Znaczne oszczędności wody i energii rewolucjonizują przemysł mleczarski

Niewielkie akcesorium do wymiennika ciepła wywarło ostatnio znaczący wpływ na jednego z największych producentów mleka w Skandynawii, wydłużając czas pracy o 50% i, co najważniejsze, zmniejszając wpływ na środowisko dzięki znacznym oszczędnościom wody i energii.

DATA 2025-04-16
dairy extend

Wymienniki ciepła o wysokiej wydajności od dawna są niezbędne w przemyśle mleczarskim w procesach pasteryzacji. Jednak częstą kwestią jest konieczność wstrzymywania produkcji w celu czyszczenia ze względu na gromadzenie się bakterii. Każdy środek, który wydłuża czas między czyszczeniami, jest bardzo cenny, ponieważ zwiększa produktywność i zmniejsza wpływ na środowisko. Właśnie dlatego Alfa Laval Extend™, nowa modernizacja wymienników ciepła, odniosła duży sukces w jednej z największych mleczarni w Skandynawii.

Wydłużenie interwałów czyszczenia do 12 godzin

Alfa Laval Extend™ jest łatwy w instalacji i działa poprzez wysyłanie słabego, bezpiecznego prądu elektrycznego do wymiennika ciepła, co powoduje redukcję bakterii o 90-99% i zapobiega ich gromadzeniu się. Pozwala to na bezpieczne wydłużenie krytycznego okresu czyszczenia do 12 godzin, w porównaniu do obecnego standardu branżowego wynoszącego 8 godzin. „W dużej mleczarni, która jako pierwsza wdrożyła Alfa Laval Extend™, mieliśmy o 30% mniej przypadków czyszczenia, co spowodowało 50% wzrost czasu pracy”, mówi Anna Andrys, Strategic Project Manager w Alfa Laval. „Oprócz korzyści związanych z produktywnością, istnieją również znaczące korzyści dla środowiska”.

Bardziej zrównoważone wykorzystanie zasobów

Mleczarnia posiada dwie linie pasteryzacji o łącznej wydajności 140 000 litrów na godzinę. Dzięki Alfa Laval Extend™, mleczarnia oszczędza 7 000 m3 wody, 100 000 kWh na pompowanie i ogrzewanie oraz 35 ton chemikaliów czyszczących rocznie. Dodatkowo znacznie zmniejszyła się ilość ścieków wymagających przetworzenia przez przemysł.

Extend overview high
Wspólnie uważnie monitorowaliśmy każdy aspekt instalacji i z niecierpliwością czekaliśmy na rzeczywiste wyniki. To niewątpliwie wspólny sukces”.
Anna Andrys
Kierownik ds. projektów strategicznych Alfa Laval

Udana współpraca

Kiedy Alfa Laval skontaktowała się z producentem mleka, był on chętny do wypróbowania rozwiązania Extend™. „Ich wkład w ten przemysł był kluczowy” - mówi Andrys. „Chociaż technologia stojąca za Extend™ jest genialnie prosta, a urządzenia są łatwe w instalacji, jesteśmy pionierami nowego rozwiązania, które zostało opracowane i przetestowane przez lata”.

Czyniąc mleczarnie bardziej ekologicznymi i produktywnymi

Zespół Extend™ w Alfa Laval z niecierpliwością czeka na wprowadzenie tej technologii redukującej biofilm do większej liczby mleczarni i na nowe rynki. „Aspekt środowiskowy jest dla nas fantastyczną motywacją” - wyjaśnia Andrys. „Niesamowite ilości wody, energii i chemikaliów, które można potencjalnie zaoszczędzić dzięki udanemu wdrożeniu, są imponujące. Oczywiście znaczny wzrost czasu sprawności i produktywności mleczarni jest również świetnym motywatorem. Technologia jest łatwa do zainstalowania i nie wymaga udziału personelu Alfa Laval; inżynierowie wewnętrzni mogą mieć uchwyt do instalacji. Można ją nawet zainstalować na wymiennikach ciepła innych niż Alfa Laval, dzięki czemu Alfa Laval Extend™ zmienia rzeczywistość”.

Table extend

Najważniejsze technologie

Korzyści

  • Wydłużony czas pracy bez przestojów
  • Oszczędność wody
  • Oszczędność energii
  • Mniej chemikaliów czyszczących
  • Mniej ścieków