10 wskazówek - dekanter | Alfa Laval

10 wskazówek jak utrzymać dekanter

10 wskazówek jak utrzymać dekanter w najlepszym stanie technicznym i operacyjnym

dekanter.png

  1. Upewnij się, że warunki robocze (prędkość, gęstość fazy stałej, natężenie przepływu) odpowiadają specyfikacji projektowej.

  2. Monitoruj jakość pracy maszyny codziennie. Sprawdź wibracje, temperaturę na łożyskach, ewentualne wystąpienie wycieków i poziom hałasu.

  3. Raz w tygodniu sprawdzaj ilość zgromadzonego w obudowie osadu (i usuń go jeśli to konieczne).

  4. Okresowo sprawdzaj wszystkie systemy automatycznego monitorowania i odłącz urządzenie w celu dokonania poprawek.

  5. Co 6 miesięcy lub 1000 godzin, sprawdzaj - i dopasuj - poziom oleju w przekładni oraz naprężenie pasów.

  6. Zawsze przestrzegaj rekomendowanych okresów smarowania oraz harmonogramu prac serwisowych.

  7. Stosuj tylko zatwierdzone marki smarów i olejów, z ważną datą przydatności do użycia.

  8. Utrzymuj przestrzeń wokół dekantera w czystym stanie. Wyczyść dokładnie części zamienne przed zamontowaniem. Dociśnij śruby do prawidłowego położenia.

  9. Stosuj tylko oryginalne, dostarczone przez producentów OEM, narzędzia do serwisu i podczas eksploatacji. Przechowuj je w czystym i suchym miejscu

  10. Stosuj tylko oryginalne części zamienne, co zapewni sprawność i niezawodność urządzenia. Przechowuj na magazynie kluczowe elementy, takie jak smary, oleje, zestawy serwisowe do przeglądów głównych i pośrednich.

Jak możemy pomóc?

How can we help you?Skontaktuj się z nami i prześlij zapytanie na interesujący Ciebie temat.

Kontakt