Aseptyczne nalewaczki do produktów o niskiej kwasowości

Wszechstronny aseptyczny system napełniania typu bag-in-box do soków, napojów, przecierów i produktów mlecznych

Aceptic bag in box filler 640X360

Aseptyczne nalewaczki Alfa Laval Astepo HS-LA typu bag-in-box są idealne do napełniania produktów spożywczych i napojów o wysokiej lub niskiej kwasowości (pH <4,5 i pH >4,5), z wydajnością do 12 000 litrów/godzinę. Zobacz film poniżej.

Typowe zastosowania obejmują:

  • Soki owocowe, koncentraty, przeciery i napoje
  • Produkty mleczne, takie jak mleko UHT, mleko smakowe, miękkie mieszanki lodowe i sos serowy
  • Sosy i przyprawy
  • Syropy i produkty po zmieszaniu

Dobra kontrola, wyjątkowa dokładność

W tych nalewaczkach zastosowano bezszczotkowe serwomotory elektryczne, które umożliwiają sterowanie i regulację wszystkich ruchów z niezwykłą dokładnością.
Skutkuje to szybszym napełnianiem, jak również większą niezawodnością.

Łatwa integracja

Wysokowydajne niskokwasowe nalewaczki współpracują z każdym rodzajem 1-calowych wylewek zgodnych z międzynarodowymi standardami. Dostępne są jako samodzielne moduły lub zintegrowane z szeroką gamą linii technologicznych Alfa Laval. Dostępny jest również szeroki zakres wyposażenia opcjonalnego.
Nalewaczki te mogą być również połączone z automatyczną linią kartonowania Combibox (wyposażoną w funkcję zamykania kartonów za pomocą kleju termotopliwego lub taśmy samoprzylepnej).

Korzyści

  • Niezwykle dokładne napełnianie zwiększa niezawodność i zmniejsza ilość odpadów
  • Wyjątkowe standardy higieniczne, na których mogą polegać Twoi klienci, aby utrzymać określony okres trwałości każdego produktu
  • Zgodność z każdym typem 1-calowych wylewek zgodnych z międzynarodowymi standardami, zapewniająca maksymalną uniwersalność
  • Przyjazne dla użytkownika automatyczne działanie, wymagające jedynie minimalnego nadzoru i konserwacji
  • Kompaktowe urządzenie typu "plug and play", łatwe w instalacji

Zasada działania

Wyjątkowe standardy higieny

Przed rozpoczęciem produkcji wszystkie powierzchnie mające kontakt z produktem spożywczym są automatycznie odkażane i sterylizowane. Jeśli podczas tych procesów zostanie uruchomiony jakikolwiek alarm, licznik czasu jest automatycznie ustawiany na zero i nie uruchamia się ponownie, dopóki stan, który wywołał alarm, nie zostanie usunięty.
Powierzchnie, które nie mają kontaktu z produktem napełnianym do woreczków, takie jak głowica napełniająca i tunel, są sterylizowane parą wodną i parą nadtlenku wodoru.

Działanie

Worki są dostarczane w stanie wstępnie napromieniowanym promieniami gamma. Zakrętki są typu płaskiego, sztywnego, z wysokim lub niskim pasowaniem, lub inne zakrętki dozujące od głównych dostawców.
Operator musi jedynie wprowadzić pierwszy worek. Podajnik worków automatycznie przenosi worki do tunelu sterylizacyjnego i do głowicy napełniającej.
Następnie zakrętka jest ponownie wkładana do wylotu worka i automatyczny obcinacz oddziela napełniony worek od wstęgi. Napędzany silnikiem przenośnik rolkowy wyprowadza napełnione worki z maszyny.
Panel kontrolny zawiera PLC do zarządzania i kontroli wszystkich faz operacji napełniania i warunków wewnątrz maszyny napełniającej.

Napełnianie

W tunelu sterylizacyjnym zakrętki są sterylizowane strumieniem odparowanego nadtlenku wodoru. Wylewki są następnie wprowadzane do wnętrza głowicy aseptycznej, gdzie dodatni przepływ sterylnego powietrza zatrzymuje wszelkie zanieczyszczenia unoszące się w powietrzu.
Temperatura i dodatnie ciśnienie wewnątrz komory są stale monitorowane, ponieważ ma to decydujące znaczenie dla zachowania standardów higienicznych.
Zastosowanie bezszczotkowych serwomotorów elektrycznych oznacza, że napełniacz HS-LA może kontrolować i regulować ruchy, prędkość i przyspieszenie zaworu aseptycznego ze znaczną precyzją. Zapewnia to bardzo dokładne napełnianie, bez strat.
Kapsle są zdejmowane za pomocą szczypiec, a system uszczelnienia powietrznego zamyka wylewkę, aby zapobiec przedostawaniu się zanieczyszczeń do worka.