Produkcja skrobi z ziemniaków
Skrobia ziemniaczana, podobnie jak skrobia z tapioki, jest produkowana w wielu dobrze zdefiniowanych i szeroko akceptowanych procesach. Różnice między tymi procesami wynikają głównie ze szczególnych wymagań dotyczących ścieków i potrzeby odzyskiwania białka w celu zmniejszenia obciążenia BZT. Alfa Laval dostarcza pełną gamę produktów i systemów do przetwarzania skrobi ziemniaczanej. Nasze rozwiązania do przetwarzania skrobi ziemniaczanej charakteryzują się wysoką niezawodnością.
Usuwanie wody z owoców
Usuwanie wody z owoców na początku produkcji skrobi ziemniaczanej prowadzi do poprawy jakości skrobi i umożliwia odzyskanie białka jako produktu ubocznego. Wirówki dekantacyjne Alfa Laval Foodec zapewniają wysoki procent suchej masy, wysoką wydajność i niskie koszty konserwacji. Wyższy procent suchej masy oznacza mniej zanieczyszczeń, które należy zmyć podczas płukania skrobi i zmniejsza zużycie wody.
Ekstrakcja ziemniaków
Stożkowe wirówki sitowe są używane do skutecznego usuwania włókien. Każda wirówka przesiewająca składa się z obracającego się stożkowego kosza z płytami sitowymi, układu dysz, z których woda płucząca jest stale rozpylana na warstwę pulpy na sicie stożkowym, obudowy wyposażonej w dysze do „płukania wstecznego” sita i czyszczenia obudowy oraz układu napędowego.
Koncentracja wstępna
Separatory Alfa Laval są idealne do stosowania w produkcji skrobi ziemniaczanej. Zostały zaprojektowane z myślą o maksymalnej wydajności separacji, dokładnej kontroli, minimalnym zatykaniu i łatwej konserwacji.


Mycie skrobi
Systemy mycia skrobi Alfa Laval charakteryzują się wysoką wydajnością i niezawodnym działaniem. Wysokiej jakości materiały i niskie tolerancje w hydrocyklonach (cyklonetach) prowadzą do skutecznego mycia i bardzo niskiego poziomu zanieczyszczeń w produkcie końcowym.
Odwadnianie włókien
Zastosowanie Foodec albo wirówki dekantacyjnej Prodec pozwala uzyskać placek o znacznie wyższym odsetku suchej masy niż w przypadku prasy ślimakowej. To z kolei prowadzi do niższego zużycia energii na etapie suszenia.
Wytrącanie i odzyskiwanie białka
Woda z owoców jest oczyszczana w oddzielnej linii technologicznej, która składa się z regeneracyjnego spiralnego wymiennika ciepła do koagulacji białka, a następnie wirówki dekantacyjnej Foodec do wydajnego oddzielania i odzyskiwania skoagulowanych białek.
Inne urządzenia
Alfa Laval oferuje szeroką gamę urządzeń do przetwarzania skrobi ziemniaczanej, takich jak sita i systemy degradujące.
