Rozwiązania do zagęszczania piwa i napojów | Alfa Laval

Rozwiązania do zagęszczania piwa i napojów

Rozwiązania Alfa Laval do zagęszczania piwa i napojów usuwają wodę z piwa, wina i cydru po fermentacji. Dzięki zastosowaniu procesuwysokociśnieniowej, niskotemperaturowej odwróconej osmozy uzyskuje się wysokiej jakości koncentrat. Koncentrat napoju po ponownym uwodnieniu do dalszej sprzedaży ma taki sam smak, aromat i zawartość alkoholu jak produkt oryginalny. Łańcuch dostaw oparty na koncentracie obniża koszty pakowania i wysyłki.

Bulk beer can 640x360

Obniż koszty logistyczne i popraw swój profil zrównoważonego rozwoju dzięki wysokiej jakości koncentratom piwa i napojów

  • Obniżone koszty transportu dzięki zmniejszeniu wolumenu przewozów piwa i koncentratów napojów
  • Niższe ogólne koszty łańcucha dostaw dzięki mniejszym ilościom piwa i koncentratu napojów do pakowania, przechowywania i transportu
  • Zmniejszone wymagania dotyczące przechowywania w punktach sprzedaży, takich jak bary i restauracje
  • Po ponownym uwodnieniu koncentratu piwo ma taki sam smak, aromat i zawartość alkoholu jak produkt oryginalny

Systemy do zagęszczania piwa i napojów Alfa Laval zapewniają kompleksowe rozwiązania dla potrzeb związanych z zagęszczaniem napojów. Te kompaktowe, niezawodne i energooszczędne rozwiązania zwiększają efektywność produkcji, transportu, magazynowania i rozlewu napojów w zakładach pakowania zbiorczego i w punktach sprzedaży. Przekłada się to na wyższą wydajność i produktywność, niższe koszty inwestycyjne i bardziej zrównoważoną dystrybucję.

Dzięki systemom zagęszczania piwa i napojów Alfa Laval można obniżyć koszty transportu luzem o około 80%, jednocześnie zmniejszając emisję dwutlenku węgla w łańcuchu dostaw.

.

Przykład sensoryczny: świeżo odtworzony

Revos Sanitized Client Sensory Data

                   Porównanie świeżego piwa i rekonstytuowanego koncentratu piwa Revos

 

 

 

 

Procedura

  • Świeże, odtworzone piwo jasne zostało poddane szczegółowym opisowym badaniom sensorycznym.
  • Oceny zostały uśrednione dla dużej grupy degustatorów

Wyniki

Testy sensoryczne wykazały minimalne lub żadne różnice pomiędzy kontrolą (świeże piwo) a próbą (piwo odtworzone).

.

Ciągły proces koncentracji, higieniczna konstrukcja

Systemy Alfa Laval do zagęszczania piwa i napojów wyposażone są w opatentowane filtry z ultraszczelną strukturą porów membrany, która pozwala na łatwe przepuszczanie wody przy jednoczesnym zatrzymywaniu alkoholu, aromatów, białek i cukrów w koncentracie. Filtry membranowe wytrzymują wysokie ciśnienie - umożliwiając uzyskanie wyższych współczynników stężenia - i eliminują martwe strefy podczas czyszczenia na miejscu (Cleaning-in-Place - CIP). Przekłada się to na dłuższy czas pracy i wyższe standardy higienicznej konstrukcji z możliwością pełnego czyszczenia membran.

 

Systemy oszczędzające przestrzeń, oszczędzające energię

Wybór technologii zagęszczania Alfa Laval opartej na odwróconej osmozie daje w efekcie system zajmujący niewiele miejsca, o znacznie niższych kosztach inwestycyjnych i niższym zapotrzebowaniu na energię niż inne technologie, takie jak technologia wymrażania wody czy inne technologie osmotyczne. Ponadto, systemy zagęszczania piwa i napojów Alfa Laval nie wymagają odgazowywania produktu, co zapobiega utracie smaku.

 

Wyższa przepustowość, niższe koszty

Optymalizacja parametrów dla każdego napoju maksymalizuje przepustowość i znacznie zmniejsza straty produktu przy zachowaniu jego profilu smakowego.

Alfa Laval Revos - aplikacje

Revos transport icon



 

Transport towarów masowych

Zaoszczędź 5-15 euro za hl na transporcie cysterną 

Revos beer icon

 

Punkt gastronomiczny  

Moduł Draft Revos: Umożliwiają barom serwowanie piwa lub innych napojów z beczek z koncentratem.

Moduł Revos draft mobile: Kompaktowe rozwiązanie do serwowania w lokalach sezonowych

Zasada działania

Revos How it works

 

 

Systemy zagęszczania piwa i napojów Alfa Laval wykorzystują wysokociśnieniowy, niskotemperaturowy proces odwróconej osmozy. Praca przy ciśnieniu powyżej 120 barów (1700 psi) pozwala na uzyskanie wyższego współczynnika koncentracji, a tym samym zmniejszenie objętości i kosztów transportu.

Aby uzyskać wysokiej jakości koncentrat, produkt przepływa przez opatentowany filtr membranowy. Membrana przepuszcza wodę, dzięki wielkości porów i polarności, ale zapobiega przenikaniu białek, cukrów, aromatów i alkoholu. Woda przepływa przez membranę, podczas gdy napój pod ciśnieniem staje się bardziej skoncentrowany w miarę przepływu wzdłuż membrany.

.

System koncentracji Revos 3D/VR

Obejrzyj z bliska nasz moduł koncentracyjny Revos w 360 stopniach. Zbadaj model 3D lub połącz swoje doświadczenia z urządzeniami VR.

Revos640x360new
.
.

Serwis

Działania serwisowe dla instalacji spożywczych

Usługi Alfa Laval w zakresie systemów do produkcji  żywności pomagają zwiększyć wydajność systemów  poprzez maksymalizację wydajności procesów. Pozwala to na:

  • Nieustannie usprawnianej swojego działania, aby utrzymać przewagę konkurencyjną
  • Koncentrację na czasie sprawności, optymalności i dostępności
  • Maksymalizację zwrotu z inwestycji przez cały cykl życia instalacji do produkcji żywności. 

Dowiedz się więcej o ofercie usług serwisowych

process_men_ipad_joulestool.png

.

Aplikacje

Uzyskaj ofertę

Jakimi aplikacjami jesteś zainteresowany? *
Czy chciałbyś otrzymywać informacje o nadchodzących webinarach oraz wiadomości o produktach i usługach?

Możesz być również i tym zainteresowany...