Produkcja białka roślinnego

Sukces w przetwarzaniu żywności wymaga zachowania delikatnej równowagi między wyglądem, smakiem, teksturą i jakością produktu oraz zachowaniem niskich kosztów. Oferujemy Kientom wyjątkowe możliwości w zakresie technologii istotnych dla krytycznych procesów produkcyjnych takich jak mieszanie, separacja, obróbka cieplna i mycie. Współpraca z Alfa Laval zapewnia najlepsze rezultaty w całym spektrum przygotowanych potraw.

Vegetable protein processing 640x360

Rosnące zainteresowanie

Ogólnie, białka są najcenniejszym składnikiem odżywczym w żywności. Świadomość tego, w jaki sposób białka mogą otworzyć szeroką gamę nowych możliwości rynkowych, stale rośnie. 

Coraz więcej uwagi poświęca się również temu, w jaki sposób przetworzyć materiał uważany wcześniej za odpad - lub nadający się tylko jako pasza - w cenne składniki odżywcze do produktów spożywczych, środków farmaceutycznych i pasz dla zwierząt. 

Uprawy:

Technologie Alfa Laval  umożliwiają pozyskiwanie jadalnych białek z szerokiej gamy upraw roślinnych, w tym: 

  • nasion słonecznika
  • kukurydzy
  • rzepaku
  • orzeszków ziemnych
  • nasion bawełny

Białkowe rośliny, mogą stanowić również niezbędny surowiec. Należą do nich soja oraz odmiany grochu i inne rośliny strączkowe.

Dzięki odpowiedniemu wyposażeniu, wiele powszechnie uprawianych roślin paszowych i traw o niskim gospodarowaniu, takie jak lucerna, można również stosować jako komercyjne opłacalne źródła białka jadalnego.