Hydroliza produktów ubocznych z mięsa i drobiu

System hydrolizy Alfa Laval pozwala zwiększyć wartość jadalnych lub paszowych produktów ubocznych. Stanowi to lukratywną alternatywę dla utylizacji produktów ubocznych na mokro lub sucho w postaci mączki mięsno-kostnej.

Alfa Laval oferuje szereg komponentów wykorzystywanych w procesach hydrolizy, a także kompletne linie technologiczne do hydrolizy enzymatycznej i termicznej. 

 

Uzyskaj Indywidualną Poradę

hydrolysis grow
hydrolysis grow1

Wysokiej jakości hydrolizaty białkowe 

Hydroliza umożliwia przetwarzanie jadalnych produktów ubocznych z rzeźni w jadalne białka o wysokiej wartości odżywczej i ekonomicznej. Proces hydrolizy - enzymatycznej lub termicznej - przekształca białka w surowcu w rozpuszczalne w wodzie peptydy o atrakcyjnym profilu smakowym.

Hydrolizowane białko jest stosowane w szerokiej gamie produktów: 

  • Napoje dietetyczne i batony proteinowe itp. 
  • Łatwa do strawienia żywność dla osób starszych i dzieci 
  • Zupy i produkty pikantne 
  • Saszetki z makaronem 
  • Solanka wtryskowa 
  • Diety odsadzeniowe i początkowe dla zwierząt gospodarskich 
  • Wzmacniacze wzrostu dla zwierząt gospodarskich  

Produkcja zhydrolizowanych białek

.
AL Process & Flowchart meat & pouletry Hydrolysis 241031

Alfa Laval oferuje dwa różne systemy hydrolizy: 

  • Hypro Enzymatic 
  • Hypro Thermal 

Hypro Enzymatic najlepiej nadaje się do miękkich materiałów, generując płynny roztwór białka o wysokiej strawności i atrakcyjnym smaku. Hypro Thermal idealnie nadaje się do surowców zawierających większe kawałki materiału kostnego, przekształcając je w aromatyczny bulion. 

.

Hypro Enzymatic

AL Process & Flowchart meat & pouletry Enzyme hydrolysis 241108

Hypro Enzymatic to półciągły, niskotemperaturowy proces oparty na enzymatycznej hydrolizie białka. Początkowo surowiec jest mielony na małe kawałki, a następnie przenoszony do zbiornika hydrolizy (komory fermentacyjnej) i podgrzewany do temperatury około 55°C. Dodawane są enzymy, a ciepła mieszanka jest poddawana reakcji przez pewien czas. Czas reakcji zależy od wybranego enzymu i pożądanych właściwości produktu końcowego. 

Właściwy proces trawienia jest przeprowadzany partiami, podczas gdy pozostałe etapy są ciągłe. Przed zbiornikami hydrolizy mieszanka jest podgrzewana w celu dezaktywacji enzymów. Wyższa temperatura zwiększa również wydajność kolejnego etapu, w którym cząstki kości są usuwane w rafinatorze łopatkowym Alfa Lava, a tłuszcz, frakcje stałe i ciekłe są oddzielane w dekanterze. 

Usunięcie tłuszczu z mieszanki przed etapem trawienia enzymatycznego zwiększa działanie enzymów i wydajność. Dekantery Alfa Laval Oil Plus są specjalnie zaprojektowane do ekstrakcji oleju i tłuszczu i są najlepszym wyborem do tego zadania. Frakcja tłuszczowa jest oczyszczana w separatorze i w razie potrzeby suszona próżniowo. 

Płynny bulion może być odtłuszczony przy użyciu wirówki odszumowującej Alfa Laval i dalej oczyszczony w membranach ultrafiltracyjnych i nanofiltracyjnych w celu wytworzenia koncentratów i izolatów białek odżywczych. Woda jest usuwana z cieczy końcowej za pomocą systemów odparowywania Alfa Laval AlfaVap i AlfaFlash, zanim produkt zostanie wysuszony w suszarce bębnowej lub rozpyłowej. 

.

Hypro Thermal

AL Process & Flowchart meat & pouletry Thermal hydrolysis 241108

Hypro Thermal wykorzystuje gotowanie pod ciśnieniem do hydrolizy białek. Poddanie kości i tkanki łącznej działaniu wysokiej temperatury przez dłuższy czas w naczyniu do gotowania pod ciśnieniem powoduje hydrolizę kolagenu i rozbicie struktury kości i tkanki łącznej na aromatyczny bulion. Etapy podejmowny za naczyniem do gotowania ciśnieniowego są podobne do tych dla Hypro Enzymatic.

Zapraszamy do naszych obiektów testowych, gdzie pomożemy w testowaniu i dokumentowaniu procesu, a także w doborze odpowiedniego sprzętu.  

.

Kompletne rozwiązania serwisowe zapewniające nieprzerwane działanie

Z Alfa Laval jako partnerem serwisowym zyskujesz bezpośredni dostęp do wykwalifikowanej pomocy i oryginalnych części zamiennych. Nasza globalna sieć biur serwisowych oferuje wsparcie na najwyższym poziomie – od rozwiązywania problemów i rutynowej konserwacji po zaawansowane audyty wydajności oraz konserwację predykcyjną.

Nasze usługi zdalne umożliwiają natychmiastową pomoc poprzez kanały cyfrowe. W przypadku potrzeby wsparcia na miejscu szybko wysyłamy techników terenowych do Twojej lokalizacji.

Aby uzyskać maksymalny zwrot z inwestycji, zalecamy zawarcie umowy serwisowej Alfa Laval. To w pełni spersonalizowane rozwiązanie serwisowe upraszcza budżetowanie i maksymalizuje wydajność oraz czas pracy bez przestojów. Podczas gdy Ty koncentrujesz się na codziennych operacjach, my zarządzamy planowaniem, zaopatrzeniem i realizacją wymaganych działań serwisowych.

Serwis Alfa Laval

Service man posing in front of separators smiling 640x360
.

Urządzenia

.