Pięć powodów, dla których warto kupić wirówkę do swojego browaru

Wirówki były przywilejem większych browarów przemysłowych przez wiele dziesięcioleci, podczas gdy większość mikrobrowarów musiała polegać wyłącznie na naturalnych płytkach osadowych i różnych niedrogich filtrach. Teraz wszystko się zmienia, ponieważ coraz więcej piwowarów rzemieślniczych zwraca się w kierunku technologii separacji. Poprosiliśmy naszych ekspertów, aby wyjaśnili, dlaczego tak się dzieje.

DATA 2023-11-27

Zwiększona wydajność

Filtry do piwa mają kilka zalet dla piwowarów rzemieślniczych, poza tym, że są stosunkowo niedrogie. Są one jednak powolne i narażone na znaczne straty produktu, ponieważ nie są w stanie przefiltrować tego, co znajduje się na dnie zbiorników fermentacyjnych, nie zatykając się przy tym. Dzięki wirówce uzyskujesz więcej piwa z każdego zbiornika.

" Wirówka jest najlepszym narzędziem do zwiększania wydajności produkcji" - wyjaśnia Fernando Jimenez, globalny kierownik sprzedaży na rynek browarniczy w Alfa Laval. - Przy tej samej liczbie zbiorników można zwiększyć wydajność produkcji o 15-20%. Każda pinta, którą możesz sprzedać, to na koniec dnia pieniądze. To pomaga spłacić inwestycję w maszynę."

"Jeśli jesteś małym browarem, każda odrobina oszczędności jest pomocna, twoje piwo jest dla ciebie płynnym złotem. Każdy dodatkowy galon lub beczka, którą zaoszczędzisz, pomoże dostarczyć więcej piwa twoim klientom - dodaje Fernando.

Krótsze obroty zbiornika

Wirówka umożliwia uzyskanie pożądanej konsystencji produktu w ciągu zaledwie kilku godzin, podczas gdy w przypadku osiadania i filtrowania potrzeba na to kilku dni. Jak to działa? Proces zachodzący w wirówce wygląda następująco: świeżo sfermentowane piwo trafia do wirówki, gdzie spotyka się z szeregiem szybko wirujących (kilka tysięcy obrotów na minutę) talerzy. Ciała stałe (np. drożdże, chmiel i białka piwowarskie) wirują na krawędziach i są wyrzucane; sklarowane piwo pozostaje w środku i wychodzi górą, a wszystko to dzieje się bez kontaktu z tlenem. Co więcej, nie trzeba czekać na całkowite osiadanie substancji stałych przed wprowadzeniem niesklarowanego piwa do wirówki.

Joakim Gustafsson, kierownik ds. sprzedaży globalnej na rynek browarów rzemieślniczych w Alfa Laval, mówi: "Oznacza to, że dzięki separatorowi obrót zbiorników jest znacznie szybszy, ponieważ piwo nie zalega w kadziach fermentacyjnych tak długo jak w normalnych warunkach. 

Dłuższy okres przechowywania

Pobieranie tlenu - jest jednym z głównych problemów dla wszystkich browarów, ale szczególnie dla browarów rzemieślniczych produkujących chmielowe IPA wrażliwe na tlen, co negatywnie wpływa na stabilność produktu w okresie przydatności do spożycia. Nie jest to jednak coś, o co piwowar musi się martwić, gdy przepuszcza swoje piwo przez hermetyczną wirówkę, taką jak na przykład najmniejsza wirówka Alfa Laval dla piwowarów rzemieślniczych - Brew 20.

"Zawsze, gdy do procesu technologicznego dodawane jest nowe urządzenie, pojawia się problem z odbiorem tlenu rozpuszczonego. Alfa Laval jest znana z innowacyjnych technologii i rozumiemy, jak ważny jest niski poziom D.O." - mówi Vince Polino, kierownik sprzedaży rynkowej w Alfa Laval, USA. 

Alfa Laval jest pionierem w dziedzinie hermetycznych uszczelnień osiowych, które stanowią udoskonalenie uszczelnień hermetycznych typu hydro. Dostępne w naszej ofercie Brew 20 i Brew 80 modele, nie wymagają CO2 lub odgazowanej wody, aby osiągnąć prawie zerowe poziomy ppb pick up rozpuszczonego tlenu - dodaje.

Alfa Laval poszła jeszcze dalej w swoich innowacjach, wprowadzając w pełni hermetyczne, zaprojektowane od środka do środka wirówki z zasilaniem dolnym, takie jak Brew 250 i większe modele dla browarów. Oferują one najdelikatniejszą obróbkę, zerowy pobór rozpuszczonego tlenu, niższe naprężenia ścinające i niższy pobór temperatury niż inne wirówki z górnym zasilaniem. Wszystko to jest bardzo ważne dla piwowarstwa rzemieślniczego i pomaga znacznie wydłużyć okres przydatności piwa do spożycia.

Lepszy aromat i smak

Tworzenie wspaniałego piwa sprowadza się do posiadania wspaniałych składników. Niestety, wiele alternatywnych metod filtracji i klarowania pozbawia piwo lotnych aromatów i smaków, które trzeba w nim uchwycić. Separatory to najsprytniejszy sposób na usunięcie z piwa pożądanych substancji stałych, przy jednoczesnym zachowaniu wartości unikalnych składników.

" Wirówki, w porównaniu do innych technologii filtracji, lepiej zachowują lotne aromaty i charakter smakowy piwa. Wyciąga on tylko większe cząstki, podczas gdy inne technologie filtrujące wyciągają również drobniejsze materiały" - twierdzi Vince Polino.  

"Nawet jeśli warzysz piwa mętne lub stouty, separator daje pewność, że możesz pozbyć się rdzeni stałych i zachować lotne olejki i aromaty. W przypadku stoutu, który jest już ciemny, uzyskasz lepszą jakość piwa i poprawisz jego stabilność w okresie przydatności do spożycia - wyjaśnia Joakim Gustafsson.

Bardziej dochodowe partie

Inwestycja w wirówkę to najmądrzejszy sposób na wykorzystanie czasu fermentacji bez konieczności kupowania dodatkowych zbiorników. Możesz znacznie zwiększyć wydajność, oszczędzając więcej piwa, które już warzysz, a także zwiększyć pojemność dzięki szybszej rotacji zbiorników. W ostatecznym rozrachunku oznacza to więcej kufli w rękach klientów - i większy zysk dla Ciebie.

"Jeśli chodzi o korzyści finansowe z posiadania separatora, w zależności od bieżących procesów i stylów piwa, które produkujesz, wielu naszych klientów widzi zwrot z inwestycji w ciągu dwóch lub trzech lat, niektórzy - w mniej niż rok. To naprawdę zależy od sytuacji, a my możemy pomóc nad tym popracować w ramach procesu - sugeruje Vince Polino.

Thus, installing a centrifuge in your brewery is truly an investment in long-term profitability. Between boosting your yield and producing a high-quality, premium beer that your customers will love, by having a separator you will make sure that you see a fast return on your investment that pays dividends for years to come.