Piwo bezalkoholowe – nowe technologie i olbrzymie możliwości

Nowe potrzeby konsumentów wymagają nowego sposobu myślenia

DATA 2018-07-02

Sposób, w jaki społeczeństwo postrzega alkohol i spożywanie alkoholu podlega ciągłym zmianom, co jest widoczne szczególnie w dzisiejszych czasach. Upodobania klientów i podaż na światowym rynku są bardziej zmienne i mniej przewidywalne niż kiedykolwiek wcześniej.

Nowe generacje piwoszy i nowe grupy klientów dbają bardzo o swoje zdrowie, czego skutkiem są nowe postawy konsumenckie w wielu stosunkowo zamożnych społeczeństwach i grupach pnących się po szczeblach drabiny społecznej.

W rezultacie tych zmian na całym świecie zauważalny jest rosnący trend spożywania piwa o mniejszej lub zerowej zawartości alkoholu. Niektórzy eksperci z branży piwnej uważają, że do końca roku 2020 nawet 20% sprzedawanego piwa będzie należeć do tak zwanej „zdrowej” kategorii. „Zdrowy” w tym przypadku oznacza „pozbawiony alkoholu”.

Ale co zrobić z tym nadmiarowym alkoholem?

mobile banner

Co robić z kondensatem?

Nie da się pominąć faktu, że produkcja piwa to proces fermentacyjny, w wyniku którego powstaje etanol. Usuwanie alkoholu z piwa – zazwyczaj z wykorzystaniem odpowiedniej technologii odpędu lub filtracji – kończy się uzyskaniem koncentratu alkoholowego o różnej mocy. Jeżeli celem jest usunięcie alkoholu, należy opracować plan zagospodarowania tego usuniętego alkoholu – ekonomicznie opłacalny i przyjazny dla środowiska.

Generalnie, istnieją trzy główne sposoby komercyjnego wykorzystania kondensatu etanolu

1. Wartość dodana

Kondensat zawierający około 20-30% alkoholu (objętościowo) może być wykorzystany jako składnik nowoczesnych napojów mieszanych, takich jak gotowe do spożycia koktajle, piwa smakowe lub nawet wódki piwne. W przypadku takich produktów, zawarty alkohol zwiększa wartość, jaką otrzymuje klient, pozwalając na kształtowanie zachowań konsumpcyjnych.

2. Źródło paliwa wykorzystywanego na własne potrzeby

Kondensat zawierający powyżej 60% alkoholu (objętościowo) jest idealnym paliwem, które może być używane przez browary do wytwarzania pary (zazwyczaj w instalacjach kogeneracyjnych wykorzystujących wysokosprawne kotły na paliwa mieszane). Podejście to pomaga obniżyć koszty operacyjne browarów, jak również zmniejsza oddziaływanie na środowisko.

3. Źródło paliwa sprzedawanego na rynku

Kondensat może być także rafinowany w celu uzyskania stężenia objętościowego alkoholu powyżej 90%. Stanowiąc produkt uboczny procesu dealkoholizacji, rafinowany etanol jest idealnym paliwem dla odpowiednio wyposażonych pojazdów z silnikami spalinowymi – jakkolwiek propozycja taka jest realistyczna tylko na pewnych rynkach.

Shifting the emphasis

These are just a few examples of how traditional brewing processes and specialist skills, with a heavy focus on producing good flavours and tastes via (for example) the experienced management of yeast cultures and malt types, do not make it easy to deal with new aspects of this growing demand for non-alcohol beers.

Adjusting taste, flavour and aromas further downstream – after the alcohol component has been removed – requires working with other technologies and requires significant adjustments and rethinks to the way we in the brewery industry apply our craftsmanship, technology and marketing skills.

Technologia w praktyce

Alfa Laval opracowała specjalny, kompletny moduł de-alkoholizacyjny, który stanowi innowacyjne połączenie sprawdzonych technologii, w tym odgazowywania piwa, generacji pary spożywczej, odpędu próżniowego i skraplania alkoholu. Działa on na zasadzie urządzeń połączonych w szereg, tworząc zintegrowany system, oparty na kolumnie odpędowej, w której alkohol usuwany jest w jednym przejściu w warunkach niskiej temperatury i ciśnienia.

Moduł ten sprawia, że uzupełnienie istniejącej produkcji o produkcję piwa bezalkoholowego jest łatwe i proste i nie wymaga dużych inwestycji kapitałowych.

Ponadto, Alfa Laval aktywnie prowadzi badania w zakresie alternatywnych sposobów wykorzystania usuniętego etanolu, na przykład jako kluczowego składnika modnych produktów alkoholowych, tworzonych z użyciem technologii mieszania, oraz jako źródła paliwa w systemach kotłowych.