Wykorzystanie resztek żywności to podstawa gospodarki o obiegu zamkniętym
Współpraca brytyjskiej firmy Elemental i Alfa Laval w zakresie technologii rolno-spożywczych zaowocowała odzyskiwaniem dodatkowych produktów o wartości dodanej z produktów zwierzęcych przetwarzanych przez producenta mięsa. Systemy separacji i odparowywania Alfa Laval mają kluczowe znaczenie dla przełomowej technologii przetwarzania żywności, która pozwala pozyskiwać cenne białka, tłuszcze i minerały z produktów ubocznych przemysłu mięsnego. Eliminuje to kosztowny dotychczas przepływ odpadów i wspiera generującą dochód gospodarkę o obiegu zamkniętym dla zaangażowanych firm.
DATA 2025-05-05
Dzięki technologii opatentowanej przez Elemental producenci mięsa mogą odzyskać nawet o 20 procent więcej białka i tłuszczu nadającego się do spożycia przez ludzi z każdego przetworzonego zwierzęcia, jednocześnie przekształcając niezdatne do spożycia odpady w zrównoważony nawóz. Oznacza to wzrost wydajności białka i tłuszczu o 30–40 kg na zwierzę, mówi Dean Hislop, dyrektor generalny Elemental.
„Wiele pozostałości z produkcji mięsa można odzyskać do spożycia przez ludzi, produkcji nawozów i biopaliw. Przepisy uniemożliwiają nam recykling wszystkich produktów ubocznych. W sumie umożliwiamy producentom mięsa przekształcenie nawet 78 procent produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w produkty o wartości dodanej”.
Alfa Laval dostarczyła system do oddzielania białka składający się z dekantora SANX, trzech wirówek talerzowych AFX, systemu odparowywania AlfaVap oraz napełniarki worków w pudełkach Astepo Grande do zainstalowania na tej linii przetwórczej.
Przed podpisaniem zamówienia regionalny inżynier sprzedaży Alfa Laval, Alan Farr, spędził wiele miesięcy na rozmowach z producentem mięsa i firmą Elemental.
„Początkowo pracowali nad procesem zaprojektowanym przez stronę trzecią, ale rozwiązanie Alfa Laval wydawało im się znacznie bardziej komfortowe i pewniejsze” – wyjaśnia Alan. »Bardziej podobał im się nasz sprzęt oraz fakt, że mamy znacznie większe doświadczenie w branży białkowej«.
Proces ten polega na rozdrabnianiu pozostałości kości za pomocą enzymatycznego trawienia firmy Elemental i urządzeń separacyjnych Alfa Laval w celu uzyskania wysokiej jakości białek i tłuszczów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, a także minerałów, takich jak fosforan kostny. Minerały są następnie przetwarzane przez firmę Elemental w nawóz organiczno-mineralny, który można bezpiecznie stosować na uprawach rolnych i pastwiskach dla zwierząt.

„Dzięki naszej technologii i sprzętowi Alfa Laval producent mięsa może przekształcić kosztowny strumień odpadów w zero odpadów i stworzyć z niego zrównoważone, wartościowe produkty” – mówi Dean. ”Możemy przetwarzać produkty uboczne przetwórstwa, tradycyjnie traktowane jako odpady, i przekształcać je w składniki żywności i nawozy. W ten sposób powstaje zamknięty, całkowicie cykliczny proces, ponieważ nawóz wraca do gospodarstw, gdzie służy do uprawy trawy przeznaczonej dla bydła. Nasz proces został zatwierdzony przez brytyjskie organy regulacyjne i stanowi bezpieczny sposób recyklingu produktów ubocznych przetwórstwa mięsnego z powrotem do gleby w postaci nawozu”.
Wprowadzenie nowego procesu i produktów wymagało ciężkiej pracy wszystkich stron. ”Ogólnie rzecz biorąc, producenci mięsa doceniają to, co nasza technologia może zrobić dla ich działalności, zmniejszając ilość odpadów i ślad węglowy, a jednocześnie poprawiając zrównoważony charakter produktów. Z kolei ich klienci cenią sobie identyfikowalność produktów i brak odpadów, co poprawia ich reputację. Jednak wprowadzenie każdego nowego produktu na rynek jest zawsze wyzwaniem i wymaga zmian w dalszym łańcuchu dostaw, co nie zawsze jest łatwym zadaniem” – mówi Dean.
Ten ostatni aspekt spowodował potrzebę zgromadzenia wielu dodatkowych danych i informacji potwierdzających poprawę całkowitego kosztu posiadania.
„Biorąc pod uwagę fakt, że wcześniej utylizacja kości wiązała się z kosztami, a obecnie firma pozyskuje z nich wartość i sprzedaje je, uzyskując dochód, zwrot z inwestycji jest bardzo atrakcyjny, podobnie jak wszystkie inne korzyści związane ze zrównoważonym rozwojem. To rozwiązanie korzystne pod każdym względem” – podsumowuje Alan.

Producent mięsa odzyskuje o 20% więcej produktu nadającego się do spożycia przez ludzi z każdego zwierzęcia, co daje 30–40 kg na zwierzę.
W ten sposób producent mięsa zmniejsza swój ślad węglowy o około 13%. Przyczynia się to do zmniejszenia globalnych emisji pochodzących z hodowli zwierząt, które wynoszą 7,1 gigaton CO2 ekwiwalentu rocznie, co stanowi 14,5% wszystkich antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych. Bydło stanowi 65% emisji sektora hodowli zwierząt.
Ponadto producent mięsa odzyskuje fosforan z kości, który zawiera fosfor, niezbędny – i drogi – składnik nawozów. Jest on wykorzystywany do uprawy większej ilości roślin i karmienia większej liczby zwierząt gospodarskich. Fosfor jest zasobem ograniczonym i można go pozyskać tylko z niewielkiej liczby kopalń na całym świecie – lub, co jeszcze lepsze, odzyskać ze strumieni odpadów.
Przewiduje się, że globalne spożycie mięsa wzrośnie o 73% do 2050 r.