Alfa Laval - Foodec Hygiene Plus_pl

Foodec Hygiene Plus - zaawansowane przetwórstwo spożywcze

Wymagania przemysłu spożywczego w zakresie higieny stale się rozwijają, dlatego Alfa Laval stale ulepsza swoje dekantery, wprowadzając do nich funkcje higieniczne i konstrukcje, które wyznaczają nowe standardy. Dekantery Alfa Laval Foodec Hygiene Plus, wykorzystujące zaawansowane technologie stosowane w przetwórstwie żywności, zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić optymalny czas pracy dzięki swojej wyjątkowej niezawodności. Foodec Hygiene Plus to dekanter do żywności zaprojektowany tak, aby lepiej spełniał potrzeby rozwijającego się przemysłu spożywczego.

foodec hygiene plus 640 x 360

   

Foodec Hygiene Plus with numbers

Wirowanie w przemyśle spożywczym - dodatkowe funkcje zwiększające poziom higieny

  1. Otwór odwadniający zapewnia, że po pracy w wirówce dekantacyjnej do żywności pozostaje minimalna ilość pozostałości, dzięki czemu czyszczenie jest bardziej efektywne.
  2. Powierzchnie zwilżane wewnątrz Foodec Hygiene Plus zostały zaprojektowane i wykonane w taki sposób, aby były jak najbardziej gładkie, co ułatwia czyszczenie i zwiększa jego skuteczność. Gładka powierzchnia redukuje również gromadzenie się biofilmu.
  3. Rura doprowadzająca CIP, krytyczne obszary martwych końców rury doprowadzającej są teraz łatwiejsze do czyszczenia. W szczególności, obszar wokół strefy podawania dekantera i stożkowej części stożka może być również znacznie skuteczniej czyszczony.
  4. Zintegrowana listwa czyszcząca to nowa, zoptymalizowana konstrukcja, która ułatwia czyszczenie każdej części wnętrza ramy i zewnętrznej części bębna, minimalizując jednocześnie ilość potrzebnych środków czyszczących.

Wirówki dekantacyjne Alfa Laval Foodec są najlepsze w swojej klasie pod względem wydajności i sprawności. W wirówkach Foodec Hygiene Plus, dodatkowe funkcje mające na celu podniesienie poziomu higieny są zawarte w standardzie. Funkcje te mogą być również zainstalowane w istniejących wirówkach dekantacyjnych jako uaktualnienie, dzięki czemu starsze rozwiązania są w stanie sprostać obecnym wymaganiom i oczekiwaniom w zakresie higieny. Tam, gdzie higiena jest jeszcze ważniejsza, możemy zaoferować dodatkowe funkcje zwiększające czystość.

 

TrueStainless™

Foodec Hygiene Plus feature brand

Zaprojektowane z myślą o długotrwałej i niezrównanej higienie.

TrueStainlessTM zapewnia, że rama i inne kluczowe części, które mogą mieć kontakt z atmosferą korozyjną, wykonane są z litej stali nierdzewnej, co prowadzi do optymalnej higieny i dłuższej żywotności urządzenia.

 

SaniRibs®

SaniRibs 190927

Dzięki temu, że zgrzewane żebra są zgrzewane z uszczelnieniem, zapewniają optymalne tarcie, co zapewnia lepszy transport cząstek stałych.

Nasze unikalne spawane żebra  tworzą optymalne tarcie, które oferuje lepszy, bardziej wydajny transport ciał stałych. Ta innowacyjna technologia eliminuje również gorące punkty patogenów i pozwala na łatwe czyszczenie, co oznacza dłuższe serie produkcyjne, mniej konserwacji ręcznej i większe zyski.

grain based drink decanter centrifuge

Dlaczego bezpieczeństwo żywności staje się coraz ważniejsze dla przemysłu spożywczego?

Bezpieczeństwo i higiena żywności w przetwórstwie spożywczym stają się coraz ważniejsze, co stawia wyższe wymagania wobec urządzeń do przetwarzania żywności i wirowania w przemyśle spożywczym.

  1. To, co uważa się za wystarczającą higienę, zmieniło się diametralnie na przestrzeni lat, wraz ze wzrostem świadomości na temat bezpieczeństwa żywności, a bardziej zaawansowane dane i badania pozwalają nam dostrzec zanieczyszczenia i zagrożenia, które być może wcześniej nie były widoczne.
  2. Utrzymanie higieny w urządzeniach do przetwarzania żywności ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia doskonałego produktu końcowego o dokładnie takim samym smaku i konsystencji.
  3. Utrzymanie właściwego poziomu higieny może również poprawić ogólną wydajność, a bardziej efektywne procesy czyszczenia pomagają zminimalizować nieplanowane przestoje. 

Stale zmieniający się popyt jest tym, co stale napędza nas do konstruowania rozwiązań wykorzystujących zaawansowane technologie przetwarzania żywności. Rozwiązania, które przewyższają oczekiwania naszych klientów w zakresie higieny i wydajności wirówki dekantacyjnej. Dlatego właśnie opracowaliśmy Alfa Laval Foodec Hygiene Plus - najnowocześniejsze rozwiązanie dla przemysłu spożywczego.

 Pobierz broszurę Poproś o wycenę

Serwis

Skuteczna konserwacja dekanterów spożywczych Foodec Hygiene Plus jest niezbędna dla zapewnienia optymalnej wydajności procesu przy zachowaniu najwyższego możliwego poziomu higieny.

W zależności od warunków procesu, takich jak czas pracy, rodzaj surowca, temperatura procesu i ilość cykli CIP, Alfa Laval zaleca przeprowadzanie inspekcji dekantera przynajmniej co 4-6 miesięcy, a przeglądu głównego przynajmniej raz w roku. Wykwalifikowani inżynierowie serwisowi Alfa Laval mogą przeprowadzać przeglądy i inspekcje na miejscu lub w centrum serwisowym Alfa Laval, dzięki czemu możesz zdecydować, które rozwiązanie jest najlepsze dla Twoich potrzeb.

Utrzymanie w dobrym stanie bębna i przenośnika jest kluczową częścią konserwacji dekantera i stanowi klucz do zapewnienia stałej wydajności i optymalnej higieny. Naprawa bębna i/lub przenośnika musi być przeprowadzona w centrum serwisowym Alfa Laval.

Dzięki połączonym usługom (connected services), takim jak zdalny monitoring i wsparcie online, można wydłużyć okresy między przeglądami. Konserwacja, naprawy, monitorowanie stanu technicznego i zdalny dostęp mogą być oferowane jako pakiet w ramach jednej umowy serwisowej, dostosowanej do konkretnych potrzeb klienta. Alfa Laval oferuje również szkolenia dla pracowników obsługi technicznej na miejscu.

Skontaktuj się z naszym dedykowanym ekspertem serwisowym, aby uzyskać ofertę umowy serwisowej, która spełni Twoje specyficzne wymagania.

Skontaktuj się z nami

Jak możemy Ci pomóc?

Czy chciałbyś otrzymywać informacje o nadchodzących webinarach oraz wiadomości o produktach i usługach?

Informacje te są przechowywane i przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności.