Produkcja z surowców cukrowych

Alfa Laval wspiera od wielu lat klientów z branży cukrowniczej w optymalizacji procesów. Nasze wyspecjalizowane technologie produkcji etanolu na bazie cukru wykorzystują zdobytą wiedzę i doświadczenie.

Cane 640x360

Przygotowanie zacieru

Sok jest wyekstrahowany z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej do fermentacji. Płytowe wymienniki ciepła Alfa Laval WideGap są wykorzystywane w procesie termicznego usuwania włókien  i innych składników niebędacych cukrami z surowego soku.

Fermentacja

Podczas fermentacji drożdże  przemieniają cukier w etanol. Płytowe wymienniki ciepła Alfa Laval WideGap są wykorzystywane do usuwania nadmiaru ciepła, zapewniając idealną temperaturę fermentacji. W celu uzyskania maksymalnej wydajności, wirówki Alfa Laval usuwają drożdże od zacieru po fermentacji. Urządzenia do mycia zbiorników Alfa Laval zapewniają szybkie, niezawodne ich czyszczenie, poprawiając tym samym wydajność i niezawodność procesu.

Destylacja / odwodnienie

Niezwykle kompaktowe wymienniki ciepła firmy Alfa Laval ułatwiają instalację i zapewniają wysoką wydajność na małej przestrzeni instalacyjnej. Reboilery umożliwiają pracę nawet przy niewielkich różnicach temperatur, które jeszcze bardziej poprawiają efektywność energetyczną nawet przy wykorzystaniu niższej jakości źródeł ciepła.

Uszczelkowe wymienniki ciepła Alfa Laval są najbardziej odpowiednimi urządzeniami, które mogą sprostać szybko zmieniającym się parametrom temperatury i ciśnienia.

Wywar

Wyparki płytowe Alfa Laval są kompaktowym rozwiązaniem do zatężania wywaru. Wyparki AlfaFlash z wymuszonym obiegiem cyrkulacji pozwalają uzyskać wysoki stopień zatężenia produktów, w najbardziej oszczędny energetycznie sposób, redukując potrzeby w zakresie czyszczenia. Membrany Alfa Laval są stosowane do doczyszczania kondensatu.