Revos concentration system
System zagęszczania Alfa Laval Revos™ wykorzystuje technologię odwróconej osmozy o wysokim ciśnieniu i niskiej temperaturze do usuwania wody z piwa, wina i cydru po fermentacji w celu uzyskania wysokiej jakości koncentratu o zawartości alkoholu do 22% objętościowo (ABV). Po rehydratacji ma on taki sam smak, aromat i zawartość alkoholu jak produkt oryginalny. Usuwa również alkohol i wodę, produkując bezalkoholowe koncentraty piwne oraz czysty etanolowo-wodny jako produkt uboczny
Kompaktowy, ekonomiczny i energooszczędny system do zagęszczania piwa i napojów
- Do 65% niższe koszty transportu dzięki zmniejszeniu ilości transportowanego koncentratu w celu rehydratacji w zakładach pakowania zbiorczego
- Oszczędność cennej powierzchni w punktach sprzedaży, takich jak bary i restauracje, dzięki uwadnianiu koncentratu dopiero w momencie podawania
- Zachowanie profilu smakowego, aromatu i zawartości alkoholu oryginalnego piwa lub napoju dzięki niskotemperaturowemu, opatentowanemu procesowi
- Wysoce wszechstronny system do zagęszczania piwa i napojów z opcjami dealkoholizacji, dearomatyzacji i produkcji neutralnych baz słodowych
Zwiększenie stabilności piwa i napojów przy jednoczesnym obniżeniu kosztów dystrybucji i transportu dzięki systemowi zagęszczania Revos firmy Alfa Laval.
Moduł koncentracyjny Revos jest dwuprzebiegowym, wysokociśnieniowym, niskotemperaturowym systemem odwróconej osmozy, zdolnym do koncentracji napojów alkoholowych, w tym piwa, wina i cydru. Produkt jest chłodzony, a w pierwszym przejściu pompowany przez opatentowane membrany spiralne. Pod wysokim ciśnieniem woda przenika przez membrany, koncentrując produkt i zachowując do 22% objętości alkoholu. Proteiny, cukry, aromaty są zatrzymywane w piwie i koncentracie napoju dzięki ciasnej strukturze porów membran. Drugi przebieg pozwala na odzyskanie i zatrzymanie alkoholu i aromatów, które ulotniły się podczas pierwszego przebiegu koncentracji.
Produkty
Serwis
Działania serwisowe dla instalacji spożywczych
Usługi Alfa Laval w zakresie systemów do produkcji żywności pomagają zwiększyć wydajność systemów poprzez maksymalizację wydajności procesów. Pozwala to na:
- Nieustannie usprawnianej swojego działania, aby utrzymać przewagę konkurencyjną
- Koncentrację na czasie sprawności, optymalności i dostępności
- Maksymalizację zwrotu z inwestycji przez cały cykl życia instalacji do produkcji żywności.