Produkcja białka roślinnego
Sukces w przetwarzaniu żywności wymaga zachowania delikatnej równowagi między wyglądem, smakiem, teksturą i jakością produktu oraz zachowaniem niskich kosztów. Oferujemy Kientom wyjątkowe możliwości w zakresie technologii istotnych dla krytycznych procesów produkcyjnych takich jak mieszanie, separacja, obróbka cieplna i mycie. Współpraca z Alfa Laval zapewnia najlepsze rezultaty w całym spektrum przygotowanych potraw.
Rosnące zainteresowanie
Ogólnie, białka są najcenniejszym składnikiem odżywczym w żywności. Świadomość tego, w jaki sposób białka mogą otworzyć szeroką gamę nowych możliwości rynkowych, stale rośnie.
Coraz więcej uwagi poświęca się również temu, w jaki sposób przetworzyć materiał uważany wcześniej za odpad - lub nadający się tylko jako pasza - w cenne składniki odżywcze do produktów spożywczych, środków farmaceutycznych i pasz dla zwierząt.
Uprawy:
Technologie Alfa Laval umożliwiają pozyskiwanie jadalnych białek z szerokiej gamy upraw roślinnych, w tym:
- nasion słonecznika
- kukurydzy
- rzepaku
- orzeszków ziemnych
- nasion bawełny
Białkowe rośliny, mogą stanowić również niezbędny surowiec. Należą do nich soja oraz odmiany grochu i inne rośliny strączkowe.
Dzięki odpowiedniemu wyposażeniu, wiele powszechnie uprawianych roślin paszowych i traw o niskim gospodarowaniu, takie jak lucerna, można również stosować jako komercyjne opłacalne źródła białka jadalnego.