówka pionowa doczyszcza fazę olejową do 100% i sprawia, że jest ona pozbawiona wody. 

Do odzysku białka wykorzystywane są dwa produkty: pierwotna tkanka mięsna i faza wodna, która została odseparowana w dekanterze. Produkt trafia do stacji wyparnej, gdzie częściowo używana jest para, którą uzyskaliśmy z produktu. Dzięki temu zmniejszamy zużycie wody i energii w produkcji. Po obróbce w stacji wyparnej otrzymujemy produkt, który składa się z 30%-50% suchej masy. Natomiast finalnym produktem po ostatnim etapie – suszarni – jest produkt wysokobiałkowy.

CentriFlow gwarantuje wysoką efektywność produkcji

 

Co wyróżnia systemy CentrFlow i pomaga w optymalizacji procesu produkcji mięsa?

  • wysoka wydajność – w zależności od wielkości instalacji system może obrobić od 500 kg do nawet 20 ton mięsa na godzinę
  • oszczędność energii – CentriFlow zawiera systemy odzyskujące energie, odzyskuje i zawraca parę w procesie
  • intuicyjna obsługa – każde urządzenie wyposażone jest w własny panel sterujący, który możemy podpiąć do systemu nadrzędnego. Umożliwia to zlecenie kontroli systemu wyłącznie jednej osobie. - łatwość czyszczenia CIP, SIP oraz możliwość wykonania każdej z maszyn w standardzie higienicznym
  • profesjonalny serwis dla każdego urządzenia.

CentriFlow nie tylko pomaga optymalizować procesy, ale również ułatwia rozbudowywanie zakładu. W miarę rozwoju możliwe jest zwiększanie mocy produkcyjnych stacji wyparnej – poprzez zwiększanie mocy wymienników ciepła lub dokładanie jej kolejnych etapów. 

„Z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że system Centriflow Alfa Laval to dobrze dobrane maszyny, które umożliwiają optymalizację procesu produkcji mięsa. System pozwalając ponownie przetworzyć tkankę mięsną niezakwalifikowaną do dalszej produkcji, gwarantuje zakładom mięsnym zwiększenie efektywności”. – mówi Konrad Kowalczyk, Inżynier ds. sprzedaży systemów żywnościowych w Alfa Laval.

Skontaktuj się z nami!

 

Powiązane produkty

Wirówki pionowe: Wirówki Alfa Laval | Alfa Laval 

Dekantery: Wirówki dekantacyjne Alva Laval | Alfa Laval 

O Alfa Laval

Alfa Laval jest światowym liderem w dziedzinie wymiany ciepła, separacji odśrodkowej i transportu płynów. Firma działa w obszarach Energy, Marine, Food & Water, oferując swoje doświadczenie, produkty i usługi dla wielu gałęzi przemysłu w około 100 krajach. Alfa Laval jest zaangażowana w optymalizację procesów, odpowiedzialny rozwój i postęp, aby wspierać Klientów w osiąganiu ich celów biznesowych i celów zrównoważonego rozwoju.

Innowacyjne technologie Alfa Laval są dedykowane do oczyszczania, rafinacji i ponownego wykorzystania materiałów, promując bardziej odpowiedzialne wykorzystanie zasobów naturalnych. Przyczyniają się do poprawy efektywności energetycznej i odzysku ciepła, lepszego uzdatniania wody i zmniejszenia emisji. W ten sposób Alfa Laval nie tylko przyspiesza sukces swoich Klientów, ale także ludzi i planety. Czyniąc świat lepszym, każdego dnia.

Alfa Laval zatrudnia 17 900 pracowników. Roczna sprzedaż w 2021 roku wyniosła 40,9 mld SEK (ok. 4 mld EUR). Firma jest notowana na Nasdaq Stockholm. 

Kongres MEATing 2022

Kontakt

Konrad Kowalczyk

Inżynier ds. sprzedaży systemów żywnościowych

Poland

konrad.kowalczyk@alfalaval.com

Powiązane treści: