Hiszpański producent kawy osiąga znaczny spadek zużycia wody dzięki technologii oszczędzania wody Optiwia™ firmy Alfa Laval

Ponieważ UE nadal zaostrza swoje przepisy dotyczące zużycia wody w produkcji żywności, wiele firm w całej Europie ciężko pracuje, aby zrozumieć swoje ryzyko związane z wodą i stopniowo poprawiać swój ślad wodny. Firmy koncentrują się na zmniejszeniu ilości wody potrzebnej w ich procesach - zwiększając ogólną wydajność wody potrzebnej do czyszczenia i chłodzenia, odzyskując i ponownie wykorzystując jak najwięcej wody oraz odpowiednio oczyszczając ścieki w celu ponownego wykorzystania lub uzupełnienia lokalnych zbiorników wodnych.

DATA 2025-04-16
coffee

Jest to wymagające zadanie, szczególnie dla producentów kawy, ponieważ produkcja kawy jest bardzo wodochłonna. ONZ szacuje, że do uprawy, przemysłu i transportu wystarczającej ilości ziaren kawy na jedną filiżankę potrzeba 140 litrów wody (ONZ).

We współpracy z Alfa Laval, jeden z producentów kawy w Hiszpanii znacznie zmniejszył całkowite zużycie wody i obecnie oszczędza tysiące litrów wody każdego dnia dzięki ponownemu wykorzystaniu wody chłodzącej, która wcześniej była odprowadzana do kanalizacji.

Założona w 1998 roku firma Prosol produkuje ponad 13 milionów filiżanek kawy i produktów kawowych dziennie i eksportuje je do ponad 30 krajów na całym świecie ze swoich zakładów produkcyjnych w Palencji, w regionie Kastylia-León w północnej Hiszpanii.

Będąc sygnatariuszem inicjatywy ONZ Global Compact i kładąc silny nacisk na zrównoważony rozwój i obieg zamknięty w swojej działalności, firma zidentyfikowała znaczny potencjał poprawy w zakresie ilości zużywanej wody w fazie separacji w procesie produkcji kawy, w której używane są wirówki talerzowe.

„Zawsze promowaliśmy zrównoważony rozwój”, wyjaśnia Francisco Javier Cantero, kierownik ds. technicznych i przemysłu w firmie Prosol. „A dziś nie jest to opcja: To obowiązek. Przystąpienie do Global Compact i promowanie Celów Zrównoważonego Rozwoju to ważny krok w kierunku poprawy przyszłości każdego z nas”.

W czasie, gdy firma analizowała potencjalne środki redukcji zużycia wody w swoim zakładzie w Palencii, 240 litrów świeżej wody na godzinę trafiało prosto do kanalizacji po zakończeniu chłodzenia wysokoobrotowego separatora. Łącznie dawało to 5700 litrów dziennie.

Tak więc, w ramach dążenia do zmniejszenia tego wysokiego poziomu zużycia wody, Prosol skontaktował się z Juanem Miguelem Comillasem z Global Technology Business Development Alfa Laval w BU High Speed Separators. Szczęśliwym trafem zespół był w trakcie opracowywania nowej technologii - specjalnie dostosowanej do zastosowań z zimnymi mediami, takich jak browary, napoje i procesy mleczarskie, a obecnie nazywanej Optiwia - która mogłaby odzyskać tę wodę chłodzącą do ponownego wykorzystania.

Po przeprowadzeniu testów w latach 2021-2022, ostateczny produkt komercyjny został zainstalowany do użytku w 2024 roku.

„Technologia Optiwia oznacza, że Prosol może odzyskiwać wodę chłodzącą i wykorzystywać ją do płukania maszyny po każdym rozładunku” - wyjaśnia Juan Miguel. „Wcześniej była ona marnowana, ale teraz zbieramy ją w zbiorniku i ponownie wykorzystujemy”.

Każdego dnia firma ponownie wykorzystuje całą odzyskaną wodę w ilości 5 700 litrów - 2 040 litrów jest wykorzystywanych do płukania, podczas gdy pozostała część jest używana jako źródło wody chłodzącej, mówi Juan Miguel.

„Są bardzo zadowoleni z Prosol, a teraz wiemy, że dzięki Optiwia producenci żywności i napojów mogą zaoszczędzić do 70% całkowitego zużycia wody i możemy śmiało powiedzieć rynkowi, że dostarczamy idealną wirówkę do wszystkich zastosowań związanych z zimną żywnością w odniesieniu do wody”.

Optiwia™: modernizacja zapewniająca oszczędność wody

Optiwia™ firmy Alfa Laval to samodzielne urządzenie typu plug-and-play do oszczędzania wody w wirówkach do produkcji napojów, zaprojektowane w celu zmniejszenia zużycia wody nawet o 70%. Dzięki ponownemu wykorzystaniu wody do chłodzenia, Optiwia minimalizuje koszty, poprawia wydajność i wspiera zrównoważoną produkcję napojów. Łatwy w instalacji bez konieczności podłączania do systemu sterowania, zapewnia stałe ciśnienie wody i rozwiązuje problemy związane z odprowadzaniem drożdży. Uaktualnij do Optiwia, aby uzyskać bardziej inteligentny, ekologiczny i opłacalny proces produkcji napojów.

cleantech water savings

Optiwia™ pozwala zaoszczędzić do 70% całkowitego zużycia wody przez wirówkę.

icon[

Ze względu na susze w ostatnich latach, nieprzerwane dostawy wody są coraz częściej czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę przy zabezpieczaniu maksymalnego czasu pracy linii produkcyjnych w przemyśle spożywczym i napojów na Półwyspie Iberyjskim.