Redukcja zawartości tłuszczu w mięsie
Dodanie systemu odtłuszczania mięsa do procesu produkcyjnego pozwala przetwarzać wszystkie rodzaje mięsa o nadmiernej zawartości tłuszczu na produkty spożywcze zamiast traktować je jako produkt uboczny.
Mięso odkostnione mechanicznie (MDM), mięso drobiowe oddzielone mechanicznie (MSP) oraz czerwone tłuste kawałki mięsa można przekształcić w produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, takie jak chuda wołowina o delikatnej konsystencji (LFTB), które można wykorzystać do produkcji różnych produktów spożywczych. Wyekstrahowany tłuszcz można sprzedawać jako cenny, jadalny składnik tłuszczowy.


Maksymalizacja wykorzystania surowców
Zawartość tłuszczu w niektórych produktach mięsnych jest często zbyt wysoka, aby można je było wykorzystać w produktach spożywczych, i trafia do kanałów produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Jednak dzięki zmniejszeniu zawartości tłuszczu w mięsie większa część surowca może zostać wykorzystana do produkcji żywności, co zwiększa ogólną wartość uzyskaną z tego surowca.
Modyfikacja zawartości tłuszczu w mięsie poprzez etap odtłuszczania podczas uboju może również umożliwić zwiększenie prędkości linii trybowania, ponieważ mięso, które mogłoby zostać odcięte wraz z tłuszczem, jest nadal odzyskiwane w kolejnym etapie odtłuszczania.
Systemy odtłuszczania

Skrobakowe wymienniki ciepła Contherm i dekantery Foodec firmy Alfa Laval stanowią podstawę systemu odtłuszczania mięsa Alfa Laval.
Tłuste mięso mielone z drobiu, wołowiny lub wieprzowiny jest delikatnie podgrzewane za pomocą skrobakowych wymienników ciepła Contherm do temperatury poniżej 40°C. Tłuszcz szybko się topi, a mięso nie zmienia swoich właściwości dzięki niskiej temperaturze i krótkiemu czasowi przebywania.
Mieszanka mięsa i płynnego tłuszczu jest następnie bezpośrednio oddzielana w dekanterze, tworząc chudą frakcję mięsa i tłustą fazę ciekłą. Aby zachować jakość mięsa i zapobiec zanieczyszczeniu bakteriologicznemu, mięso jest natychmiast schładzane. Można to zrobić za pomocą chłodnic Contherm SSHE firmy Alfa Laval lub systemów wtrysku CO2.
W rezultacie otrzymujemy chudy produkt mięsny spełniający oczekiwania współczesnych klientów, zachowujący smak i właściwości wszystkich surowców, co jest bardzo pożądaną cechą produktów mięsnych, takich jak burgery i nuggetsy z kurczaka.
Frakcję tłuszczu można poddać dalszej obróbce cieplnej, a następnie oczyścić w wirówce, zanim zostanie wysuszona w suszarce tłuszczu Alfa Laval w celu uzyskania tłuszczu zwierzęcego najwyższej jakości, przeznaczonego do bezpośredniego spożycia.
Kompletne rozwiązania serwisowe zapewniające nieprzerwane działanie
Z Alfa Laval jako partnerem serwisowym zyskujesz bezpośredni dostęp do wykwalifikowanej pomocy i oryginalnych części zamiennych. Nasza globalna sieć biur serwisowych oferuje wsparcie na najwyższym poziomie – od rozwiązywania problemów i rutynowej konserwacji po zaawansowane audyty wydajności oraz konserwację predykcyjną.
Nasze usługi zdalne umożliwiają natychmiastową pomoc poprzez kanały cyfrowe. W przypadku potrzeby wsparcia na miejscu szybko wysyłamy techników terenowych do Twojej lokalizacji.
Aby uzyskać maksymalny zwrot z inwestycji, zalecamy zawarcie umowy serwisowej Alfa Laval. To w pełni spersonalizowane rozwiązanie serwisowe upraszcza budżetowanie i maksymalizuje wydajność oraz czas pracy bez przestojów. Podczas gdy Ty koncentrujesz się na codziennych operacjach, my zarządzamy planowaniem, zaopatrzeniem i realizacją wymaganych działań serwisowych.
