Obróbka krwi zwierzęcej

Krew zwierzęca z rzeźni może być przetwarzana na szereg wartościowych produktów nadających się do spożycia przez ludzi. Jest to najbardziej opłacalny sposób wykorzystania surowca, ale wymaga higienicznej obsługi. Jeśli nie jest to możliwe, krew może zostać przekształcona w mączkę z krwi i sprzedana jako pasza dla zwierząt. 

Alfa Laval dostarcza kluczowy sprzęt i kompletne rozwiązania zarówno do przetwarzania osocza, jak i produkcji mączki z krwi. Skontaktuj się z naszym zespołem ekspertów ds. procesów, aby dowiedzieć się więcej. 

 

Uzyskaj Indywidualną Poradę

Protein powder isolated on white background Small

Bogata w cenne składniki odżywcze 

Odzyskana krew stanowi 3-4% całkowitej masy większości zwierząt i jest bogatym źródłem odżywczych i funkcjonalnych białek. Wysokie stężenie białka sprawia, że jest to ważne i opłacalne, ale często niedostatecznie wykorzystywane i pomijane źródło białka. 

Poprzez oddzielenie czerwonych krwinek od osocza, frakcje te mogą być dalej przetwarzane na wiele różnych produktów. Czerwone krwinki są zazwyczaj suszone i wykorzystywane do celów innych niż spożywcze. 

Osocze stanowi do 60% surowej krwi i ma najwyższą wartość handlową. Frakcja ta może być dalej przetwarzana na różne produkty z osocza i pochodne, które są wykorzystywane między innymi w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, w pożywieniu dla sportowców, w kosmetykach i jako pożywki do hodowli komórkowych. 

Oddzielanie osocza od krwi przez wirowanie, wstępne zagęszczanie i suszenie

.
AL Process & Flowchart meat & pouletry Blood processing 241031

Oddzielanie osocza od krwi odbywa się w dwóch etapach: 

  • Najpierw komórki krwi są oddzielane od osocza w separatorze. 
  • Białka osocza są następnie wstępnie zagęszczane w systemie filtracji membranowej.  

Alfa Laval oferuje szeroką gamę sprawdzonych separatorów i systemów filtracji membranowej (zazwyczaj jednostek ultrafiltracyjnych) do przetwarzania krwi zwierzęcej, wraz z rozwiązaniami wymienników ciepła zapewniającymi optymalną temperaturę podczas przetwarzania i przechowywania pośredniego, a także sprzęt do transportu płynów. Wszystkie nasze urządzenia są zaprojektowane tak, aby zachować surowe standardy higieny i dostarczać białka najwyższej jakości.

.

Separacja

Po wstępnym procesie odcedzania, surowa krew może zostać podgrzana do około 30ºC przed wprowadzeniem do separatora w celu lepszego oddzielenia osocza od krwinek (hemoglobiny).  

Frakcja osocza zawiera wysokiej jakości białko rozpuszczalne w wodzie i ma najwyższą wartość. W celu wyprodukowania wysokiej jakości białka, kluczowe jest zminimalizowanie sił ścinających działających na krwinki podczas separacji, aby uniknąć zanieczyszczenia i zabarwienia fazy osocza przez pęknięte czerwone krwinki.

Frakcja krwinek wychodząca z separatora może być dalej przetwarzana w oddzielnej linii do przetwarzania mączki z krwi i sprzedawana do zastosowań technicznych. Alfa Laval posiada również know-how w zakresie odzyskiwania fazy globinowej o jakości spożywczej z czerwonych krwinek.

Alfa Laval oferuje systemy przetwarzania, które przekształcają krew o jakości technicznej w mączkę z krwi o znacznie wyższej wartości rynkowej niż standardowe mączki mięsno-kostne, patrz sekcja Przetwarzanie mączki z krwi poniżej.

W pełni hermetyczne separatory HBPX są specjalnie zaprojektowane do oddzielania czerwonych krwinek i osocza w krwi zwierzęcej. Spełniają one najsurowsze normy higieniczne i zapewniają wyjątkową jakość i wydajność produktu.

  • Wysoka wydajność plazmy
  • Separacja bezpowietrzna z minimalnym ścinaniem
  • Doskonała skuteczność separacji
  • Delikatna obróbka produktu dzięki hermetycznej konstrukcji, skutkująca wysokiej jakości plazmą
  • Odporność na zużycie
  • Solidna i niezawodna konstrukcja
  • Niskie zużycie energii
  • Do 60% krwi jest odzyskiwane w postaci osocza

Poznaj Alfa Laval HBPX

Product image PX 810 Bactofuge separator
.
31032020.74.2 primary product picture white HRes grow

Koncentracja i oczyszczanie 

Podczas drugiego etapu przetwarzania osocze jest zagęszczane i oczyszczane w systemie filtracji membranowej. Dzięki wstępnemu zagęszczeniu białek osocza przed końcowym suszeniem zmniejsza się ogólne obciążenie cieplne i zużycie energii, co poprawia jakość produktu końcowego.

Systemy ultrafiltracji osocza Alfa Laval Pro-UF są specjalnie zaprojektowane do ultrafiltracji osocza krwi zwierzęcej, gdzie osocze przechodzi przez wiele etapów membranowych, w których woda i sole są stopniowo usuwane z osocza. Osocze początkowo zawiera do 1,5% soli, ale do 90% z nich można usunąć na etapie ultrafiltracji.

W zależności od wymagań, takich jak ograniczenia dotyczące zawartości soli w wodzie permeatu, zamiast tego można zastosować nanofiltrację lub odwróconą osmozę, dzięki czemu więcej soli jest zatrzymywane we frakcji białkowej. 

Koncentracja wstępna w systemie ultrafiltracji zwiększa poziom białka od około 7% do 25%, w zależności od jakości krwi. 

Systemy ultrafiltracji osocza Alfa Laval Pro-UF są specjalnie zaprojektowane do odzyskiwania cennych białek z osocza krwi bydlęcej i świńskiej. Białka osocza są skoncentrowane podczas przechodzenia przez kilka połączonych ze sobą etapów błonowych. Minerały przechodzą przez membranę wraz z wodą, co poprawia jakość białka 

  • Proces ultrafiltracji zwiększa czystość białka nawet o 92% bez użycia wody do diafiltracji 
  • Minimalne zużycie wody CIP dzięki technologii Alfa Laval GreenClean 
  • Niskie zużycie energii
  • Wysoki stopień elastyczności operacyjnej 
  • Szeroki zakres opcji wyposażenia
  • Dopływająca plazma może być podawana bezpośrednio z HSS, eliminując potrzebę stosowania dodatkowego zbiornika buforowego

Dowiedz się więcej

.

Kontrola temperatury 

Wysoka wartość odżywcza krwi sprawia, że jest ona szczególnie podatna na rozwój bakterii. Oznacza to, że dokładna kontrola temperatury surowej krwi i osocza ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia, że produkt końcowy spełnia rygorystyczne wymagania określone dla składników spożywczych. 

Ponadto wymagana jest również precyzyjna kontrola temperatury, aby zapobiec koagulacji i zatykaniu się sprzętu. 

Gama rurowych wymienników ciepła ViscoLine pozwala operatorom precyzyjnie kontrolować temperaturę procesu i obchodzić się z surowcem w najbardziej delikatny sposób. 

Dowiedz się więcej

ALSA0011 ViscoLine
blood meat

AlfaBlood 

System AlfaBlood firmy Alfa Laval to kompletne rozwiązanie do oddzielania czerwonych krwinek i osocza oraz dalszego frakcjonowania i zagęszczania białek osocza. System AlfaBlood zapewnia zintegrowane podejście do procesu i może przetwarzać praktycznie wszystkie rodzaje pozbawionej wody, napiętej krwi. Charakteryzujące się wysoką niezawodnością działania i delikatnym obchodzeniem się z produktem, systemy AlfaBlood są idealne do frakcjonowania krwi. 

Dowiedz się więcej o Alfablood

Produkcja mączki z krwi przy użyciu Alfa Laval Centriblood

AL Process & Flowchart meat & pouletry Blood meal blood processing 241031

Krew, która nie może być pobierana w higieniczny sposób lub nie może być wykorzystywana w zastosowaniach spożywczych, może być przetwarzana na mączkę z krwi w systemie Alfa Laval Centriblood w wysoce energooszczędny sposób.

Surowiec jest najpierw wstępnie podgrzewany do temperatury 45°C w rurowym wymienniku ciepła Alfa Laval ViscoLine VLM, wykorzystującym wodę z dekantera jako czynnik grzewczy. Następnie krew jest koagulowana w podgrzewaczu krwi Alfa Laval DSI przed odwodnieniem w dekanterze.

Woda z krwi, zawierająca minerały i białka śladowe, jest usuwana. Możliwe jest również skoncentrowanie wody z krwi w systemie odparowywania AlfaVap. To znacznie zmniejsza obciążenie BZT w ściekach. Koncentrat może być usuwany oddzielnie lub dodawany do odwodnionej mączki z krwi przed etapem suszenia.

Na koniec mączka z krwi jest suszona. Standardową metodą jest pośrednie suszenie kontaktowe, ale możliwe jest również suszenie błyskawiczne, gdy wymagana jest lepsza strawność. 

Dowiedz się więcej o Centriblood

blood powder smaller
.

Zarządzanie higieną

Surowa krew jest podgrzewana do temperatury od 25°C do 45°C podczas przetwarzania, co stwarza znaczne ryzyko rozwoju bakterii, jeśli środki higieny są niewystarczające. 

Podczas produkcji jadalnego białka krwi przeznaczonego do spożycia przez ludzi lub do stosowania w karmie dla zwierząt domowych należy zatem stosować skrupulatne procedury higieniczne, aby zapobiec zanieczyszczeniu.

Wszystkie urządzenia Alfa Laval używane do przetwarzania krwi zwierzęcej są zaprojektowane tak, aby zapewnić skuteczne kompleksowe zarządzanie higieną, w tym szybkie i zasobooszczędne czyszczenie.  

Skontaktuj się z nami

meat protein grow1
.
Service man posing in front of separators smiling 640x360

Kompletne rozwiązania serwisowe zapewniające nieprzerwane działanie

Z Alfa Laval jako partnerem serwisowym zyskujesz bezpośredni dostęp do wykwalifikowanej pomocy i oryginalnych części zamiennych. Nasza globalna sieć biur serwisowych oferuje wsparcie na najwyższym poziomie – od rozwiązywania problemów i rutynowej konserwacji po zaawansowane audyty wydajności oraz konserwację predykcyjną.

Nasze usługi zdalne umożliwiają natychmiastową pomoc poprzez kanały cyfrowe. W przypadku potrzeby wsparcia na miejscu szybko wysyłamy techników terenowych do Twojej lokalizacji.

Aby uzyskać maksymalny zwrot z inwestycji, zalecamy zawarcie umowy serwisowej Alfa Laval. To w pełni spersonalizowane rozwiązanie serwisowe upraszcza budżetowanie i maksymalizuje wydajność oraz czas pracy bez przestojów. Podczas gdy Ty koncentrujesz się na codziennych operacjach, my zarządzamy planowaniem, zaopatrzeniem i realizacją wymaganych działań serwisowych.

Serwis Alfa Laval

.

Urządzenia

.