2025-01-17 Produkty

Alfa Laval inwestuje w Centrum Innowacji Spożywczych, aby wzmocnić wkład w transformację globalnego systemu żywnościowego

Nowe, światowej klasy Centrum Innowacji Żywnościowych Alfa Laval zaoferuje klientom z branży spożywczej i napojów możliwość opracowania nowych produktów spożywczych i wydajnych rozwiązań w celu znacznego zmniejszenia wpływu produkcji żywności na środowisko, wspierając wymaganą transformację globalnego systemu żywnościowego.

Obecnie globalny system żywnościowy w znacznym stopniu przyczynia się do utraty różnorodności biologicznej i odpowiada za jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych, zużycie jednej trzeciej całej dostępnej energii i 70% całej pobranej wody słodkiej (ONZ, 2024).

„Dzięki naszej gamie technologii, rozwiązań i kompetencji, Alfa Laval ma silną pozycję, aby umożliwić producentom żywności i napojów wzięcie znacznie większej odpowiedzialności w ich łańcuchu dostaw. Wierzymy, że jest to konieczne, aby globalny system żywnościowy mógł wyżywić rosnącą populację w granicach naszej planety” - mówi Lars Dithmer, prezes Alfa Laval Business Unit Food Systems.

Prace nad utworzeniem nowego Centrum Innowacji Spożywczych w Kopenhadze w Danii już się rozpoczęły. Obiekt będzie zlokalizowany w siedzibie Alfa Laval zajmującej się żywnością i wodą, a jego ukończenie planowane jest na 2027 rok. Centrum zajmie powierzchnię około 1200 m² i będzie wspierane przez centrum dla zwiedzających. Lokalizacja sprawia, że obiekt znajduje się w samym sercu kwitnącej duńskiej sceny bio-rozwiązań i silnej bazy akademickiej regionu Kopenhagi i południowej Szwecji, co czyni go idealnym miejscem do angażowania nowatorskich umysłów i firm. Nowy obiekt uzupełni istniejące ośrodki testowe Alfa Laval w Danii i Szwecji.

Koncepcja Centrum Innowacji Spożywczych

Obiekt będzie prezentował technologie i rozwiązania Alfa Laval, będąc liderem w branży dzięki swojej wizji opracowywania innowacyjnych metod produkcji bardziej odżywczej żywności oraz doskonalenia istniejących procesów, aby były one jak najbardziej zrównoważone i wydajne. Centrum posłuży również jako platforma do opracowywania rozwiązań cyfrowych, w tym wykorzystania pełnej wartości sztucznej inteligencji. Celem jest umożliwienie płynnej i ciągłej optymalizacji przetwarzania żywności, aby pozytywnie wpłynąć na wydajność operacyjną, efektywność, czas pracy i wpływ na środowisko.

Obiekt skupi się na dwóch głównych obszarach:

  • Konwencjonalna żywność, składniki i napoje: opracowywanie procesów i technologii do produkcji bardziej odżywczej żywności z wyższą wydajnością i przy mniejszym zużyciu energii, wody i surowców, przy jednoczesnym odzyskiwaniu i upcyklingu zasobów ze strumieni odpadów.
  • Żywność nowej generacji: opracowywanie nowych procesów i technologii dla nowych produktów spożywczych na bazie roślin i fermentacji, od weryfikacji koncepcji poprzez zwiększenie skali do produkcji przemysłowej w celu osiągnięcia radykalnie zmniejszonego wpływu na środowisko.

Johan Agrell, wiceprezes Next-generation Food, Food & Water Division, mówi: „Będzie to światowej klasy ośrodek testowo-rozwojowy, który zajmie się wyzwaniami związanymi z dostarczaniem żywności dziś i w przyszłości. Będzie to okazja do nawiązania współpracy w całym ekosystemie innowacji żywnościowych z firmami i organizacjami różnej wielkości – od start-upów po globalne korporacje spożywcze i środowiska akademickie – i współpracy z nimi na różne sposoby. Konfiguracja ma również na celu przyspieszenie procesu zatwierdzania przez organy regulacyjne”.

Obiekt pomieści pełne linie do przetwarzania żywności i umożliwi elastyczne testowanie oraz rozwój w celu zrozumienia rożnych opcji i poziomów wydajności. „Będziemy w stanie przyjmować koncepcje i pomysły oraz współpracować nad tym, jak najlepiej je skalować za pomocą najnowszych technologii” – mówi Johan Agrell.

Testowanie i rozwój będą służyć jako narzędzie do opracowywania zupełnie nowych podejść i podnoszenia kwalifikacji. „Kluczowym aspektem wielkiej transformacji żywności jest umożliwienie działania błyskotliwym osobom z nowym spojrzeniem. Obiekt będzie kluczowym miejscem do nauki i szkolenia, więc będziemy pomagać w rozwoju innowatorów i ekspertów przyszłości”.

Początkowy nacisk na białko

Białko jest najważniejszym i najpilniejszym wyzwaniem stojącym przed branżą, biorąc pod uwagę, że stanowi ono największą przeszkodę w zapewnieniu wystarczającej ilości odżywczej żywności, aby nakarmić świat w zrównoważony sposób do 2050 roku (FAO, 2024).

„Po rozpoczęciu działalności, prace będą początkowo koncentrować się na przetwarzaniu białka” – mówi Johan Agrell. „Naszym głównym celem będzie opracowanie nowych i bardziej wydajnych sposobów ekstrakcji białek ze źródeł roślinnych oraz poprzez przetwarzanie oparte na fermentacji, aby produkować nową zdrową żywność przy mniejszym zużyciu wody i energii oraz z mniejszej ilości surowców”.

„Równolegle zakład będzie koncentrował się na przetwarzaniu mięsa i ryb” – dodaje Johan. „Wiemy, że białka pochodzenia zwierzęcego stanowią duże obciążenie dla środowiska. Jednak białka zwierzęce będą jeszcze przez wiele lat potrzebne do wyżywienia światowej populacji. Dlatego naszą misją jest kontynuowanie wysiłków na rzecz optymalizacji produkcji białek pochodzenia zwierzęcego i minimalizowania wpływu na środowisko tego potrzebnego źródła pokarmu”.

Ambicją Alfa Laval jest wykorzystanie obiektu do sprostania wyzwaniom w sposób holistyczny, analizując innowacje i sposoby ulepszenia konwencjonalnych metod produkcji, przy zwiększonej wydajności, mniejszym zużyciu energii i wody, przy jednoczesnym zapewnieniu, że wszystkie zasoby w strumieniach odpadów są odzyskiwane i poddawane recyklingowi.

Więcej informacji:  

Zrównoważona żywność | Alfa Laval 

Next-generation food | Alfa Laval 

Alfa Laval Life-cycle Assessment Solution | Alfa Laval

O Alfa Laval 

Umiejętność maksymalnego wykorzystania tego, co mamy, jest ważniejsza niż kiedykolwiek. Wspólnie z naszymi klientami wprowadzamy innowacje w branżach, od których zależy społeczeństwo i wywieramy trwały pozytywny wpływ. Alfa Laval jest wiodącym globalnym dostawcą najwyższej jakości produktów w dziedzinie wymiany ciepła, separacji i transportu płynów. Pomagamy miliardom ludzi uzyskać energię, żywność i czystą wodę, których potrzebują. Jednocześnie dekarbonizujemy flotę morską, która jest podstawą globalnego handlu.

Jesteśmy pionierami technologii i rozwiązań, które pozwalają naszym klientom uwolnić prawdziwy potencjał zasobów. W miarę jak firmy naszych klientów rosną w siłę, cel, jakim jest prawdziwie zrównoważony świat, staje się coraz bliższy. Firma jest zaangażowana w optymalizację procesów, tworzenie odpowiedzialnego wzrostu i napędzanie postępu, aby wspierać klientów w osiąganiu ich celów biznesowych i celów zrównoważonego rozwoju. Razem jesteśmy pionierami pozytywnego wpływu.

Alfa Laval została założona 140 lat temu, ma klientów w około 100 krajach, zatrudnia ponad 21 300 osób, a roczna sprzedaż wyniosła 63,6 mld SEK (5,5 mld EUR) w 2023 roku. Spółka jest notowana na Nasdaq Stockholm.

Kontakt

Johan Agrell 

VP Next-generation Food 

Alfa Laval Food & Water Division 

johan.agrell@alfalaval.com 

Hanne Ovesen 

Communications Manager, Sustainability 

Alfa Laval Food & Water Division 

hanne.ovesen@alfalaval.com 

Alfa Laval CPHG D1 300ppi-smaller

Powiązane treści: