Delikatny proces oddzielania esencji perfum
Rodzinna firma we Włoszech wykorzystuje innowacyjną technologię separacji Alfa Laval do produkcji esencji dla przemysłu perfumeryjnego, kosmetycznego i innych sektorów. Efekt: niższe zużycie energii i wyższa jakość produktu końcowego.
DATA 2025-12-12 AUTOR Claudia B. Flisi ZDJĘCIE Maurizio CamagnaBergamot, cytrus uprawiany niemal wyłącznie w Reggio Calabria, na „czubku” Włoch, od wieków jest ulubionym składnikiem przemysłu perfumeryjnego ze względu na swoją jakość i wszechstronność. Reggio Calabria jest również siedzibą rodzinnej firmy Capua 1880, która od 1880 roku zajmuje się ekstrakcją olejku bergamotowego na potrzeby perfum i innych zastosowań.
Potrzeba innowacji
Kiedy Giandomenico Capua przejął w 2013 roku odpowiedzialność za przetwórstwo cytrusów w Capua 1880, stanął przed wyzwaniem dalszego rozwoju firmy przy jednoczesnym problemie starzejącego się parku maszynowego. Zaczął szukać rozwiązań w postaci nowoczesnych technologii separacji olejków cytrusowych.
Wyzwanie brzmiało: jak udoskonalić procesy przetwarzania i ekstrakcji bergamotki oraz innych owoców cytrusowych, aby uzyskać jak najwięcej produktów końcowych o wysokiej jakości?
W ciągu kolejnych pięciu lat oceniał urządzenia separacyjne Alfa Laval i innych dostawców.
Rozwiązanie: Alfa Laval CR 250, który znalazł się na szczycie listy dzięki swojej wydajności, jakości uzyskiwanych rezultatów oraz zwiększonemu uzyskowi.
Testy w zakładzie rozpoczęły się w maju 2017 roku i potwierdziły oczekiwania firmy Capua 1880.
- Separator Alfa Laval CR 250 może przetwarzać 4 000 - 5 000 litrów emulsji na godzinę - ponad dwukrotnie więcej niż poprzednia wydajność wynosząca 1 200 - 1 600 litrów na godzinę.
- Separator zużywa o 30% mniej energii niż urządzenia konkurencji, przy osiąganiu tych samych rezultatów.
- Dolne zasilanie i w pełni hermetyczna konstrukcja są łagodniejsze dla cząstek wrażliwych na ścinanie i eliminują napowietrzanie, co przekłada się na lepszą jakość aromatów w produkcie końcowym.
- Konstrukcja spełnia najwyższe wymagania regulacyjne UE w zakresie zdrowia i bezpieczeństwa.
- Operator może optymalizować proces w trakcie produkcji, co ogranicza potrzebę przestojów związanych ze zmianami mechanicznymi.
Firma nieustannie bada nowe techniki ekstrakcji, filtracji i obróbki olejków eterycznych. „Prace badawczo-rozwojowe są ciągłe i pomagają nam rozwijać nowe procesy przetwarzania produktów” - wyjaśnia Gianfranco Capua.
Capua 1880 obecnie zwiększa moce produkcyjne, aby sprostać rosnącemu popytowi na nowych rynkach. Jednym z głównych czynników wzrostu jest trend „powrotu do natury”, który znajduje oddźwięk nie tylko na rynkach rozwiniętych, takich jak Europa i Ameryka Północna, lecz także na rynkach wschodzących, m.in. w Indiach i Chinach. Ten rozwój skłania firmę do rozważenia budowy nowego, dedykowanego zakładu w nadchodzących latach, a technologia Alfa Laval będzie ważnym elementem przy planowaniu jego układu.
CZY WIESZ ŻE...
nawet 90% światowej produkcji bergamotki pochodzi z Reggio Calabria. Jest ona obecna zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych perfumach ze względu na swoją świeżość, złożony aromat oraz zdolność do harmonijnego łączenia się z innymi nutami zapachowymi. Wykorzystywana jest także w wielu innych produktach aromatyzowanych, takich jak kosmetyki i detergenty, a także jako kluczowy składnik herbaty Earl Grey.
FAKTY - Bergamotka
W 1709 roku Włoch Johann Maria Farina, który osiedlił się w niemieckiej Kolonii, stworzył pierwszy zapach nazwany od jego przybranego miasta. Tęskniąc za aromatami rodzinnych stron, napisał rok wcześniej do swojego brata: „Odkryłem zapach, który przypomina mi wiosenny poranek we Włoszech, narcyzy górskie, kwiaty pomarańczy tuż po deszczu. Daje mi on wielkie orzeźwienie, wzmacnia moje zmysły i wyobraźnię"
Świeżo odseparowany olejek bergamotowy jest zagadkową emulsją. Jego kolor to opalizująca zieleń przecinana promieniami słońca, odzwierciedlająca jego pochodzenie jako niewielkiej, zielonkawej hybrydy cytrusowej między pomarańczą a cytryną. Jego upajający zapach łączy w sobie nuty obu tych owoców, z delikatną sugestią egzotycznych przypraw, takich jak cynamon i goździki. Nic dziwnego, że znalazł zastosowanie w oryginalnej wodzie kolońskiej.
Jesteś zainteresowany?
W Alfa Laval zawsze dokładamy wszelkich starań, aby sprostać najtrudniejszym wyzwaniom. Naszą siłą napędową jest przyspieszenie sukcesu dla naszych klientów, ludzi i planety. Jest to możliwe tylko dzięki zaangażowanym pracownikom z ciekawym umysłem. Ciekawość jest iskrą dla wspaniałych pomysłów. A świetne pomysły napędzają postęp.
W naszej sekcji Kariera znajdziesz możliwości dla ciekawskich umysłów, aby mieć trwały wpływ na niektóre z najbardziej palących problemów naszej planety.
Advancing better. With Alfa Laval.
Alfa Laval angażuje się w proces osiągnięcia globalnych celów
Organizacja Narodów Zjednoczonych przyjęła 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju na rok 2030, zwanych jako Cele Globalne. Zostały one uznane za obowiązujące przez liderów z całego świata. A rolą właśnie takich firm jak Alfa Laval jest wypracowanie rozwiązań, które pozwolą je osiągnąć.Poznaj jak kluczowe rozwiązania Alfa Laval pozwalają realizować Globalne Cele
CR 250 - separator do zatężania olejków cytrusowych
- Unikalna, hermetyczna konstrukcja
- Delikatne traktowanie produktu: zachowanie aromatu dzięki wyeliminowaniu napowietrzania
- Niskie zużycie energii, rozwiązanie przyjazne dla środowiska
„Prace badawczo‑rozwojowe są ciągłe, aby pomagać nam rozwijać nowe procesy przetwarzania produktów.”
GIANFRANCO CAPUA, Szef CAPUA 1880
Capua 1880 – zrównoważona firma
Zrównoważone praktyki są głęboko zakorzenione w kulturze organizacyjnej Capua 1880. Ponieważ surowcem firmy są w 100% owoce cytrusowe od lokalnych rolników, a wszystkie produkty końcowe (olejki eteryczne) sprzedawane są za granicę świadomym ekologicznie, międzynarodowym koncernom, Capua 1880 jest w pełni zaangażowana w realizację celów zrównoważonego rozwoju. Zaangażowanie to zostało oficjalnie docenione: w styczniu 2018 roku Capua 1880 została certyfikowana przez Union for Ethical Bio-Trade (UEBT) jako organizacja zrównoważona.
In the first phase of this certification, Capua documented the sustainable practices of 450 of its citrus suppliers. The information gathered from this research was passed on to the UEBT for a subsequent phase of certification. According to company head Gianfranco Capua, his agricultural suppliers should be motivated to follow sustainability guidelines – otherwise it is up to Capua to motivate them. By doing so, he says, "the quality of their produce improves, their yield increases, their efficiency improves, their savings increase, and they make more money".
Przeczytaj magazyn dla klientów „Here”, nr 36
Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDGs) wyznaczają wizję, do której ludzkość powinna dążyć – teraz to do takich firm jak nasza należy zadanie, aby nas tam doprowadzić. Przeczytaj, w jaki sposób my i nasi klienci wnosimy swój wkład i realnie zmieniamy świat.