Pięć powodów, dla których warto kupić wirówkę do browaru

Przez wiele dziesięcioleci, stosowanie modułów wirówkowych lub wirówek wysokoobrotowych było przywilejem większych browarów przemysłowych, podczas gdy większość małych zakładów tego typu musiała polegać wyłącznie na naturalnym procesie grawitacyjnej sedymentacji i różnych filtrach. Okazuje się jednak, że obecnie coraz więcej zakładów produkujących piwa rzemieślnicze poszukuje innych metod separacji. Zapytaliśmy naszych ekspertów, dlaczego tak się dzieje.

DATA 2022-01-26

Zmniejszone zaniki

man_with beer_bottles_640x360.jpg

Filtry do piwa są stosunkowo przystępne cenowo, działają one jednak stosunkowo wolno i niestety nie są w stanie przefiltrować piwa, które znajduje się na dnie zbiornika fermentora, nie zatykając złoża filtracyjnego. W wyniku tego browary notują duże niepożądane straty produktu. Wirówki talerzowe umożliwiają uzyskanie większej ilości piwa z każdego zbiornika.

"Wirówka pionowa jest najlepszym urządzeniem, jakie kiedykolwiek wynaleziono w celu zwiększenia wydajności - wyjaśnia Fernando Jimenez, kierownik ds. sprzedaży globalnej Alfa Laval na rynki browarnicze. - Przy takiej samej liczbie zbiorników można zwiększyć wydajność produkcyjną w zakresie 15-20%. Każde piwo, które możesz sprzedać, to zysk i krótszy czas zwrotu kosztów inwestycyjnych w maszynę."

"Dla małych browarów każda oszczędność jest na wagę złota. Każdy hektolitr piwa, który uda się odzyskać, oznacza więcej piwa do sprzedaży - dodaje Fernando".

Krótszy czas leżakowania

Wirówka umożliwia osiągnięcie pożądanej konsystencji produktu w ciągu zaledwie kilku godzin, podczas gdy na to samo zadanie wykonywane przez sedymentację grawitacyjną w zbiorniku i filtrację potrzeba kilku dni. Jak działa wirówka? Proces zachodzący w wirówce wygląda następująco: świeżo sfermentowane piwo jest doprowadzane do bębna wirówki, w którym znajduje się pewna liczba obracających się kilka tysięcy obrotów na minutę talerzy. Cząstki stałe (np. drożdże, chmiel i osady białkowe) są kierowane na obrzeża bąka i odstrzeliwane; sklarowane piwo pozostaje w środku i opuszcza zbiornik przez jego górną część. Proces odbywa się bez wystawiania piwa na działanie tlenu. Co więcej nie trzeba czekać na całkowite osadzenie się cząstek stałych przed dostarczeniem mętnego piwa do wirówki.

Oznacza to, że czas wykorzystania zbiornika jest znacznie krótszy dzięki wirówce, ponieważ piwo nie będzie przebywać w zbiornikach fermentacyjnych tak długo, jak w przypadku metod tradycyjnych - twierdzi Joakim Gustafsson, kierownik ds.. sprzedaży globalnej na rynku browarniczym Alfa Laval. 

Dłuższy termin przydatności do spożycia

Natlenianie - jest jednym z głównych problemów wszystkich browarów, a w szczególności browarów rzemieślniczych produkujących wrażliwe na tlen piwa typu IPA. Tlen negatywnie wpływa na stabilność produktu i termin przydatności do spożycia. Ale nie jest to kwestia, o którą browarnik musi się martwić, gdy korzysta z hermetycznej wirówki, taką jaka jest na przykład najmniejsza wirówka firmy Alfa Laval dla browarów rzemieślniczych Brew 20.

„Za każdym razem, gdy dodajemy nowe urządzenie do instalacji technologicznej natlenienie stanowi duże wyzwanie. Firma Alfa Laval jest znana z innowacyjnej technologii i rozumie, jak ważny jest niski poziom tlenu - twierdzi Vince Polino, kierownik ds. sprzedaży Alfa Laval, USA. - Alfa Laval jest pionierem w zakresie hermetycznego uszczelnienia osiowego, które jest udoskonaleniem uszczelnienia hydrohermetycznego. Dostępne w naszych wirówkach Brew 20 i Brew 80 tego typu uszczelnienie, nie wymaga podawania CO2 ani odtlenionej wody, aby utrzymać na minimalnym poziomie zawartość tlenu - dodaje.

Firma Alfa Laval poszła jeszcze dalej w swoich innowacjach, wprowadzając w pełni hermetyczne wirówki z systemem zasilania „od dołu”, takie jak wirówki typu Brew 250 przeznaczone dla większych wydajności. Oferują one najłagodniejszą obróbkę, zerowy wzrost zawartości tlenu, mniejsze naprężenie ścinające i niższą temperaturę na wlocie niż wirówki zasilane od góry. Wszystkie te funkcje są bardzo ważne przy produkcji piwa rzemieślniczego i pomagają znacznie wydłużyć jego okres przydatności do spożycia.

Lepszy smak i aromat piwa

beer-glasses_craftbrewing_640x360_.jpg

Warzenie doskonałego piwa wymaga zastosowania doskonałych składników. Niestety wiele rozwiązań do filtracji i klaryfikacji pozbawia piwa lotnych substancji aromatycznych i smaku, którymi powinno się charakteryzować. Wirówki separacyjne to najlepszy sposób na usunięcie cząstek stałych z piwa, przy jednoczesnym zachowaniu wartościowych unikalnych składników.

Wirówki pionowe w porównaniu z innymi technologiami pozwalają zachować lotne aromaty i smak piwa. Wirówka oddziela tylko większe cząstki, podczas gdy inne rodzaje urządzeń filtrujących znajdujące się w ciągu technologicznym za nią „wyciągają” również drobniejsze materiały, - twierdzi Vince Polino. Nawet w przypadku warzenia mętnego lub ciemnego piwa, wirówka zapewnia możliwość pozbycia się cząstek stałych przy zachowaniu substancji mających wpływ na aromat piwa. W przypadku ciemnego piwa, uzyskujemy lepszą jakość napoju i wydłużenie jego terminu przydatności do spożycia - wyjaśnia Joakim Gustafsson.

Wyższe zyski z każdej warki

Inwestycja w wirówkę to najlepszy sposób na skrócenie czasu fermentacji bez konieczności zakupu dodatkowych zbiorników. Dzięki temu można znacznie zwiększyć wydajność procesu, zmniejszyć zaniki, a także zwiększyć rotację piwa w zbiorniku. W rezultacie otrzymujesz więcej produktów dla Klientów - i więcej zysku dla Twojego przedsiębiorstwa.

Jeśli chodzi o korzyści finansowe płynące z posiadania wirówki pionowej (talerzowej), to w zależności od bieżących procesów i rodzajów piwa, wielu naszych klientów notuje zwrot z inwestycji w ciągu dwóch lub trzech lat, a niektórzy - krócej niż rok. - sugeruje Vince Polino. Instalacja wirówki w browarze jest więc inwestycją w długoterminową rentowność. Oprócz zwiększenia wydajności i produkcji wysokiej jakości piwa premium, które klienci pokochają, możesz mieć pewność, że inwestycja zwróci się szybko i będzie przynosiła zyski w nadchodzących latach.

Zdaniem naszych ekspertów

Fernando Jimenez_640x360.png

“Wirówka pionowa jest najlepszym urządzeniem, jakie kiedykolwiek wynaleziono w celu zwiększenia wydajności - wyjaśnia Fernando Jimenez, kierownik ds. sprzedaży globalnej dla przemysłu piwowarskiego, Alfa Laval. - Przy takiej samej liczbie zbiorników można zwiększyć wydajność produkcyjną w zakresie 15-20%. Każde piwo, które możesz sprzedać, to zysk i  krótszy czas zwrotu kosztów inwestycyjnych w maszynę"
"Nawet jeśli produkujesz piwa mętne lub ciemne, wirówka daje gwarancję, że usuniesz cząstki stałe, lecz zatrzymasz olejki i związki aromatyczne. W przypadku piw ciemnych (strout), masz pewność że otrzymasz lepszą jakość piwa i wydłużysz okres przydatności do spożycia - wyjaśnia Joakim Gustafsson, kierownik ds. sprzedaży globalnej dla browarów rzemieslniczych, Alfa Laval"

Vince Polino comments_640x360.png

Wielu naszych Klientów odnotowywuje zwrot z inwestycji w przeciągu dwóch lub trzech lat, a niektóre browary nawet w czasie krótszym niż rok - mówi Vince Polino, kierownik sprzedaży Alfa Laval na rynku amerykańskim.

Sprawdź naszą ofertę wirówek do piwa

man_with_a_beer_glass_craftbrewing_640x360.jpg

Alfa Laval oferuje szeroki wachlarz rozwiązań dla procesów polerowania i klaryfikacji piwa. Nasi eksperci wybiorą odpowiednią technologię do Twoich potrzeb.