Redukcja zawartości tłuszczu w mięsie

Dodanie systemu odtłuszczania mięsa do procesu produkcyjnego pozwala przetwarzać wszystkie rodzaje mięsa o nadmiernej zawartości tłuszczu na produkty spożywcze zamiast traktować je jako produkt uboczny.

Mięso odkostnione mechanicznie (MDM), mięso drobiowe oddzielone mechanicznie (MSP) oraz czerwone tłuste kawałki mięsa można przekształcić w produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, takie jak chuda wołowina o delikatnej konsystencji (LFTB), które można wykorzystać do produkcji różnych produktów spożywczych. Wyekstrahowany tłuszcz można sprzedawać jako cenny, jadalny składnik tłuszczowy.

minced meat protein
fat reduction grow

Maksymalizacja wykorzystania surowców

Zawartość tłuszczu w niektórych produktach mięsnych jest często zbyt wysoka, aby można je było wykorzystać w produktach spożywczych, i trafia do kanałów produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Jednak dzięki zmniejszeniu zawartości tłuszczu w mięsie większa część surowca może zostać wykorzystana do produkcji żywności, co zwiększa ogólną wartość uzyskaną z tego surowca.

Modyfikacja zawartości tłuszczu w mięsie poprzez etap odtłuszczania podczas uboju może również umożliwić zwiększenie prędkości linii trybowania, ponieważ mięso, które mogłoby zostać odcięte wraz z tłuszczem, jest nadal odzyskiwane w kolejnym etapie odtłuszczania.

Systemy odtłuszczania

.
AL Process & Flowchart meat & pouletry Fat reduced meat 241031

Skrobakowe wymienniki ciepła Contherm i dekantery Foodec firmy Alfa Laval stanowią podstawę systemu odtłuszczania mięsa Alfa Laval.

Tłuste mięso mielone z drobiu, wołowiny lub wieprzowiny jest delikatnie podgrzewane za pomocą skrobakowych wymienników ciepła Contherm do temperatury poniżej 40°C. Tłuszcz szybko się topi, a mięso nie zmienia swoich właściwości dzięki niskiej temperaturze i krótkiemu czasowi przebywania.

Mieszanka mięsa i płynnego tłuszczu jest następnie bezpośrednio oddzielana w dekanterze, tworząc chudą frakcję mięsa i tłustą fazę ciekłą. Aby zachować jakość mięsa i zapobiec zanieczyszczeniu bakteriologicznemu, mięso jest natychmiast schładzane. Można to zrobić za pomocą chłodnic Contherm SSHE firmy Alfa Laval lub systemów wtrysku CO2.

W rezultacie otrzymujemy chudy produkt mięsny spełniający oczekiwania współczesnych klientów, zachowujący smak i właściwości wszystkich surowców, co jest bardzo pożądaną cechą produktów mięsnych, takich jak burgery i nuggetsy z kurczaka.

Frakcję tłuszczu można poddać dalszej obróbce cieplnej, a następnie oczyścić w wirówce, zanim zostanie wysuszona w suszarce tłuszczu Alfa Laval w celu uzyskania tłuszczu zwierzęcego najwyższej jakości, przeznaczonego do bezpośredniego spożycia.

.

Kompletne rozwiązania serwisowe zapewniające nieprzerwane działanie

Z Alfa Laval jako partnerem serwisowym zyskujesz bezpośredni dostęp do wykwalifikowanej pomocy i oryginalnych części zamiennych. Nasza globalna sieć biur serwisowych oferuje wsparcie na najwyższym poziomie – od rozwiązywania problemów i rutynowej konserwacji po zaawansowane audyty wydajności oraz konserwację predykcyjną.

Nasze usługi zdalne umożliwiają natychmiastową pomoc poprzez kanały cyfrowe. W przypadku potrzeby wsparcia na miejscu szybko wysyłamy techników terenowych do Twojej lokalizacji.

Aby uzyskać maksymalny zwrot z inwestycji, zalecamy zawarcie umowy serwisowej Alfa Laval. To w pełni spersonalizowane rozwiązanie serwisowe upraszcza budżetowanie i maksymalizuje wydajność oraz czas pracy bez przestojów. Podczas gdy Ty koncentrujesz się na codziennych operacjach, my zarządzamy planowaniem, zaopatrzeniem i realizacją wymaganych działań serwisowych.

Serwis Alfa Laval

Service man posing in front of separators smiling 640x360
.

Urządzenia

.