Iso-Mix External Drive (IMXD)

Do wydajnego chmielenia na zimno większych ilości piwa

Rewolucyjny system umożliwiający automatyzację i optymalizację technik chmielenia na zimno dla dużych objętości piwa (od 100 do ponad 5000 hl). Prosty w obsłudze, kompaktowy system IMXD jest kompatybilny z każdym systemem dodawania chmielu. Zapobiega nadmiernej ekstrakcji składników aromatu, minimalizuje straty produkcyjne i umożliwia stosowanie wydajnego systemu CIP. System może również optymalizować procesy fermentacji, dojrzewania i szybkiego chłodzenia (crash-cooling).

Sistema que permite la automatización y la extensión de las técnicas de lupulización en seco (Dry Hopping) para la elaboración de cervezas artesanales

Wydajne chmielenie na zimno bez nadmiernego natleniania piwa

  • Długi czas przebywania oznacza bardzo szybką dyspersję i ekstrakcję aromatów chmielu
  • Małe straty piwa podczas chmielenia na zimno dzięki możliwości separacji chmielu
  • Zredukowane ryzyko zatykania filtrów i linii technologicznych, ze względu na homogenizację chmielu
  • Oszczędności na surowcu spowodowane wyższym wykorzystaniem chmielu dzięki efektywnym mieszaniu i ekstrakcji chmielu w całej objętości zbiornika
  • Zapobiega przedostawaniu się chmielu z wirówki

Mieszadło hydrodynamiczne Iso-Mix z napędem zewnętrznym (IMXD) stosowane w procesie chmielenia piwa na zimno, pozwala skrócić czas przetrzymywania oraz zmniejszyć straty produktu. Dodatkowo, mieszadła IMXD ograniczają występowanie problemów typowych dla procesu chmielenia na zimno, takich jak: blokowanie się linii, wymienników ciepła i innych urządzeń, co może prowadzić do kosztownych przestojów.

.

How it works

The Iso-Mix External Drive system (IMXD) is a special version of our highly successful Iso-Mix bottom entry dry hopping system that reduces hop retention time from days to hours. It is particularly suitable for use in the process of dry hopping beer in medium to large fermenter tanks.   

The IMXD mixer is rotated by an external motor connected to an internal shaft. As such, there is no contact between the circulating fluid and the mixer gears, which allows the system to handle high concentrations of solid matter, such as hop particles, in the circulating fluid. 

The IMXD mixer is located relatively low in the tank, typically within the cone section. This allows the mixer to be operated while the tank is being filled and emptied. For dry hopping, this configuration enables the mixer to maintain the hops in homogeneous suspension during transfer from the tank to downstream centrifugation. This helps maintain a constant load to the centrifuge resulting in optimal separation efficiency and performance.  

Because of its high tolerance to circulating particulates, including whole pellets, the IMXD dry hopping system provides flexibility in the choice of hops introduction to the fermenter. For example, hop pellets can be pre-slurried in a small tank at high solids concentrations and dosed into the circulation loop using a positive displacement pump, or whole hop pellets can be gas-blown directly into the fermenter with carbon dioxide.  

The IMXD dry hopping system can also be used to optimize the fermentation and cooling processes, as it maintains the yeast in suspension during the fermentation process. This provides optimal contact between yeast and fermentable sugars, and prevents yeast settling in the cone during fermentation. The typical benefits are reduced process time, less variation in process time and better and more consistent extract utilization. (The degree of improvement will depend on the yeast strains and the process conditions employed for each individual beer or brand formulation.) 

The Iso-Mix/IMXD system also helps maintain (or even improve) yeast health and viability. Any additional shear stress is more than compensated for by the reduction in yeast stress as the yeast remains in suspension during the entire fermentation. This avoids yeast stress associated with settling in the cone, which otherwise can starve the yeast of nutrients. The reduction in yeast stress can be seen in the decreased production of SO2 and acetaldehyde (both of which are known by-products associated with yeast stress). 

When quality comes first

Learn more about the IMXD dry hopping techniques

You can read more about the efficiency, practicality and technical details of the Alfa Lava Iso-Mix External Drive dry hopping system by downloading the leaflet.

.

Co możemy dla Ciebie zrobić?

Nie oferujemy jednego rozwiązania dla wszystkich, więc zanim wydamy jakieś zalecenia, chcemy poznać Twoje potrzeby i wymagania w zakresie chmielenia na zimno oraz innych procesów piwowarskich.

That information is stored and processed in accordance to our privacy policy.

.
commercial brewing tank farm 640x360

Browary przemysłowe

Produkując unikatowe smaki piwa

Technologie browarnicze, które zmniejszają zaniki, zużywają mniej energii i wody, redukują odpady i produkują niezwykłe

Solutions for Craft brewers 640x360

Browary rzemieślnicze

Rozwijaj z nami swoją pasję

Dodaj naszą wiedzę do swojej pasji warzenia piwa. Określ potencjalne wyzwania w swojej podróży piwowarskiej

Formularz zapytania

Zapytanie ofertowe o Iso-Mix External Drive (IMXD)

Wybierz kategorię zapytania