Alfa Laval - 5 powodów, dla których warto kupić wirówkę do swojego browaru

Pięć powodów, dla których warto kupić wirówkę do swojego browaru

Wirówki były przywilejem większych browarów przemysłowych przez wiele dziesięcioleci, podczas gdy większość mikrobrowarów musiała polegać wyłącznie na naturalnych płytkach osadowych i różnych niedrogich filtrach. Teraz wszystko się zmienia, ponieważ coraz więcej piwowarów rzemieślniczych zwraca się w kierunku technologii separacji. Poprosiliśmy naszych ekspertów, aby wyjaśnili, dlaczego tak się dzieje.

DATA 2021-07-08

Zwiększona wydajność

Filtry do piwa mają kilka zalet dla piwowarów rzemieślniczych, poza tym, że są stosunkowo niedrogie. Są one jednak powolne i narażone na znaczne straty produktu, ponieważ nie są w stanie przefiltrować tego, co znajduje się na dnie zbiorników fermentacyjnych, nie zatykając się przy tym. Dzięki wirówce uzyskujesz więcej piwa z każdego zbiornika.

" Wirówka jest najlepszym narzędziem do zwiększania wydajności produkcji" - wyjaśnia Fernando Jimenez, globalny kierownik sprzedaży na rynek browarniczy w Alfa Laval. - Przy tej samej liczbie zbiorników można zwiększyć wydajność produkcji o 15-20%. Każda pinta, którą możesz sprzedać, to na koniec dnia pieniądze. To pomaga spłacić inwestycję w maszynę."

"Jeśli jesteś małym browarem, każda odrobina oszczędności jest pomocna, twoje piwo jest dla ciebie płynnym złotem. Każdy dodatkowy galon lub beczka, którą zaoszczędzisz, pomoże dostarczyć więcej piwa twoim klientom - dodaje Fernando.

Krótsze obroty zbiornika

Wirówka umożliwia uzyskanie pożądanej konsystencji produktu w ciągu zaledwie kilku godzin, podczas gdy w przypadku osiadania i filtrowania potrzeba na to kilku dni. Jak to działa? Proces zachodzący w wirówce wygląda następująco: świeżo sfermentowane piwo trafia do wirówki, gdzie spotyka się z szeregiem szybko wirujących (kilka tysięcy obrotów na minutę) talerzy. Ciała stałe (np. drożdże, chmiel i białka piwowarskie) wirują na krawędziach i są wyrzucane; sklarowane piwo pozostaje w środku i wychodzi górą, a wszystko to dzieje się bez kontaktu z tlenem. Co więcej, nie trzeba czekać na całkowite osiadanie substancji stałych przed wprowadzeniem niesklarowanego piwa do wirówki.

Joakim Gustafsson, kierownik ds. sprzedaży globalnej na rynek browarów rzemieślniczych w Alfa Laval, mówi: "Oznacza to, że dzięki separatorowi obrót zbiorników jest znacznie szybszy, ponieważ piwo nie zalega w kadziach fermentacyjnych tak długo jak w normalnych warunkach. 

Dłuższy okres przechowywania

Pobieranie tlenu - jest jednym z głównych problemów dla wszystkich browarów, ale szczególnie dla browarów rzemieślniczych produkujących chmielowe IPA wrażliwe na tlen, co negatywnie wpływa na stabilność produktu w okresie przydatności do spożycia. Nie jest to jednak coś, o co piwowar musi się martwić, gdy przepuszcza swoje piwo przez hermetyczną wirówkę, taką jak na przykład najmniejsza wirówka Alfa Laval dla piwowarów rzemieślniczych - Brew 20.

"Zawsze, gdy do procesu technologicznego dodawane jest nowe urządzenie, pojawia się problem z odbiorem tlenu rozpuszczonego. Alfa Laval jest znana z innowacyjnych technologii i rozumiemy, jak ważny jest niski poziom D.O." - mówi Vince Polino, kierownik sprzedaży rynkowej w Alfa Laval, USA. 

Alfa Laval jest pionierem w dziedzinie hermetycznych uszczelnień osiowych, które stanowią udoskonalenie uszczelnień hermetycznych typu hydro. Dostępne w naszej ofercie Brew 20 i Brew 80 modele, nie wymagają CO2 lub odgazowanej wody, aby osiągnąć prawie zerowe poziomy ppb pick up rozpuszczonego tlenu - dodaje.

Alfa Laval poszła jeszcze dalej w swoich innowacjach, wprowadzając w pełni hermetyczne, zaprojektowane od środka do środka wirówki z zasilaniem dolnym, takie jak Brew 250 i większe modele dla browarów. Oferują one najdelikatniejszą obróbkę, zerowy pobór rozpuszczonego tlenu, niższe naprężenia ścinające i niższy pobór temperatury niż inne wirówki z górnym zasilaniem. Wszystko to jest bardzo ważne dla piwowarstwa rzemieślniczego i pomaga znacznie wydłużyć okres przydatności piwa do spożycia.

Lepszy aromat i smak

Tworzenie wspaniałego piwa sprowadza się do posiadania wspaniałych składników. Niestety, wiele alternatywnych metod filtracji i klarowania pozbawia piwo lotnych aromatów i smaków, które trzeba w nim uchwycić. Separatory to najsprytniejszy sposób na usunięcie z piwa pożądanych substancji stałych, przy jednoczesnym zachowaniu wartości unikalnych składników.

" Wirówki, w porównaniu do innych technologii filtracji, lepiej zachowują lotne aromaty i charakter smakowy piwa. Wyciąga on tylko większe cząstki, podczas gdy inne technologie filtrujące wyciągają również drobniejsze materiały" - twierdzi Vince Polino.  

"Nawet jeśli warzysz piwa mętne lub stouty, separator daje pewność, że możesz pozbyć się rdzeni stałych i zachować lotne olejki i aromaty. W przypadku stoutu, który jest już ciemny, uzyskasz lepszą jakość piwa i poprawisz jego stabilność w okresie przydatności do spożycia - wyjaśnia Joakim Gustafsson.

Bardziej dochodowe partie

Inwestycja w wirówkę to najmądrzejszy sposób na wykorzystanie czasu fermentacji bez konieczności kupowania dodatkowych zbiorników. Możesz znacznie zwiększyć wydajność, oszczędzając więcej piwa, które już warzysz, a także zwiększyć pojemność dzięki szybszej rotacji zbiorników. W ostatecznym rozrachunku oznacza to więcej kufli w rękach klientów - i większy zysk dla Ciebie.

"Jeśli chodzi o korzyści finansowe z posiadania separatora, w zależności od bieżących procesów i stylów piwa, które produkujesz, wielu naszych klientów widzi zwrot z inwestycji w ciągu dwóch lub trzech lat, niektórzy - w mniej niż rok. To naprawdę zależy od sytuacji, a my możemy pomóc nad tym popracować w ramach procesu - sugeruje Vince Polino.

Thus, installing a centrifuge in your brewery is truly an investment in long-term profitability. Between boosting your yield and producing a high-quality, premium beer that your customers will love, by having a separator you will make sure that you see a fast return on your investment that pays dividends for years to come.